Védelem a hideg ellen a munkahelyünkön is: Hogyan lehet a legmegfelelőbb módon felszerelni a vállalatot és a munkatársakat

Télen számos iparágat közvetlenül is érintenek a romló időjárási körülmények (hideg, csapadékos idő, havazás stb…). A hőmérsékeltcsökkenés által leginkább érintett szakág az építőipar, valamint a fuvarozás, szállítmányozás, de nem ők az egyetlenek. Amikor a munkatársaknak raktárban, üzlethelyiségekben vagy szabadtéren kell dolgozniuk, a csapatvezetők vagy beszerzési vezetők feladata, hogy megteremtsék az optimális munkakörülményeket és megvédjék a […]

Télen számos iparágat közvetlenül is érintenek a romló időjárási körülmények (hideg, csapadékos idő, havazás stb…). A hőmérsékeltcsökkenés által leginkább érintett szakág az építőipar, valamint a fuvarozás, szállítmányozás, de nem ők az egyetlenek. Amikor a munkatársaknak raktárban, üzlethelyiségekben vagy szabadtéren kell dolgozniuk, a csapatvezetők vagy beszerzési vezetők feladata, hogy megteremtsék az optimális munkakörülményeket és megvédjék a csapataikat a hideg és nedves időjárástól. Az ilyen javító jellegű intézkedésekhez tartozik a hideghez kapcsolódó veszélyek megelőzése és a hideg időhöz megfelelő felszerelés kiválasztása.

Mi a következménye annak, ha valaki nem rendelkezik hideg ellen védő felszereléssel?

A munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt oda kell figyelniük az 5 °C alatti hőmérsékletnek való kitettségre a munkahelyen. Az átalános munkavédelmi kockázatok mellett a csapattagok teljesítményére való hatást is számításba kell venni.

Milyen kockázatoknak vannak kitéve az extrém hideg elleni védőfelszereléssel nem rendelkező munkavállalók?

Számos munkavédelmi kockázat merül fel abban az esetben, ha a munkavállalók extrém hidegnek vannak kitéve. Íme néhány ezek közül:

  • Hipotermia, vagyis a test rendellenes kihűlése;
  • Fagyás: a testszöveteknek az extrém hideg által okozott sérülése (láb, kéz, fül, orr);
  • Álmosság, ami balesethez vezethet;
  • Baleset miatti sérülés (síkos padló, hideg fémfelülettel rendelkező berendezés, kézügyesség csökkenése stb.);
  • A végtagok vérellátásának lecsökkenése;
  • Mozgásszervi rendellenességek.

A munkavállalók azon joga, hogy elutasítsák az extrém hideg időben történő munkavégzést

Bár a jogszabályok országonként eltérők lehetnek, a munkavállalóknak jogukban áll az extrém hidegben végzendő munkát megtagadni, mihelyst ez azonnali és komoly fenyegetést jelent az egészségükre vagy akár az életükre nézve. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a védőfelszerelések vagy rendszerek hibásak, nem működőképesek.

Ha nem áll rendelkezésre olyan berendezés, ami meg tudná védeni a munkavállalót a hideg körülményektől (megfelelő felszerelés megléte, a helyiségek fűtése stb.), akkor jogukban áll megtagadni a munkát anélkül, hogy ezt a fizetésükből történő levonnák. Megjegyezzük, hogy a jogszabályok nem mindig határozzák meg a minimális hőmérséklet értékét. Ezért a vezetőktől és a csapatoktól függ, hogy felmérjék, fennáll-e bármilyen veszély, vagy nem.

A vállalat termelékenységi vesztesége

A biztonsági és hővédelem figyelmen kívül hagyása a munkahelyen egészségügyi veszélyekhez vezethet, és így a vállalat azt kockáztatja, hogy a téli hónapokban valóban lecsökken a termelékenysége.

Az építőipari munkavállalók, a szemétszállítók, a mezőgazdaságban dolgozók, valamint a hűtőházak és vágóhidak alkalmazottai közvetlenül ki vannak téve az extrém hidegnek. A megelőző intézkedések végrehajtása és a megfelelő technikai felszerelés biztosítása segít abban, hogy megbirkózhassanak a hideggel és a megadott időn belül végrehajthassák a feladataikat anélkül, hogy veszélynek lennének kitéve.

A hideg elleni védelem által érintett foglalkozások és üzletágak

Minden olyan szakma esetében, ahol a téli hideg során kültéren kell dolgozni, viselni kell az extrém hideg ellen védő felszereléseket, valamint bizonyos biztonsági intézkedéseket is meg kell hozni. Ezért a szállítmányozási, fuvarozási, és építőipari szektor cégeinek fontolóra kell venniük azokat az időjárási körülményeket, amelyek között a munkatársaik dolgoznak. Ez kifejezetten érvényes a hidegebb éghajlaton található országokra.

