Szelektív hulladékgyűjtés a munkahelyeken és a veszélyes hulladékok kezelése

Melyek a szelektív gyűjtés szabályai a munkahelyeken, és hogyan kell eljárni a veszélyes hulladékok tárolása és kezelése során?

Hogyan kell a vállalatoknak teljesíteni a szelektív gyűjtésre vonatkozó kötelezettségeiket? Szükséges-e speciális konténereket kell vásárolni a szelektív hulladékhoz? Blogposztunkból kiderül, milyen szabályozás vonatkozik a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve a veszélyes hulladékokra.

A szelektív hulladékgyűjtés szabályai

A munkahelyi környezet tisztasága, rendezettsége nagymértékben befolyásolhatja a munkavégzés menetét, illetve minőségét. A vállalatoknak ezért kötelességük a munkavégzésből származó  hulladékot összegyűjteni, illetve be kell tartaniuk a munkahelyi hulladékkezelés szabályait is, amely a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 25. paragrafusa taglal részletesen. 

A hulladékbirtokosok kötelesek a hulladékot a keletkezés helyén elkülöníteni és szelektíven gyűjteni hulladéktípusonként, hulladékfajtánként vagy a hulladék jellegének megfelelően. A szelektív szemétgyűjtés történhet gyűjtőedényben vagy konténerben, amelyeket a bennük elhelyezett hulladék fajtájára vagy típusára utaló jelzéssel, illetve felirattal kell ellátni. 

  • Jó módszer lehet a megkülönböztetésre a színes konténerek használata, amelyeket a helyi hulladékgyűjtő társaság meghatározott időközönként elszállít. 
  • Fontos azonban már az elején tisztázni, hogy a vállalat milyen hulladékot termel, és ezekből mennyi keletkezik évente. 
  • A gyűjtőedényeket és a gyűjtési időközöket ennek megfelelően kell kiválasztani, amiben egy profi hulladékgazdálkodási vállalat tud segíteni. 

Ezen felül a munkavállalók által termelt háztartási hulladéknak is biztosítani kell hulladékgyűjtésre alkalmas szelektív kukákat. 

Milyen szabályok vonatkoznak a veszélyes hulladékok kezelésére?

Ha egy vállalatnál veszélyes hulladék keletkezik, mindenképpen javasolt, hogy a vállalat konzultáljon egy profi hulladékkezelő céggel a gyűjtés formájáról. A veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozó szabály az, hogy a hulladékot elkülönítve, megfelelő tartályokban kell gyűjteni a kiömlés megakadályozása érdekében. A hulladékok kezelése a hozzájuk rendelt kódszámok alapján történik, amelyeket a 72/2013 . (VIII.27.) VM rendelet tartalmazza.

A hulladéktörvényen kívül gyakran más olyan jogszabályoknak is meg kell felelni, amelyek különleges kötelezettségeket írnak elő egyes veszélyes hulladékok kezelésére (pl. az egészségügyi szolgáltatónál képződő hulladékkal kapcsolatban). Ilyen fertőző hulladék nemcsak az orvosi rendelőkben keletkezik, hanem például a szociális ellátás egyes formáit nyújtó létesítményekben is.

A szelektív hulladékgyűjtő típusai

A munkahelyi hulladékkezelés szabályai alapján a nem veszélyes, de bomló, szerves anyagot tartalmazó, valamint a bűzös termelési hulladékot olyan tartályba vagy konténerbe kell gyűjteni, amely fedett, résmentes, mosható, fertőtleníthető és pormentes ürítést biztosít. A munkahelyen keletkezett veszélyes hulladék gyűjtése a környezet szennyezését kizáró edényzetben történhet.

Szelektív kuka színek

Mivel a szelektív jelentése elkülönítéssel működő, így a szelektív szemétgyűjtés alapját is a kiválasztáson alapuló megkülönböztetés adja. Milyen  hulladékfajták között teszünk alapvetően különbséget az újrahasznosítás érdekében?

  • Műanyag szelektív kuka

A szelektív hulladék az irodában is külön gyűjtendő. A sárga kuka tartalma közé tartozik például a műanyag zacskó, a kilapított ásványvizes, üdítős PET palack, illetve az elöblített joghurtos, tejfölös pohár. Persze nem muszáj sárga fedelű edényt választani, de a lakossági hulladékgyűjtés során ezt a kollégák már megszokhatták, így jó eséllyel nem tévesztik el, amikor kidobják a hulladékot.

  • Üveg szelektív

Fontos tudni, hogy nem minden üvegtípus gyűjthető szelektíven, hiszen nem lehet mindegyik fajtát újrahasznosítani. A sörös- illetve borospalackok, befőttesüvegek nyugodtan landolhatnak a szelektív gyűjtőben, míg az ablaküveg és a tükör például nem kerülhet a többnyire zöld fedelű szelektív kukákba.

  • Papír szelektív

A kék fedél a papírszemetet szokta jelenteni a háztartási hulladékgyűjtés során, ezért egy ilyen hulladékgyűjtő irodákban, hivatalokban, iskolákban is jó szolgálatot tehet az újságpapírok, irodai papírhulladékok, illetve szórólapok, reklámújságok gyűjtésére, de természetesen a használt papírzsebkendőt, zsírral szennyezett ételes dobozok nem kerülhetnek ide.

veszélyes hulladékok kezelése, gyűjtése cégeknél

Szelektív gyűjtés a Manutan termékeivel

Kültéri vagy beltéri hulladékgyűjtőkre van szüksége cége vagy irodája számára? A Manutan kínálatában különböző méretű, űrtartalmú és színű szeméttárolók közül válogathat! Egészségügyi hulladék? Gyúlékony és környezetre veszélyes anyagok? Nálunk mindenféle hulladéktípushoz megtalálja a megfelelő tárolóedényt! Böngéssze végig weboldalunkon a szelektív hulladékok tárolására alkalmas konténereinket és kukákinkat, és vásároljon kényelmesen, egyetlen gombnyomásra, ha pedig kérdése van, hívjon bennünket a 06 23 445-980-as telefonszámon!