Az ideális munkahelyi páratartalom feltételei

A munkahelyi biztonság ma már alapvető, megteremtése pedig a vállalat felelőssége. Fontos helye van ezen a listán az optimális páratartalomnak is. Hiszen a rossz minőségű légnedvesség, a túl alacsony, vagy éppen túl magas páratartalom hosszú távon károsíthatja a munkavállalók egészségét. A vállalatoknak tisztában kell lenniük az erre vonatkozó törvényi szabályozással, illetve az optimális munkahelyi páratartalom […]

A munkahelyi biztonság ma már alapvető, megteremtése pedig a vállalat felelőssége. Fontos helye van ezen a listán az optimális páratartalomnak is. Hiszen a rossz minőségű légnedvesség, a túl alacsony, vagy éppen túl magas páratartalom hosszú távon károsíthatja a munkavállalók egészségét. A vállalatoknak tisztában kell lenniük az erre vonatkozó törvényi szabályozással, illetve az optimális munkahelyi páratartalom feltételeinek biztosításának módjaival egyaránt.

Munkahelyi páratartalom: mit mond a törvény?

Magyarországon a munkahelyi biztonság szabályozására elsősorban a

vonatkozik. Habár a törvények kifejezetten nem térnek ki a páratartalom problémájára, ez a jövőben könnyen változhat, nem beszélve arról, hogy a szabályozások alapján a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállalók számára a megfelelő munkahelyi környezetet, aminek 2023-ban egyértelmű részese a megfelelő páratartalom is. A túl alacsony, illetve túl magas páratartalom ellentétes az alapvető ajánlásokkal, és a dolgozókat egészségügyi kockázatoknak teszi ki.

Az alacsony páratartalom negatív hatásai

A páratartalom csökkenése különösen a téli időszakban gyakori, amit leggyakrabban a fűtés okozhat. Megeshet az is akár, hogy 20% alá is csökken a levegő páratartalom szintje az irodában, így száraz levegő jön létre, és az egy térben dolgozóknak olyan tünetek jelenhetkezhetnek, mint a

  • száraz szemek, a
  • dehidratáció, a
  • bőrirritáció, vagy éppen a
  • dermatitisz (bőrbetegség).

Ezek azonban még nem a legrosszabb esetek. Az alacsony légnedvesség miatt hosszú távon ugyanis a száraz levegő megtámadhatja az immunrendszert, és a légzőrendszert egyaránt. A nyálkahártyák szintén kiszáradhatnak, így védő funkciójuk megszűnik. Mindez nem csupán üres beszéd, hiszen a Yale Egyetem részletes tudományos kutatásokon keresztül igazolta az alacsony páratartalom egészségünkre gyakorolt káros hatásait.

A túl magas páratartalom negatív hatásai

A magas páratartalom miatt a levegő túl nedvessé válik, ami kedvez a falakat és az alkalmazottak egészségére egyaránt kockázatot jelentő gombáknak. Sokaknak

  • orrfolyást,
  • könnyezést is okozhatnak ezek a körülmények,
  • de a hosszú távon penészes környezetben dolgozók immunrendszere gyengülhet, beteggé válhatnak, vagy akár még súlyosabb egészségügyi következmények is kialakulhatnak.
  • Nagyobb hőmérsékleten és magasabb páratartalom esetén pedig az emberek többet izzadnak, ami vérkeringési zavart is okozhat.

Az tehát tudományosan megállapítható, hogy a túl száraz vagy túl nedves levegő, vagyis az alacsony és magas páratartalom sem tesz jót az emberi szervezetnek. A cégeknek ezért a kettő közötti, ideális állapot megteremtésére kell törekednie.

légnedvesség az irodában

Az optimális munkahelyi páratartalom megteremtése

Minden munkahelynek meg kell tehát teremtenie megfelelő a mikroklímás feltételeket, beleértve a légnedvességet is. Idetartozik a hőmérséklet, a szellőztetés, vagy a vízellátás egyaránt.

  • A levegő nedvességének optimális szintje 30-70% között mozog (egyes munkavédelmi csoportok szerint 40-60%).

Mivel a nedvesség függ a környezeti tényezőktől, mint például milyen évszakot írunk, a fűtési rendszertől, illetve a technológiai felszereltségtől, az emberek számától is, az ideális szint akár ki is csúszhat ebből a tartományból. Ennek elkerülését különböző eszközök használatával érhetjük el.

A vállalatok felelőssége

A vállalatok felelőssége egyértelmű. Nem csak a törvényi szabályozások, előírások miatt. Hiszen a munkáltatóknak a tőlük telhető legjobb munkakörnyezetet kell megteremteni. Az egészségügyi biztonság az első, de a jobb körülmények jobb dolgozókat is szülnek. Hiszen a kegyetlen gyártósorok, a végtelen hosszú műszakok és a munkavállalók kizsigerelésének ideje leáldozóban van.

A páratartalom mérése

A levegő páratartalmát az irodában könnyen mérheti okos meteorológiai állomásokkal és légnedvességmérőkkel. A fejlettebbekben épített riasztók is vannak, amelyek figyelmeztetnek a gomba kialakulásához vezető páratartalom határán.

A páratartalom mérése és ellenőrzése tehát kulcsfontosságú. A hőmérsékletet az ember érzékeli, a páratartalmat viszont nem. A gomba megjelenik, a betegséget pedig nem érzékeljük időben.

A Manutan ezért olyan légnedvesség mérőt kínál, ami kisebb irodákban nagyon jól alkalmazható és méréseivel hatékonyan ellenőrizhető a levegő páratartalma. Ha komolyabb beavatkozásra lenne szükség pl. a levegő tisztítására vagy páratartalmának javítására, úgy ebben is támogatni tudjuk termékkínálatunkkal, hogy megvédhesse dolgozói egészségét. 

relatív légnedvesség

Ideális hőmérséklet az irodában

Természetesen minden dolgozónak eltérő igényei lehetnek, és van, aki jobban viseli a hideget, míg más a meleget. Joggal merül fel a kérdés ezért, mennyi legyen a páratartalom a szobában, a légnedvesség az irodában. Az egészségügyi szakértők javaslatai alapján az ideális irodai hőmérséklet körülbelül 20-22°C. Nyáron ez akár 20-25°C, télen pedig 18-22°C is lehet. A páratartalomról pedig már beszéltünk, az semmiképp ne legyen alacsonyabb, mint 30%, és ne legyen több, mint 70%.

Ideális hőmérséklet raktárakban, logisztikai központokban

Az ideális hőmérséklet raktárakban és egyéb logisztikai központokban a tárolt termékek típusától és a tárolási feltételektől is függ. Az általánosan megnevezhető szint 15-20°C, de persze egyes termékek érzékenyek, és a minőségük megóvásához speciális szabályoknak kell megfelelni. Például van, amit hidegebb környezetben kell raktározni (pl. élelmiszerek).

A hideg tárolókban a hőmérsékletet hűtőberendezéssel 0-4 °C között kell szabályozni általánosságban, míg a meleg raktárakban fűtőberendezéssel 18-24°C között. A páratartalom optimális szintjének is kisebb lehet a szórása, az ideális mérték valahol 50-60% között mozog.

Szakértői tippek és eszközök az optimális munkahelyi páratartalomhoz

Amennyiben vállalata nehézségekkel küzd a megfelelő páratartalom elérésében az irodában vagy a raktárakban, lépjen kapcsolatba velünk. Kollégáink szívesen segítenek és ajánlanak megfelelő eszközöket a jó munkahelyi környezet megteremtéséhez.