Padlójelölők a raktárban: így érdemes használni

A jól kihelyezett figyelmeztető szalag vagy matrica segít a tájékozódásban, növeli a biztonságot és megkönnyíti a raktár működését. Cikkünkben összefoglaltuk a padlón használható jelölőket, hogy könnyebb legyen a beszerzők számára a választás.

Raktári jelzések

Egy ideális raktárban mindenki tudja a dolgát, minőségi eszközökkel végzi azt, világos szabályok szerint. Beszerzőként azzal segíthetjük a raktáros kollégákat, hogy a legjobb felszerelést biztosítjuk számukra, annak érdekében, hogy a raktár

  • biztonságos legyen,
  • mindenki mindent gyorsan megtaláljon,
  • ne legyenek logisztikai fennakadások
  • és teljes legyen az összhang, mint egy koncerten.

Kérjünk a raktárvezetőtől világos szempontokat

Tapasztalataink szerint a beszerzők a raktárpadlók jelölésére többnyire vízszintes jelölőket, spray-ket és öntapadós figyelmeztető jelzéseket rendelnek. A konkrétumok eltérnek az adott vállalat irányelvei, ISO szabványai vagy gyakorlata szerint. Ha egy általános jellegű igény érkezik a rendszerbe jelölő spray vagy padlószalag beszerzésére, kérdezzük meg a raktárvezetőt, hogy pontosan mit ért ez alatt.

Tegyük fel neki például az alábbi kérdéseket:

  • Ideiglenes vagy állandó jelölésre van szüksége?
  • Betonpadlóhoz, térkőhöz vagy szőnyeghez fog kelleni?
  • Milyen színnel jelölik a folyosókat, targoncaparkolókat, raklaptárolókat vagy tűzcsapokat? 
  • A jelölésnek rossz fényviszonyok mellett is láthatónak kell lennie?
  • Azokat a területeket szeretné megjelölni, ahol fokozott a gépforgalom, vagy inkább a nyugalmi övezeteket?

Lehet, hogy banálisan hangzik, de addig ne kezdjünk el vásárolni, amíg nem tisztáztuk a feladatot. Sajnos nem ritka, hogy az ügyfél a legkevésbé tartós ragasztószalagot vásárolja, vagy nem tudja, hogy léteznek tépőzáras figyelmeztető jelzéseket is, amelyek tökéletesen tartanak szőnyegen.

Az ideiglenes jelölés akár 3 hónapig is kitarthat.

Ha a raktárban dolgozó kollégáknak eszközre van szükségük kátyúk, törött berendezések vagy nedves padlók gyors megjelöléséhez, vegyünk nekik spray-t, egyszerű szalagot vagy praktikus műanyag figyelmeztető táblát. Ezek nem örök életű megoldások, de megbízhatóan figyelmeztetnek mindenkit a raktárban egy rendkívüli helyzetre.

Tartsunk készleten minőségi padlószalagot és festéket

A raktár padlójának tartós jelöléséhez különösen fontos a padlószalag vagy a festék. Segítségükkel megkülönböztethetőek egymástól a különböző zónák, például:

  • utcák és útsávok,
  • munkagép- és targoncaparkolók,
  • anyag-, nyersanyag- vagy késztermék-rakodóterületek,
  • kiemelt jelentőségű tárgyak, például tűzoltókészülékek és elsősegély-készletek,
  • kritikus helyek, például csúszós felületek vagy lépcsőélek.

Annak érdekében, hogy a burkolati jelölések mindig célba vezessenek, használjunk a raktárban különböző színeket. A jelölés azonban legyen egységes, és mindig tartsunk be egy szabályt: ha 3 színt használunk, a dolgozók gyorsabban megjegyzik a rendszert, mintha 10 különböző színű szalag tarkítja a raktárt.

Padlójelölés festés nélkül

Felfestések és szalagok helyett ún. padlójelölésekkel javíthatjuk a tájékozódást és a biztonságot. Ezek különböző formájú matricák, amelyekkel könnyedén megjelölhetjük például a raklapok vagy az árurakodás helyét.

A padlójelölések különböző színekben és különböző anyagokból készülnek. A raktári padlójelölők fajtái:

  • a laminált típus extrém terhelésnek is ellenáll, 
  • a polikarbonátból készült normál üzem esetén megfelelő,
  • a PVC-t csak kis terhelés mellett javasoljuk.

Ragasszunk a padlóra „közlekedési” táblákat!

A raktárban történő közlekedést padlójelölésekkel is irányíthatjuk, amelyek figyelmeztetnek a veszélyre, utasítást adnak vagy tiltanak egy adott tevékenységet.

A padlójelölések ellenállnak a mechanikai sérüléseknek, és nem csúszósak. Lehetnek foszforeszkálóak is – ezek világosban elnyelik a fényt és sötétben kibocsátják. Ez a funkció különösen hasznos a menekülési útvonalakhoz vezető tábláknál.

Az egyértelmű szabályok és a minőségi felszerelések hatékonyabbá teszik a raktár működését

Kérjük meg a raktárvezetőt, hogy határozza meg a logisztikai szabályokat. Ezután üljünk le együtt, írjuk le a részletes követelményeket, és olyan felszerelést szerezzünk be, amely biztosítja az egyértelmű tájékozódást. Elég ahhoz néhány következetes szabály és tábla, hogy a raktár biztonságossá váljon, és minden megfelelően működjön.

Ha segítségre van szüksége a padlójelölésekkel kapcsolatban, nézze át webshopunk kínálatát. Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen adunk tanácsot személyesen. 


További cikkek az Ön számára