Nem kizárólagosan csak ezek a szakmai területek léteznek, ahol a hideg elleni védelmet alkalmazni kell. Hűtőházban, hűtőkamrában dolgozók (éttermek, szupermarketek, vágóhidak stb. alkalmazottai) vagy olyan gyárak dolgozói, akik ki vannak téve a hideghez kapcsolódó veszélyeknek. Mind a csapat biztonsága, mind a vállalat üzleti tevékenységének folytatása szempontjából alapvető fontosságú olyan személyi védőfelszerelés (PPE) hordása, ami megvédi a viselőjét az alacsony hőmérséklettől.

Milyen megoldások léteznek az extrém hidegben dolgozók számára?

Számos megoldás létezik, amelyekkel a munka során biztosítható a hideg elleni védelem. Egy adott vállalatnak a védekezést figyelemfelkeltő információ nyújtásával kell kezdeni, majd be kell szereznie a hideg ellen védő munkahelyi felszereléseket.

Az extrém hideggel kapcsolatos veszélyek megelőzése

A jogszabályok által megkövetelteken kívül minden vállalat köteles tájékoztatást és képzést nyújtani a hidegben végzett munkára vonatkozó veszélyekkel kapcsolatban. Ezen javaslat megfogadásával a vezetők számos balesetet meg tudnak előzni. A hideg körülmények között dolgozókkal tudatni kell a hidegnek való kitettség tüneteit.

A munkahelyi, hideg ellen védő öltözetre vonatkozó javaslatokat minden munkatárs számára közzé kell tenni, hogy láthassák:

  • A melegen tartás érdekében hőtartó, bélelt ruházat;
  • Száraz öltözet a testhő megőrzésére;
  • Gumitalpú bőrcsizma vagy bőrcipő, extrém hideg esetén.

A munkatársak amikor csak lehet, dolgozzanak párokban a közös ellenőrzés és védelem érdekében.

Korlátozott hidegzóna közelben található fűtött szobával

Erősen javasoljuk, hogy a nagyon hideg helyeken korlátozza a munkatársak tartózkodási és munkaidejét. Javasoljuk, hogy a kültérben vagy kifejezetten alacsony hőmérsékletű helyeken dolgozó munkatársak rendszeres időközönként keressék fel a szünetelésre alkalmas, fűtött szobákat, hogy csökkentsék a hideg idő hatásait.

Ezt azt is jelenti, hogy körültekintően kell megtervezni a téli időszak szabadban vagy olyan helyeken eltöltött időtartamait, ahol nagyon alacsony a hőmérséklet (raktárak, hűkőkamrák stb.). Az extrém hideg miatti veszélyek csökkentése a hó eltakarítását, a tevékenység területéhez való biztonságos hozzáférés nyújtását és a megfelelő munkaberendezések biztosítását is jelenti.

Melyek a hideg ellen védő legmelegebb ruházatok?

Extrém hideg esetén a munkavállalók védelméhez megfelelő, a hideg ellen védő felszerelésre van szükség. A hideg elleni védelmet nyújtó ruházat beszerzésének vállalat számára prioritást kell élveznie. A személyi védőfelszerelést az összes csapat számára biztosítani kell, vagyis a kihívást jelentő hőmérsékleti viszonyok leküzdésére extrém hideg ellen óvó ruházatot kell kapniuk:

  • Thermo alsónemű és meleg téli zokni;
  • Bélelt gyapjúkabát;
  • Nadrág és vízálló nadrág;
  • Egy pár téli kesztyű;
  • Nyakmelegítő;
  • Sapka;
  • Megfelelő védőcipő.

Az Európai Unió tagjai által elfogadott 89/686/EGK irányelv elrendeli, hogy a személyi védőfelszerelés bizonyos követelményeknek feleljen meg. Ezért a szabványnak megfelelő munkaruházat optimális védelmet biztosít az extrém hideg körülmények között dolgozó munkatársak számára.

Sportmárkák rendelkezésre álló technikai ruházatai

A síeléshez vagy túrázáshoz tervezett technikai ruhamárkák hideg elleni ruházatként a munkahelyen is alkalmazhatók. Ez magába foglalja a gyapjúból készült ruházatot, a thermokabátokat, a merinógyapjúból készült zoknit, a pehelykabátot és a bélelt parkát. Az egyéb ruhadarabok is úgy vannak tervezve, hogy megvédjék viselőiket a széltől.

A márkától és az adott technikai szinttől függően ezek a hideg ellen védő öltözékek széles árkategóriában kaphatók az utazásra és szabadidős sportokra szakosodott boltokban és áruházakban. A kiváló minőségű, a hideg ellen hatékonyan védő anyagból, pl. merinó gyapjúból készült anyagoknak gyakran magas a beszerzési áruk, amit a termék tartóssága ellensúlyoz. A túrázási és utazási specialistáknál kapható gyapjú szintén remek hőteljesítményt nyújt.

