Tanácsok a megfelelő munkahelyi zárható szekrények kiválasztásához

Beszerzési útmutatónk segít megtalálni a megfelelő szekrényt, ahol a munkavállalók biztonságosan tárolhatják munkaruhájukat, utcai öltözéküket és személyes tárgyaikat.

Zárható szekrények a munkahelyre

Bizonyos szakmákban feltétlenül szükség van öltözőre. A munkavállaló itt veheti át utcai, illetve munkaruháját. Az irodákban és műhelyekben használható zárható szekrények hozzájárulnak a dolgozó munkahelyi „jóllétéhez”. Egy zárható tárolóban, vagy öltözőszekrényben a munkavállaló biztonságban tudhatja személyes tárgyait.

A szekrények számos változata és tartozéka kapható. Mit kell tehát figyelembe venni egy öltözőszekrény kiválasztásánál? Beszerzési útmutatónkat úgy állítottuk össze, hogy megkönnyítse a megfelelő termék kiválasztását a rendelkezésre álló szekrények széles választékából.

A tevékenységi területnek megfelelő öltözőszekrényt válasszon

Az öltözőszekrények beszerzése előtt fel kell mérni a szekrények elhelyezésére szolgáló helyiségek jellemzőit, és tisztában kell lennünk a jogszabályi előírásokkal is.

Az öltözőhelyiségeket a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szabályozza, amely értelmében:

  • Öltözőszekrényenként minimum 0,5 m2 területet kell biztosítani.
  • Az öltöző helyiséget el kell látni olyan berendezéssel, amely biztosítja, hogy a munkavállaló a munkaidő alatt ruházatát elzárva tarthassa.
  • A ruhák száradását és szellőzését az őrzési idő alatt is biztosítani kell.
  • Ha munkakörülmények megkívánják (pl. veszélyes anyagok, nedvesség, szennyeződés), akkor az utcai ruháktól elkülönített szekrényt is biztosítani kell a munkaruházat számára.
  • Ha fogasos öltöző kerül kialakításra, akkor a személyes értéktárgyak őrzéséhez zárható fiókokat kell rendszeresíteni.

Bizonyos munkakörökben (pl. élelmiszeripar, egészségügy) a munkavállalóknak kötelező munkaruhát viselni. Ilyenkor az öltözőhelyiség és a zárható szekrények biztosítása alapvető követelmény. A térkialakítás ugyancsak hozzájárul a raktárakban és az irodákban dolgozók munkahelyi „jóllétéhez”.

Ipari szennyestároló szekrények

A levetett szennyes munkaruhát elkülönítve kell tárolni azokon a kifejezetten nagy kosszal járó ipari munkahelyeken, ahol a ruhára munka közben erősen szennyező vagy akár veszélyes anyag kerülhet (étkeztetés, építőipar, gyárak, műhelyek stb.). Az ipari szennyestároló szekrények hozzájárulnak a munkakörnyezet higiéniájának és biztonságának fenntartásához. A szekrények belsejében külön rész van kialakítva a szennyes, és egy másik a tiszta ruha számára.

Ipari tisztaruha-tároló szekrények

Az iparban használt tisztaruha-tároló szekrények egyetlen rekesszel rendelkeznek, de polcok behelyezésével külön rekeszek kialakítására is lehetőség van. Ilyen szekrény azokra a területekre kerülhet, ahol a ruhát nem éri szennyeződés. Ezek a bútorok különösen jól használhatók a „tiszta” iparágakban és a helyi közösségek számára fenntartott terekben, pl.:

  • irodaépületekben;
  • a nagyközönség által látogatható helyeken (uszodákban, múzeumokban, bevásárlóközpontokban stb.);
  • egészségügyi létesítményekben (kórházakban, rendelőintézetekben, gyógyszertárakban stb.), valamint
  • iskolákban.

Különleges rendeltetésű szekrények

A Manutan számos tevékenységi terület számára kínálja a különleges rendeltetésű szekrények széles választékát. A takarító személyzet felszerelésének előírásszerű tárolása leginkább úgy valósítható meg, ha a tisztítószerek és takarító eszközök, illetve a szennyes ruha számára külön-külön, csapóajtóval felszerelt tároló áll rendelkezésre.

A nedves munkaterületen dolgozóknak szükségük van egy olyan helyre, ahol megszáríthatják átnedvesedett munkaruhájukat. Amint az a nevéből is kiderül, a szárítószekrény a nedves munkaruházat, lábbeli és kesztyű szárítására szolgál anélkül, hogy kárt tenne benne.

A Manutan által kínált szekrényválaszték a biztonsági ágazat számára készített tárolókat is magában foglal. A rendőrség részére tervezett biztonsági szekrények kézifegyver tárolására alkalmas széffel vannak felszerelve. A tűzoltóknak szánt szekrényekben kényelmesen elfér a teljes védőfelszerelés, a szekrény alja pedig úgy van kialakítva, hogy felfogja a ruhából kicsöpögő vizet. A takarítószekrények akasztós része a munkaruha, a polcos rész pedig a tisztítószerek és a takarítóeszközök tárolására szolgál.

