Állítható asztal teszt: melyik a legjobb?

Ma már nem kérdés, hogy ergonómiai szempontból az állítható asztalok jobbak, mint a fix magasságúak. De melyik a legjobb? Cikkünkben ennek járunk utána.  Miért válasszunk állítható magasságú asztalt?  A munkahelyi ergonómia egy önálló szakterületté nőtte ki magát. Nem véletlenül, hiszen ergonomikus bútorokkal és eszközökkel nagymértékben fokozható a munkahelyi kényelem és a hatékonyság, illetve számos foglalkozási […]

Ma már nem kérdés, hogy ergonómiai szempontból az állítható asztalok jobbak, mint a fix magasságúak. De melyik a legjobb? Cikkünkben ennek járunk utána. 

állítható asztal tesztelése munkahelyen

Miért válasszunk állítható magasságú asztalt? 

A munkahelyi ergonómia egy önálló szakterületté nőtte ki magát. Nem véletlenül, hiszen ergonomikus bútorokkal és eszközökkel nagymértékben fokozható a munkahelyi kényelem és a hatékonyság, illetve számos foglalkozási betegség is megelőzhet, ha ügyelünk arra, hogy megfelelő felszereléseket használjunk. Bár sokan használják az ergonomikus kifejezést a kényelem szinonimájaként, valójában ettől sokkal komplexebb dologról van szó. Egy állítható magasságú asztal például attól lesz ergonomikus, hogy asztallap magasságát pontosan a használója testmagasságához tudjuk igazítani, így egy ilyen íróasztal mellett dolgozó munkavállaló fel tudja venni és hosszabb ideig meg tudja tartani az anatómiai szempontból ideális testhelyzetet. Ennek jelentőségét pedig nem szabad alábecsülni. Akár néhány centiméternyi magasságkülönbség is olyan kényszertartásokhoz vezethet (különösen az alkar és a csukló esetében), ami kellemetlen megbetegedések forrásává válhat: ínhüvelygyulladás, kéztőalagút szindróma, a nyaki gerinc görbületének megváltozása stb. 

Manapság az ülőmunka miatt alakul ki a legtöbb váz- és izomrendszert érintő megbetegedés, aminek az elsődleges oka a túl hosszú ideig (napi 4 órát meghaladó) történő ülés, illetve az anatómiai szempontból koránt sem ideális testhelyzet, amit a számítógép előtt munkavégzés során felveszünk. Mivel minden ember más és más, fontos, hogy olyan íróasztalt és irodaszéket válasszunk, ami az adott munkavállaló testmagasságához állítható. A fix lábakon álló íróasztalok az átlagos testmagasságú embereknek kényelmes. Az átlagtól magasabbak görnyedni fognak egy ilyen asztal mellett, az alacsonyabbak pedig arra kényszerülnek, hogy a széküket magasabbra állítsák, mint ami kényelmes lenne számukra (a talpuk nem tudja érinteni a talajt). 

Ha többet szeretne megtudni a számítógép előtti helyes ülésről, olvassa el az erről szóló cikkünket! 

Állítható asztalok típusai 

Manuálisan állítható magasságú asztal 

Ezek az asztalok tökéletes választást jelentenek akkor, ha a munkavállalóknak dedikált helyük van az irodában. A vásárlás után az asztallábakat a mozgási tartományon belül úgy kell fixálni, hogy az asztallap a könyök magasságában legyen és az alkar kényelmesen felfeküdjön az asztalra. A felkar és az alkar 90-110 fokos szöget zárjon be. Fontos szempont még, hogy mindezt úgy érjük el, hogy az irodaszékben ülve mindkét talpunk érintse a talajt, miközben a comb és a lábszár kb. derékszöget zár be. Ha megtaláltuk a helyes magasságot, akkor rögzíthetjük az asztallábat. A manuálisan állítható asztalok hátránya, hogy az emelés vagy süllyesztés némi szerelést igényel, így nem alkalmas olyan munkaállomásra, ahol több alkalmazott is használhatja ugyanazt az íróasztalt. Előnye viszont, hogy jó ár-érték arányban egy olyan íróasztalt kapunk, amit tökéletesen a használójához tudunk igazítani. 

A legjobb állítható magasságú asztal a motoros asztal 

Kétségtelen, hogy a legnagyobb kényelmet és a legkifinomultabb beállítási lehetőséget az elektromosan állítható asztalok jelentik. Ezekkel egyetlen gombnyomással tudjuk emelni vagy süllyeszteni az asztallap magasságát, ami akkor lesz ergonomikus, ha az asztal mellett ülve a fentebb már említett testhelyzetet tudjuk felvenni. A vezérlő panelt általában az asztal elejére, jól látható és könnyen hozzáférhető helyen helyezik el, így anélkül lehet módosítani az asztallap magasságát, hogy le kellene hajolnunk vagy rejtett kapcsolókat kellene keresgélni.  

Elektromosan állítható asztalokat érdemes választani desk sharing rendszerben működő irodákba, bérelhető irodákba és oktatási célra szánt helyiségekbe egyaránt, hiszen ezeken a helyeken előfordulhat, hogy minden nap valaki más használja az adott íróasztalt. 

A legjobb állítható magasságú asztalok rendelkeznek egy extra kényelmi funkcióval, ami a memória. A kezelőpanel memóriájában el tudunk tárolni akár 3 különböző beállítást is, így egyetlen gombnyomással pontosan be tudjuk állítani ugyanazt a magasságot, amit egyszer már kitapasztaltunk és kényelmesnek találtunk. 

Egyre több munkavállaló igyekszik beépíteni a napi rutinjába, hogy felváltva dolgozzon ülve és állva, ezzel is védve az egészségét. Az álló munkaállomás egy motoros asztallal oldható meg a legkönnyebben, hiszen így ugyanazon íróasztal mellett ülő- és állómunka is végezhető a beállítástól függően. 

További előnye a motoros asztaloknak, hogy asztalláb egyben kábelcsatornaként is funkcionál, így az íróasztal alatt nem fognak összegubancolódó elektromos kábelek lógni. A telefon, az internet, a laptop töltő és egyéb interfészek kábelei is kényelmesen elférnek az asztalba épített kábelcsatornában. 

Nemcsak az ergonómia, a dizájn is fontos 

Ahogy a normál íróasztaloknál, úgy az állítható magasságú asztaloknál is fontos, hogy azok illeszkedjenek az iroda arculatához. Éppen ezért többféle asztallap és láb közül választhatunk. A fehér és szürke asztallap szinte minden irodába passzol, de a klasszikus stílus kedvelői választhatnak fahatású asztallapot is pl. dió, bükk vagy vadcseresznye színekben. A lábak között találunk egyszerű, minimalista stílusút és modern vonalvezetésűt is.  

Motorosan állítható asztalnál amire még érdemes figyelni, az a tartósság és a gyártó által vállalt garancia. Mivel az asztalba egy elektromos vezérlő és motor is be van építve, így ha csak ritkán is, de előfordulhatnak meghibásodások. Válasszunk olyan modellt, ahol a forgalmazó ügyfélszolgálata könnyen elérhető, illetve győződjünk meg arról, hogy megfelelő garanciát biztosítanak-e? A Manutan EXPERT például 10 év garanciát vállal az ilyen típusú termékeire, ráadásul plusz felár nélkül.