Tanulmány a vállalkozások hulladékcsökkentéséről

hulladekcsokkentes

Optimalizálja költségeit és csökkentse a hulladék mennyiségét a vállalati hulladékgazdálkodásról szóló tanulmányunk segítségével. Ebben a tanulmányban megtalálja azokat a módszereket és jól bevált gyakorlatokat, amelyeket érdemes lehet elsajátítani.

A CSR (társadalmi felelősségvállalás) és a környezetvédelmi aggodalmak korában a hulladékkezelés és -optimalizálás egyre fontosabb kérdéssé válik a vállalkozások életében.

A vállalkozásoknál a hulladék gyűjtése és kezelése környezetvédelmi és gazdasági kérdésként konkrét gyakorlatok és valódi szervezeti stratégiák megvalósítását igényli, ha azt akarjuk, hogy ez a fejlesztések egyik elemévé váljon. Íme néhány tipp és információ a vállalati hulladékgazdálkodáshoz.

Hogyan javítható a hulladékgazdálkodás a vállalkozásoknál?

Valószínűleg azért olvassa ezeket a sorokat, mert már elgondolkodott a hulladékgazdálkodásról az Ön vállalkozásánál, és jó megközelítésnek tartja. Az európai szabályozás ismerete és a hatályos szabványoknak megfelelő minőségi erőforrások használata két nagyon fontos első lépés.

Ismerje meg jobban az előírásokat, hogy be tudja tartani azokat

Az Európai Parlament és a Tanács 2008. november 19-i 2008/98/EK sz. irányelve szerint a hulladékok és a csomagolások gyűjtésére és kezelésére vonatkozó számos fő szabályozási elvet meg kell ismerni és be kell tartani:

Ismerni kell egy anyag vagy tárgy tényleges vagy feltételezett hatásait a környezetre vagy az emberi egészségre, hogy közvetlenül a szennyező forrásnál tudjunk beavatkozni.

Az Egységes Európai Okmány által 1987-ben elfogadott „szennyező fizet” elve egyaránt gazdasági és jogi elv, amelynek lényege a környezeti károk megelőzése és orvoslása azáltal, hogy a szennyezés elleni küzdelem költségeit a hulladék eredeti előállítójára, illetve a jelenlegi vagy korábbi birtokosára terhelik.

A megelőzés elve azáltal érvényesül, hogy olyan intézkedéseket ír elő, amellyel lehetővé válik, hogy egy termék vagy anyag ne váljon hulladékká.

Hulladék előkészítése újrafelhasználásra: a hulladék és a csomagolás ellenőrzése, tisztítása és javítása az összegyűjtés utáni új felhasználásra.

Hulladékcsökkentés a vállalkozásoknál

Újrahasznosítás: a hulladékból és a csomagolásból új alapanyagokat, anyagokat vagy tárgyakat lehet előállítani.

Energetikai hasznosítás az újrahasznosítás után: a hulladék és a csomagolóanyagok energiatermelő nyersanyagként újulnak meg.

Ártalmatlanítás: a hulladékot és a csomagolóanyagokat égetéssel vagy hulladéklerakóban ártalmatlanítják.

A veszélyes hulladékok kezelésének és nyomon követésének erősítése.

A szabványoknak megfelelő minőségű berendezések használata

A rendszeres, szigorú teszteknek alávetett hulladékgyűjtőket kell választani szilárdságuk, ergonómiájuk és a hatályos szabványoknak való megfelelésük alapján. .

  • A használat céljának megfelelő anyagból válasszunk hulladékgyűjtőt, ezzel biztosítva annak fenntarthatóságát.
  • A gyakran körültekintéssel kezelendő, újrahasznosító tartályoknak robusztus anyagból kell készülniük és ideális esetben meg kell felelniük a hulladékgyűjtő edényekre vonatkozó EN 840 szabványnak.
  • A hulladékgyűjtő zacskókat méretük, anyaguk és húzózsinórjuk alapján kell szétválasztani. A szemeteszsákokra vonatkozó EN 13592 szabvány a minőség és a megbízhatóság tanúsítására szolgál.

Hogyan szervezzük meg a hulladékgazdálkodást a vállalkozásoknál?

