Munkahelyi zajvédelem

A munkahelyi zajvédelem betartása törvényi kötelezettség minden vállalat számára. Mit érdemes tudni munkavállalói és munkáltatói szempontból?

Számos olyan munkahely létezik, ahol a hangos zaj állandó problémát jelent. Ez viszont nem csak a gyárakat, kék galléros szakmákat érinti. Még egy bárban is szólhat úgy a zene, hogy az törvényileg ne legyen szabályos, de kockázatnak lehetnek kitéve a call-centeres dolgozók is. A munkáltatóknak azonban be kell tartaniuk bizonyos előírásokat, a munkavállalóknak pedig joguk van az optimális zajszint mellett dolgozni egészségük megóvása érdekében. Hogyan mérhető a hang, mi a legmagasabb zajhatárérték, és hogyan lehet csökkenteni a terhelést? Minden, amit a munkahelyi zajvédelemről tudni érdemes.

Mi a hang?

Kissé talán triviálisnak hangzik a kérdés, de érdemes elsőként megfogalmazni, mit is értünk hang alatt. Többféle értelemben is definiálható. Alapvetően a levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgésről van szó, ami a hallószervünk által felfogható, értelmezhető.

Mi a zaj?

A zaj az a hangjelenség, ami már zavaró hatással jár. Ez előfordulhat a hétköznapokban, például forgalmas úton, az esti buliban, vagy épp a szomszéd fúrásakor. Persze ez olykor szubjektív, ki hogyan bírja a hangzavart. A munkahelyen viszont objektív, ugyanis a zajvédelemre konkrét szabályok vonatkoznak.

A munkahelyi zajvédelem jelentése

Egyes munkahelyeken a munkavállalók zajból származó kockázatnak vannak kitéve. Mivel a dolgozó hosszú távon, napi 8-10-12 órákat is eltölt egy ilyen helyen, ezért nagyon fontos a megfelelő szabályozás betartása. Aki éveken, évtizedeken át dolgozik nem megfelelő körülmények között, könnyen egészségügyi, hallási problémája keletkezhet.

Az ideális zajszint

A hangerőszinteket decibelben (dB) szokás meghatározni. Ha lehull egy falevél, az valahol nullás érték körül mozog. Egy lövés a fülünk mellett elérheti a 180-at is (akár halálos is lehet). Körülbelül ez a két véglet, és a kettő között a többi. Egy vonat, vagy motor hangja van nagyjából a kettő között, 80-100 dB. Az általános utcai zaj mértéke körülbelül 50 dB. A 120-130 dB zajszint már maradandó halláskárosodást okozhat.

Az ideális tehát értelemszerűen a minél alacsonyabb decibel-érték. Egy gyárban, vagy szórakozóhelyen persze magasabb zajterhelésnek lesz kitéve a munkavállaló, ezért meg kell határozni az optimális munkahelyi zajszintet, ami mellett még hosszú távú, káros egészségügyi hatások nélkül lehet dolgozni.

Hány decibel a megengedett?

A munkavállalót érő zajterhelés nem haladhatja meg a zajkibocsátási határértéket, ami 50 dB-140 dB között terjedhet. Ha mégis nagyobb értékű a zajszennyezés, a munkáltató kötelessége a zajexpozíció csökkentése. Ez lehetséges a

  • zajforrás kiküszöbölésével, vagy a megfelelő
  • hallásvédő eszközök

biztosításával.

napi zajexpozíció

Munkahelyi zajvédelem: törvényi előírások

A törvényi előírásokat rendelet tartalmazza. Ez a munkavállalókat érő zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet. A jogszabályt akkor kell alkalmazni, ha a munkavégzés során a munkavállalók a zajból származó kockázatnak ténylegesen, vagy vélhetően ki vannak téve.

Zajexpozíciós határértékek:

  • Alsó beavatkozási határérték: 80 dB.
  • Felső beavatkozási határérték: 85 dB.
  • Zajexpozíciós határérték: 87 dB.

A decibel mérését súlyzó szűrővel célszerű végezni.

Milyen szabályokat kell betartani munkáltatóként?

