Hogyan válasszunk munkavédelmi sisakot?

A munkavédelmi sisak használata nemcsak nagyon fontos, hanem jogszabályok által előírt. A fejsérülések ugyanis a legsúlyosabb kockázatok közé tartoznak. Egy gyárban, raktárban, vagy éppen építkezésen fokozottan ügyelni kell a dolgozók biztonságára, védelmére. De hogyan válasszunk munkavédelmi sisakot, és milyen kiegészítők ajánlottak még? Miért kell munkavédelmi sisak? Egyesek számára talán idegesítő, másoknak csak egy kemény, műanyag […]

A munkavédelmi sisak használata nemcsak nagyon fontos, hanem jogszabályok által előírt. A fejsérülések ugyanis a legsúlyosabb kockázatok közé tartoznak. Egy gyárban, raktárban, vagy éppen építkezésen fokozottan ügyelni kell a dolgozók biztonságára, védelmére. De hogyan válasszunk munkavédelmi sisakot, és milyen kiegészítők ajánlottak még?

Miért kell munkavédelmi sisak?

Egyesek számára talán idegesítő, másoknak csak egy kemény, műanyag darab. A gyakorlatban azonban az egyik legfontosabb személyi védőeszköz. Nem véletlenül kötelező. Legalábbis bizonyos területeken, magasságokban. Természetesen a védősisak sem jelent garanciát rá, hogy nem esik rá a fejünkre valami, de jelentősen csökkenti a halálos kimenetelű balesetek kockázatát.

A munkavédelmi sisak biztosítása a munkáltató és a vállalat felelőssége. Ezt az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről szóló jogszabály foglalja össze. Az adott területet általában a biztonsági szakértők vizsgálják meg és megállapítják, melyik helyeken szükséges viselni a védősisakot. Ez pedig bekerül az üzemi terület belépésére kapcsolatos biztonsági irányelvekbe, előírásokba.

Munkavédelmi sisak típusok: kiválasztási szempontok

A munkavédelmi sisak kiválasztásakor fontos, hogy a sisak megfeleljen a technikai szabványoknak, kényelmes legyen a hosszú viselésre, és ellenálljon a víznek, az extrém hőnek, továbbá az esésből származó energia hatásainak.

A minőségi sisak tehát ellenálló, legyen szó repedésekről, vízről, tűzről, esőről. Súlya körülbelül 300-500 gramm. A kemény burkolat alatt egy plasztik vagy textil csat található, ami segíti a fejhez való rögzítést, és lehetővé teszi a sisak méretének állítását.

Többféle, univerzális, speciális munkavédelmi sisak is létezik. Ilyenek lehetnek a következők:

  • Extrém hőmérsékletnek (hidegnek és melegnek egyaránt) ellenálló sisak
  • Élelmiszeripari védősisak
  • Ipari védősisakok
  • Integrált védőpajzsos sisak
  • Vegyszerek elleni védősisak
  • Elektromos ívkisülés ellen védelmet nyújtó sisak
  • Magasban végzett munkához alkalmas védősisak
  • Integrált lámpával rendelkező munkavédelmi sisak

A munkavédelmi sisakokon megtalálható továbbá az a jelzés, ami a szabványoknak való megfelelést jelöli. A Manutan által kínált védősisakok megfelelnek a hazai szabványoknak.

munkavédelmi sisak típusok

A sisak színe az építkezésen

Sokan talán eddig nem is gondoltak bele, hogy milyen szerepe van a védősisak színének az építkezésen. Egyrészt függhet a betöltött pozíciótól, munkakörtől: a mérnökök, vezető általában fehér, a szakmunkások (pl. villanyszerelők) kék színűt, az általános munkások sárga, biztonságért felelős személyek piros, az irányító feladatokat ellátó személy narancssárga, míg a látogatók szürke sisakot használnak. Az alapelv viszont az, hogy az építkezési területen dolgozók sisakjának és öltözékének mindenképpen feltűnőnek kell lennie, hiszen a jól látható szín segíthet megelőzni a munkahelyi baleseteket.

A védősisakok élettartama

Egy védősisak élettartama általában 3-5 év között van a gyártás dátumától számítva, amit a sisak belsejében lehet megtalálni (év és hónap feltüntetésével). Anyaga tehát idővel “öregedik”, még akkor is, ha nem használják aktívan, hanem tárolják. Bizonyos sisakokban már integrált életkorjelző is van, ami elhalványulva jelzi, hogy itt az ideje újat venni.

Védősisak kiegészítők

Nemcsak a védősisak fontos, hanem az ahhoz tartozó kiegészítők is. Hiszen sok ilyen van, amelyek még jobban védik a dolgozók biztonságát. Például:

  • Arcvédő pajzsok
  • Állvédő csatok
  • Párásodásgátló szemüvegek
  • Nyakvédők
  • Bélések

Fontos továbbá a kiegészítők kompatibilitásának megvizsgálása is. Például az adott kiegészítő pl.: arcpajzs, bélés, nyakvédő használható-e a kiválasztott sisakkal.  Amennyiben speciális kérése van a felszerelést, vagy a sisak színét illetően, jelezze nekünk, és segítünk!

Munkavédelmi sisak ára, és kiegészítők vásárlása

A szabványoknak megfelelő, biztonságosnak minősülő munkavédelmi sisakok, illetve egyéb kiegészítők vásárlásához nézzen körül a Manutan széles kínálatában. Ami az árakat illeti, egy klasszikus védősisak már pár ezer forinttól beszerezhető, de akár komolyabb fejvédők beszerzését is biztosítani tudjuk. Kérdés esetén pedig forduljon bátran kollégáinkhoz, akik készséggel segítenek!