Az Európai Unió a hulladékok nyomon követésére és kezelésére, valamint a csomagolások újrahasznosítására vonatkozóan tíz célt tűzött ki, amelyeket 2035-ig terveznek elérni.

A hulladékgazdálkodás lépései

Több lépést kell tenni a hulladék csökkentése, a költségek optimalizálása, valamint a begyűjtő és újrahasznosító szolgáltatókkal folytatandó tárgyalások előkészítése érdekében:

  • 1. lépés: Hulladékaudit. Ez magában foglalja a vállalkozásnál termelt hulladék és csomagolás teljes diagnózisának felállítását.
  • 2. lépés: A belső anyagáramlások optimalizálása. Ez a lépés a hulladéktermelés csökkentéséből, a megfelelő berendezések használatából, a belső hulladékfolyamatok optimalizálásából és a helyben történő kezelés bevezetéséből áll.
  • 3. lépés: Az újrahasznosíthatóság elemzése. A körkörös gazdaság koncepciójának lényege, hogy a hulladékot termékekké alakítják át.
  • 4. lépés: Szerződéskötés feldolgozóközpontokkal a gyűjtési költségek ellenőrzésének javítása érdekében.

Körkörös gazdaság kialakítása a hulladék csökkentése érdekében

Kövesse a Manutant a LinkedInen!

A körkörös gazdaság koncepciója magában foglalja a hulladék egy részének újrahasznosítás után történő visszanyerését, és annak más vállalkozások számára értékesíthető termékekké történő átalakítását.

A körkörös gazdaság megvalósításának általános elvei a következők:

  • Azonosítsuk a hulladékanyagot annak fizikai-kémiai tulajdonságainak meghatározásához.
  • Tanulmányozzuk a műszaki és gazdasági megvalósíthatóságot a hulladék termékekké történő átalakítási lehetőségeinek felmérése és a jövedelmezőség mérése érdekében.
  • Új termékek bevezetése a piacon.

Általánosságban elmondható, hogy egy körkörös gazdasági projekt sikeréhez fontos, hogy néhány meghatározó elemre alapozott cselekvési irányt kövessünk, mint például:

  • a jövőbeli termék értékének figyelembevétele
  • a gyártási költségek tervezése és beépítése az új termék értékébe,
  • a feltárt lehetőségek alapján üzleti kapcsolatok kiépítése a hasznos eszmecserét elősegítő körülmények megteremtése érdekében.
  • a logisztikai szempontok előrelátó tervezése,
  • megfelelő partner kiválasztása a körkörös gazdaság kihívásainak és előnyeinek ismertében.

Hulladékválogatás és CSR: melyek a bevált gyakorlatok?

Az EcoVadis olyan platformot hozott létre, amely értékeli a vállalkozások CSR teljesítményét, és az adott osztályzat tükrözi a fenntartható fejlődést célzó befektetésük nemzetközi szintjét.

Az EcoVadis által figyelembe vett 21 értékelési szempont közül 9 a környezetre, 2 pedig kiemelten a hulladékkezelési folyamatra vonatkozik.

Annak érdekében, hogy a vállalkozásán belül a legjobb CSR-politikát tudják alkalmazni a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, az EcoVadis javasolja néhány bevált gyakorlat elsajátítását, így például „Önkéntes átadópontok” létrehozását. A hulladékgyűjtés és -válogatás ezen gyakorlati alkalmazása viszonylag egyszerűen bevezethető, de külön odafigyelést igényel annak érdekében, hogy fenntartható módon beépüljön a vállalkozásba:

  • A stratégiai helyekre (közlekedési utak, kávégépek, nyomtatók stb.) megfelelő, rendszeresen tisztított és szakszerűen elhelyezett kukákat kell telepíteni.
  • Egyértelmű feliratokat kell elhelyezni a hulladékok gyűjtésének, válogatásának és ezáltal újrahasznosításának ösztönzésére és megkönnyítésére.
  • Tájékoztató kampányt kell folytatni az átadópontok telepítése előtt.

Vállalkozása hatékonyabb hulladékgazdálkodásához olvassa el tanulmányunkat, illetve nézze meg hulladékcsökkentésre és -kezelésre vonatkozó tippjeinket.