A munkáltatónak tehát kötelessége betartani a zajvédelemre vonatkozó előírásokat. Ez a vállalat felelőssége, nem a munkavállalóé. A különböző ágazatokban és iparágakban szerte a világban hasonlóképpen alakul az optimális zajszint, mégpedig az alábbi módon:

  • Fizikai munka és nyolcórás munkaidő esetén 85 dB
  • Kreatív, figyelmet és koncentrációs igénylő szellemi munka esetén 50 dB
  • Termelő- és raktárépületekben 70 dB (a zajt sokszor a szellőző- vagy fűtőberendezések okozzák)

A törvény szerint zajmérést kell végezni a következő esetekben:

  • új munkahely létesítése, illetve új munkaeszköz (pl. gép, berendezés) üzembe helyezése esetén;
  • meglévő munkahely, munkaeszköz átalakításakor, új helyre telepítésekor, valamint technológia- és termékváltás esetén, ha az átalakítás, illetve a változás a zajexpozíció mértékét módosíthatja;
  • munkakör kialakításakor;
  • a munkavállalót érő zajexpozíció meghatározásakor;
  • a kockázatértékelés készítésekor a zajméréstől el lehet tekinteni, ha a munkáltató nyilatkozata alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a zajterhelés biztosan nem haladja meg a felső határértéket.

Túl nagy zajban végzett munka esetén a biztonsági szünetek is kötelezőek. Az első 15 perces szünetet legkésőbb a munka megkezdése után 2 órával biztosítani kell. Ez idő alatt a munkavállalót nem szabad a megengedett expozíciós határértéket meghaladó zajnak kitenni.

Fontos tehát, hogy a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállaló alapvető jogait e tekintetben is. A zajterhelésről pedig kötelessége értesíteni a munkavállalót. Amennyiben visszaélés történik, bizonyíthatóan munkahelyén romlik a hallása, az alkalmazott jogosan perelhet.

egyéni hallásvédő

Milyen jogok illetik meg a munkavállalót?

Minden munkavállalónak alapvető joga van az optimális munkahelyi zajszint mellett dolgoznia. Amennyiben a zajexpozíció eléri, vagy meghaladja a felső beavatkozási határértékeket (85 dB), akkor a munkavállaló köteles a rendelkezésére bocsátott egyéni hallásvédő eszközt a munkáltató által előírt módon viselni.

Hogyan mérhető és csökkenthető a munkahelyi zajszint?

A méréseket digitális zajszintmérővel, vagy erre alkalmas mobilalkalmazással is el lehet végezni. Ezek viszont csak tájékoztató jellegűek. Professzionális hangmérést csak a megfelelő képesítéssel rendelkező személyek, szervezetek végezhetnek.

Professzionális zajmérés

Zajmérést végezhetnek a következő személyek, szervezetek:

  • Zajártalom szakterületre az egészségügyi miniszter rendelete alapján engedéllyel rendelkező szakértő;
  • Nemzeti Akkreditáló Testület által e tevékenységre akkreditált szervezet (laboratórium).
  • Hatósági intézkedésre csak akkreditált laboratórium által kiadott zajmérési jegyzőkönyv alapján kerülhet sor.
  • A munkavédelmi képviselőt és – foglalkozási betegség bejelentése esetén – a munkavállalót a zajmérés időpontjáról előzetesen írásban értesíteni kell. A munkavédelmi képviselő, illetve a munkavállaló jelen lehet a zajmérés elvégzésekor.
  • Foglalkozási betegség kivizsgálása esetén a munkavállaló – amennyiben a zajmérésnél jelen volt – a zajmérés elvégzésével kapcsolatban véleményt nyilváníthat. A munkavédelmi képviselő kezdeményezheti a munkáltatónál a szükséges intézkedések megtételét.

A munkáltatónak tehát biztosítania kell a megfelelő munkakörülményeket, különben komoly bírságra is számíthat.

Hallásvédő eszközök az alacsonyabb zajterhelésért

A zajterhelés csökkentése érdekében fejhallgatót, füldugó használata is javasolt lehet, a következők szerint:

  • ha a zajterhelés meghaladja a 10 dB-t, dugóvédőt érdemes használni,
  • 95 dB felett fülvédőt,
  • 100 dB felett pedig zajvédő sisakot.

A Manutan széles kínálatában hallásvédő eszközök is megtalálhatók. Nézzen körül, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!