Targoncák fajtái és típusai: melyiket válassza cége számára?

A targoncáknak számos fajtája létezik, így a kiválasztás sem olyan egyszerű. Meg kell határozni, milyen feladatra keressük, és mi a különbség a típusok között.

Targonca vásárlás előtt számos paramétert kell figyelembe venni a felhasználálsi célnak leginkább megfelelő eszköz kiválasztásához. Érdemes ezért tisztázni, milyen típusok léteznek, és melyiket milyen esetben célszerű alkalmazni. A targoncák fajtái – melyik a legjobb választás cége számára?

Targonca, a nélkülözhetetlen logisztikai munkaeszköz

Kevés olyan logisztikai terület létezik a világon, ahol ne lenne szükség targoncára. Ez a gép segít a rakományok helyszínen belüli szállításában, és rendezésében. Ezért is fontos, hogy a dolgozók többsége tudjon vezetni ilyen járművet, amire külön jogosítványt kell lerakni. De targonca és targonca között is van különbség, akárcsak a személyautóknál. Egy benzines és dízeles autót is más vezetni, de a céljuk alapvetően ugyanaz: a közlekedés. A targoncák esetében viszont nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen más és más funkciókat töltenek be a különböző munkadarabok.

Targoncák fajtái: belső égésű- és villamos motoros típusok

Számos különböző típusú targonca közül lehet válogatni. Mindegyiket egy speciális célra és alkalmazásra tervezték. Ebből kifolyólag egyedi előnyökkel, funkciókkal rendelkeznek. Az igényeknek megfelelő típus kiválasztása elengedhetetlen a hatékony és termelékeny munkavégzéshez. Nemzetközi viszonylatban a targoncák fajtáit hét különböző osztályra is lehet bontani. Ezek a következők:

  • Első osztály: elektromos motoros villástargoncák
  • Második osztály: elektromos motoros keskenyfolyosós targoncák (komissiózók)
  • Harmadik osztály: elektromos raklapemelők, targoncák és vontatók
  • Negyedik osztály: belső égésű párnás gumiabroncsos targoncák
  • Ötödik osztály: belső égésű gumiabroncsos pneumatikus targoncák
  • Hatodik osztály: elektromos / IC motoros vontatók
  • Hetedik osztály: egyenetlen terepjáró targoncák

Nem szükséges minden osztályt kívülről tudni ahhoz, hogy valaki kiválassza a megfelelő targoncát. A különbség pedig legfőképp abban rejlik, hogy az adott típus milyen motorral működik. Lehet

  • dízeles (belső égésű motoros),
  • benzines (belső égésű motoros),
  • gázos (belső égésű motoros),
  • elektromos (villamos motoros)

is.  Az egyik legfontosabb pedig, hogy milyen speciális funkciókat lát el az adott munkaeszköz. Különbséget tehetünk tehát rendeltetésük szerint is. Ekkor a következő módon érdemes rangsorolni:

  • Szállítótargoncák (rögzített, billenthető rakfelület, pl. raklapok, áruk szállításához)
  • Emelőtargoncák (áruk emeléséhez, anyagmozgatásra)
  • Vontatótargoncák (pl. pótkocsik, utánfutók vontatásához)
  • Speciális targoncák (pl. komissiózó targonca)

De még akár az alapján is különbséget tehetünk az egyes darabok között, hogy ülni (vezetőüléses targonca), vagy állni (vezetőállásos targonca) lehet rajta. Nézzük meg a leggyakoribb targonca fajtákat Magyarországon és a szomszédos országokban.

vezetőállásos targonca

Dízeles- vagy gázos (LPG) targonca

A dízeles és LPG-s meghajtású targoncákat általában egy kalap alá vesszük. Masszív, párnázott abroncsok jellemzik ezeket a gépeket, amelyekkel könnyen és simán lehet mozogni beltéri felületeken, és defektálló képességük miatt is megéri őket alkalmazni. Az emelési magasság is illeszkedik az általános raktári méretekhez.

Benzines targonca

Több olyan benzines targonca is létezik, ami erőteljes, így külső munkálatokhoz is kiváló megoldást jelent. Ilyen lehet például egy terepjáró targonca is. Igaz, ezek a darabok többnyire dízeles és gázos verzióban is kaphatók.

Elektromos targonca

Ahogyan az autóknál megjelentek az elektromos meghajtású kivitelek, úgy a targoncák világában is. Ezek általában kevesebb karbantartást igényelnek, halkabbak, és nincsenek üzemanyag-tárolási követelmények sem (töltőállomást igényelnek). Hosszú élettartam várható, amennyiben megfelelő módon vannak alkalmazva. Kisebb, szűk helyekre is beférnek, így ebből a szempontból is jó alternatívát képezhetnek.

targonca típusok

Targonca és egyéb kiegészítők vásárlása

A Manutan széles kínálatában bárki megtalálhatja a logisztikai területéhez legjobban illeszkedő targonca fajtát. Az általános típusok mellett a következők egyaránt megtalálhatóak webáruházunkban:

Aki pedig kiválasztotta a megfelelő gépet, egyéb kiegészítőket (pl. targonca figyelmeztető tábla), felépítményeket, munkakosarakat is vásárolhat.