Az extrém hidegnek kitett dolgozók a nemzetközi símárkák vagy hegyitúrázó márkák gyártóinak javaslatait is jól hasznosíthatják. A javaslat szerint rétegesen ajánlott öltözni, három rétegű ruházatot viselve:

  • A bőrrel közvetlenül érintkező első rétegnek légáteresztő szövetből kell készülnie, hogy elszívja az izzadságot (poliészter vagy egyéb szintetikus anyag, merinó gyapjú);
  • A második réteg védi a viselőt a hideg ellen (gyapjúkabát, pehelykabát);
  • Az utolsó réteg technikai jellegű, a viselő védelme érdekében vízállónak és szélállónak kell lennie.

Ugyanaz érvényes itt is, mint síeléskor vagy túrázáskor, a munkavállalóknak meg kell védeniük végtagjaikat a munka során. Ahhoz, hogy a munka során ne fázzanak, a síkesztyűnek és a sízokninak szerepelnie kell a hideg ellen védő ruházat között.

Hogyan választható ki a megfelelő munkahelyi, hideg ellen védő felszerelés?

Ha egy munkaadó úgy véli, a munkavállalóinak nagy valószínűséggel extrém hideggel is szembe kell nézniük a munkájuk során, akkor az ő felelőssége kiválasztani az egyes személyeknek megfelelő munkaruházatot. Ez férfiak és nők számára egyaránt alkalmas ruházatot, kiegészítőket és munkacipőt jelent.

Hideg ellen védő felszerelés, amely megfelel az európai szabványoknak

Az európai szabványok segítenek a munkaadóknak kiválasztani a hideg ellen védő munkahelyi felszereléseket. Közepes hideg esetében az EN 14058 szabvány ajánlott (kabát, ruha, nadrág, parka stb.).

Az EN 342 szabványnak megfelelő ruházat véd az extrém hideg ellen.

A kesztyűkre és védőcipőkre más szabványok érvényesek: Az EN 511 a kesztyűkre és az EN 20 345 védőcipőkre.

Férfi és női hideg ellen védő munkaruházat

A védő munkaruházatot a hőmérséklet és a dolgozónak a hidegnek való kitettségi százaléka alapján kell meghatározni. A hideg a testhőmérséklet csökkenését eredményezheti. Ugyanakkor bizonyos tevékenységek esetében rendszeresen kell hideg területről meleg területre menni egy adott munkanap során. Ha erről van szó, akkor különös figyelemmel kell eljárni, mivel a mozgás csökkentheti a felszerelés hővédelmi teljesítményét. Olyan ruházatot kell választani, amely valóban megfelelő a hideg időjáráshoz és a munkavállaló elvégzendő feladataihoz.

Télen, vagy hűtőkamrában történő munka során több réteg hideg ellen védő ruhát ajánlott viselni. A csapatok jobb hővédelemmel rendelkezhetnek, mert a hideg levegő nem tud bejutni. Az overállok és egyéb munkahelyi „egyberuhák” szintén jó megoldást jelenthetnek: Megakadályozzák a levegő keringését, így a viselőt melegebben tartják.

Másik fontos dolog, hogy a ruházat méretének tökéletesen illenie kell a viselőjére, hogy a hideg levegő ne tudjon keringeni. Ez azt jelenti, hogy a női munkavállalókra olyan felszerelést kell adni, amely tökéletesen illeszkedik a testformájukhoz, és nem férfiakra tervezett ruházatot, ami gyakran túl nagy.

A jó hír az, hogy a hideg ellen védő ruházatok választéka évről évre nő. A kabátok, parkák, overállok, nadrágok és vízálló nadrágok egyre hatékonyabbak. A munkavállalók jobban védve vannak a hidegtől és kevésbé valószínű, hogy egészségügyi problémáik lesznek.

Védőlábbelik és kiegészítők igen hideg idő esetére

A dolgozók hideg elleni védelme nem merül ki a helyes ruházat viselésében. Ez a megfelelő lábbeli hordását is jelenti. A védőcipők kiválóan védenek egy esetleges behatás ellen. A védőcsizma lehetővé teszi, hogy a lábfejet melegen tartsa még télen is, amikor a hőmérséklet alacsony. Bizonyos csizmák CI szigetelőtalppal készülnek. Ez a kiegészítő szabvány lehetővé teszi, hogy a védőcsizmák és védőcipők szigeteljenek. A lábbeli -10 °C-ig tökéletesen szigetel, megvédve a viselőjét a hidegtől.

A ruházat és lábbeli mellett, a hideg elleni védekezés részeként kiegészítők viselése is ajánlott. Ha Ön ki van téve a hidegnek, akkor védenie kell a fejét, az arcát, a nyakát, a kezét és a szemét is. A sapka vagy símaszk viselése kifejezetten javasolt a dolgozók számára. Az EN 511-es szabványnak megfelelő, a komfortot és biztonságot ötvöző thermo védőkesztyűk szintén elengedhetetlenek a munka során a munkavállalók hideg és nedvesség elleni védelmében. Végül, ha védőszemüveget is viselnek, akkor nagyobb védelemben tudhatja a csapatait.

Ha nagyon hideg időben is szeretne munkatársai számára biztonságos munkakörülményeket biztosítani, akkor tekintse meg a „Személyi védőfelszerelések” termékválasztékunkat!