A zárható munkahelyi szekrények műszaki jellemzői

A szekrények kiválasztásánál a használat célját és a munkahely elrendezését kell alapul venni. Az alábbiakban minden olyan információt megtalál, amelyre egy zárható munkahelyi szekrény megvásárlása előtt szüksége lehet.

Mi legyen a szekrény anyaga adott munkahelyi környezetben?

A Manutan által kínált termékcsalád főleg acéllemezből készült szekrényekből áll. Ez az anyag erős és könnyű, valamint könnyen karbantartható. A legtöbb munkahelyi környezetben jól használható, legyen szó „piszkos” vagy „tiszta” ágazatról.

Az élelmiszer-feldolgozó, gyógyászati és gyógyszeriparban feltétlenül gondoskodni kell a munkahelyi környezet higiéniájáról. Nem kérdés, hogy ide rozsdamentes acélszekrényt kell választani. Ezek a modellek ellenállnak az ütésnek és a korrodáló környezeti hatásoknak, ezenkívül nedves környezetben sem rozsdásodnak. A rozsdamentes acél nagyon könnyen tisztítható. Ezen a sima felületen nem élnek meg a különféle mikroorganizmusok (baktériumok, penész stb.).

A polietilénből készült műanyag szekrények mostoha körülmények között is kiválóan megállják a helyüket. A szekrények műanyag kerete és ajtaja ütésálló. Ez a szekrénytípus nedves és sós környezetben is jól használható. A szekrények esetenként UV-álló bevonatot is kapnak.

A Manutan által kínált zárható irodai szekrénycsalád valamennyi tagja újrahasznosított és teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készül. Az ajtók műanyag ütközővel vannak felszerelve, ezért csendesen zárhatók, ami ideális megoldást jelent azokon a munkahelyeken, ahol csendnek kell lennie.

Kiszállítás: Összeszerelve vagy lapraszerelve?

A zárható munkahelyi szekrények kiszállítása kétféleképpen, összeszerelt és lapraszerelt állapotban történhet. Az egy darabban kiszállított szekrényeket még a gyárban összehegesztjük. Ahogy megérkeznek rendeltetési helyükre, máris munkára foghatók.

A lapraszerelt szekrények elemei összeszerelés nélkül kerülnek kiszállításra. A termékek tárolása is lapraszerelt állapotban történik. Amikor befut egy megrendelés, a Manutan felkínálja vevőjének az összeszerelés lehetőségét. A szekrények lapraszerelt kiszállítása különösen akkor jelent célszerű megoldást, ha az összeszerelt szekrénnyel nehéz megközelíteni annak rendeltetési helyét.

Kocka alakú boxok vagy többrekeszes szekrény?

Ha nem sok holmi kerül bele, akkor a több rekeszt magában foglaló oszlopszekrény az ideális megoldás. Hasonlóképpen a kocka alakú boxok kisebb személyes holmi, pl. egy aktatáska elhelyezésére alkalmas. Oszlopszekrényre akkor lehet szükség, ha a dolgozóknak át kell öltözniük munkaruhába. A méretek és a színek megválasztásával, valamint a rekeszek összeszerelésével egyedi szekrényeket lehet létrehozni.

További szekrénytípusok

Ha a munkahelyi környezet azt kívánja, hogy kívülről be lehessen tekinteni a szekrény belsejébe – különösen akkor, ha biztonsági okokból látni kell annak tartalmát –, a perforált vagy drótháló borítású szekrény ideális megoldást jelent. Mivel szellőzése kiváló, ezért védőruházat (egyéni védőfelszerelés, védősisak, bakancs) tárolására is tökéletesen alkalmas. Ipari környezetben a laminált anyagból készült szekrények is kiválóan megállják a helyüket, hiszen felületük horpadás- és karcálló. Az ajtók laminált borítása különösen jó védelmet biztosít.

A tartós kivitel alapkövetelmény, azonban vannak esetek, amikor a megjelenés ugyanolyan fontos. A porfestett, esetleg egyedi grafikákval ellátott öltözőszekrények megjelenése magasabb esztétikai követelményeknek felel meg az alapkivitelű tárolókhoz képest, aminek bizonyos munkahelyeken különös jelentősége van.

A technológia számos iparágban központi szerepet játszik. Az elektronikus eszközök biztonságos tárolása céljából kifejezetten laptopok töltésére és tárolására szolgáló szekrények is kaphatók. Tehát ezek a szekrények a tároló funkció mellett a laptop, a mobiltelefon vagy a táblagép töltésére is alkalmasak.

A Manutan professzionális szekrényválasztéka munkahelyi szekrényeket, szabadidőközpontokban használt öltöző- és értékmegőrző szekrényeket, iskolai szekrényeket és személyes tárgyak tárolására szolgáló, zárható szekrényeket is magában foglal.

