A terem- és szobaakusztika javítása

Mi a teendő, ha az egyterű iroda túlságosan zajos, ami zavarja a munkavégézést? Blogposztunkban megmutatjuk, mit tehet a terem és szobaakusztika javítása érdekében.

Az open office, azaz az egyterű irodák bár megannyi előnnyel rendelkeznek, a dolgozókat sokszor megzavarhatja egy telefonáló kolléga, vagy az ügyfél-kapcsolattartó. Mi a teendő, ha a terem túlságosan zajos, visszhangos, ami zavarja a munkavégézést? Blogposztunkban megmutatjuk, mit tehet a szobaakusztika javítása és a visszhang megszüntetése érdekében. Garantáljuk, hogy kollégái hálásak lesznek érte!

Miért fontos az akusztika az irodában?

A rossz akusztika elsődleges mutatója a visszhang, ami csökkenti a beszéd érthetőségét, hiszen a szavak visszapattannak a falakról, és bumerángként térnek vissza. De az is ugyanilyen zavaró, ha tökéletesen hallunk egy-egy eszmecserét két kolléga között, akik a szoba másik végében állnak.

Ha az irodahelyiség közvetlenül kapcsolódik az ügyfél- és látogatói térhez, ami a leggyakrabban bankokban és más ügyfélközpontokban fordul elő, nem szeretnénk, ha a beszélgetések átfednék egymást, és mindenki mindent hallana.

Egy rossz akusztikájú irodában sokkal nehezebb koncentrálni, ez pedig az alkalmazottak nyugtalanságához és teljesítményük csökkenéséhez vezethet. Ha sok időt töltenek egy ilyen környezetben, az ráadásul kihathat az egészségükre például rosszabb alvás vagy ingerlékenység képében.

3 alapvető tipp a terem- illetve szobaakusztika javítása érdekében

Ha még csak most rendezi be az irodát érdemes figyelembe venni a következőket: 

  • Ideális választást jelent egy jó minőségű vinylpadló, amely szigetelőréteggel van ellátva, de a közepes és hosszú szálú szőnyegek is jól működnek. A rossz akusztikát többek közt a fapadló is okozhatja, amelyről a hang visszaverődik, de sajnos a modern betonon sem lehet segíteni.
  • Az iroda berendezésénél dolgozzon textíliákkal, amelyek elnyelik a hangot. A fa- és fémszékek helyett válasszon kárpitozott irodai székeket, foteleket és kanapékat, az ablakokat pedig borítsa be függönyökkel, szalagfüggönyökkel vagy belső árnyékolóval. Az ügyfélfogadáshoz szerezzen be akusztikus székeket megemelt háttámlával.
  • A képek, a parafa falitáblák és az üzenőtáblák, szekrények és polcok segíthetnek kitölteni a teret. Helyezzen el modern, falra szerelhető növényi táblákat, hogy feldobja velük az irodát. A szobanövények a munkahelyi térben is jól működnek, a nagylevelűek ráadásul hangszigetelőként is remekül funkcionálnak, és még vizuálisan is elválaszthatják a teret. Nem is beszélve arról, hogy mindeközben még az iroda levegőjét is tisztítják.
szoba akusztika javítása

Akusztikus paravánok és a visszhang megszüntetése

A nyitott terű irodákban a szövetborítású paravánok szinte nélkülözhetetlenek, mivel hármas funkciót töltenek be:

  • vizuálisan elválasztják a teret, és biztosítják a kollégák számára a magánszférát;
  • csillapítják a zajt és visszhangot;
  • hirdetőtáblaként is szolgálhatnak, ahol az alkalmazottak elolvashatják a legfontosabb információkat.

Választhat álló – és asztali paravánok között:

  • Az állóknak megvan az az előnyük, hogy bármikor áthelyezhetők, így időnként megváltoztathatja a bútorok elrendezését az irodában. Elhelyezheti őket a kollégák asztalai között vagy bárhol szabadon a térben, több paraván kombinálásával pedig egy egész falat hozhat létre.
  • Az asztali paravánok általában az asztalokhoz vannak rögzítve, így tartós megoldást jelentenek.

Habpanelek a teremakusztika javítására

Ha még mindig túl zajos az iroda, akkor érdemes lehet a mennyezetre vagy a falakra habszivacs akusztikus paneleket szereltetni, amelyek megbízhatóan elnyelik a hangrezgéseket. Sokféle kivitelben és színben kaphatók, és olyan akusztikus panelek is beszerezhetőek, amelyekre rányomtathatja cégének logóját. A melaminhab, amelyből a panelek a leggyakrabban készülnek, nem gyúlékony, így megfelel a tűzvédelmi előírásoknak is.

Ha új irodát rendez be, és tanácsot szeretne kérni a megfelelő bútorelrendezéshez az szobaakusztika javítása érdekében, forduljon hozzánk, segítünk! Örömmel adunk tippeket a bútorválasztással kapcsolatban, sőt 3D-s látványtervet is készítünk, hogy megkönnyítsük a választást! Böngéssze át weboldalunkon akusztikus paravánjainkat és bútorainkat, és ha kérdése van, hívjon bennünket a 06 23 445-980-as telefonszámon!