Milyen zárszerkezet kerüljön a szekrényre?

A Manutan márkanév alatt forgalmazott szekrények vásárlója lakattal és kulccsal nyitható zár közül választhat.

A hagyományos modell a kulcsos hengerzárral felszerelt szekrényajtó. Ez a megoldás akkor ideális, ha minden munkavállalónak saját szekrénye van. A kulcs elvesztése esetén a mesterkulccsal bármelyik szekrény kinyitható.

A Manutan által kínált szekrényekből lakatpántos verzió is elérhető. A felhasználó a pánton kialakított nyílásba helyezheti be saját lakatját. Ha ezt a megoldást választják, akkor nem kell a kulcsokkal foglalkozni. Jó megoldás lehet a nagyközönség által látogatott létesítményekben is.

Létezik ezen kívül kódzáras megoldás is, ami akkor praktikus, ha a munkavállaló nem tarhat magánál kulcsut munkavégzés közben (pl. feltöltődés veszélye miatt).

A szekrényt alapra vagy lábakra kell állítani?

A szekrényláb megemeli a szekrényt. A szekrénytest így jobban szellőzik, mivel nem érintkezik közvetlenül a padlóval.

Zárt szekrényalappal megakadályozható, hogy a szekrény alatt tárgyakat tároljanak. A szekrényalap funkciója, hogy egyenletesen elosztva hordozza a szekrény súlyát. A vevőnek nincs más dolga, mint megfelelő módon ráhelyezni a szekrényt az alapra.

A padként kialakított alap praktikus ülőhelyet biztosít a dolgozó számára, ha például cipőt szeretne váltani. A Manutan a szekrények méretéhez és magasságához igazodó modellek széles választékát kínálja. Ez a típusú alap valamivel több helyet foglal el, mint az alapkivitelű szekrény. Ha a helyiség túl kicsi a padalapok befogadásához, akkor akasztós padok jelenthetnek megoldást.

A lábakra állított szekrény alatt nem jelent gondot a padló takarítása. A Manutan összes lapraszerelt szekrénye felszerelhető fémlábakkal. Ez lehetővé teszi, hogy az alapra helyezett szekrényt rövid idő alatt lábakra állított szekrénnyé alakítsák át.

Hogyan akadályozható meg ferde szekrénytetővel a balesetveszélyes tárolás?

A Manutan termékválasztékához tartozó szekrények ferde tetővel is felszerelhetők. Ez a megoldás egyszerre több előnyt is kínál:

  • könnyebb a tisztántartása,
  • a tárgyak rendezettebb tárolása, mivel semmi nem kerül fejmagasság fölé,
  • csökken a nehéz tárgyak leesésének kockázata.

Ezzel a szekrénytető-kialakítással biztonságosabbá tehetők a közösségi terek. A munkavállalók így inkább beteszik majd személyes dolgaikat és munkaeszközeiket a szekrénybe, hiszen ha lejt a szekrény teteje, akkor nem lehet a magasban olyan tárgyakat tárolni, amelyek leeshetnek onnan.

Hogyan történik a munkahelyi szekrények felállítása?

A helyiség és az ott tartózkodók biztonsága érdekében a szekrények felállítása során az alábbi négy alapszabályhoz kell tartani magunkat:

  • A szekrényt minden esetben vízszintes, sima felületre kell állítani.
  • Minden szekrényt megfelelő módon rögzíteni kell a falhoz.
  • Figyelembe kell venni a termék adatlapján feltüntetett maximális teherbírást.
  • A szekrény tartalmát egyenletesen elosztva kell elhelyezni benne.

Szüksége van szakember segítségére a szekrények felállításához? Ha igen, akkor rendelésnél jelezze számunkra. Munkatársaink megegyezés szerint a helyszínen akár össze is szerelik a szekrényeket.

Igyekezzen a lehető legjobban kihasználni az öltözőben rendelkezésre álló helyet. Ez azt jelenti, hogy a rendelés feladása előtt át kell gondolnia a bútorok elrendezését és a dolgozók mozgását. A szekrények elhelyezésénél ügyelni kell azok megfelelő hozzáférhetőségére és figyelembe kell venni a felhasználók számát. A szekrények mérete a rendelkezésre álló hely méretétől függ. A jó munkahelyi közérzethez nagyban hozzájárul egy olyan öltöző, ahol mindenki kényelmesen átöltözhet.

Bár közösségi térről van szó, 10 főt meghaladó munkavállalói létszám esetén a férfi és a női öltözőt el kell különíteni egymástól.

A Manutan szekrényválasztéka a szabadon álló egységektől az 1-8 ajtós szekrényeken át az irodai és műhelyszekrényekig a legváltozatosabb kivitelű és méretű termékeket öleli fel. A Manutan 10 év garanciával szállítja saját márkás szekrényeit. Minőséget kínálunk versenyképes áron.


További cikkek az Ön számára