Mosóasztal kiválasztása műhelybe, raktárba

A biztonságos ipari tisztítás egyik alapvető eszköze a mosóasztal. Segítségével a munkahelyi eszközök és alkatrészek folyamatosan tisztán tarthatók. Nem mindegy azonban, milyen típust választunk, és hogyan használjuk őket, hiszen funkciójukat tekintve eltérőek lehetnek. Érdemes ismerni az ökológiai és munkavédelmi szabályokat is, illetve a zsírok, szennyeződések eltávolításának hatékony módjait. Mosóasztal választási útmutató, kisokos kis- és nagyvállalatoknak […]

A biztonságos ipari tisztítás egyik alapvető eszköze a mosóasztal. Segítségével a munkahelyi eszközök és alkatrészek folyamatosan tisztán tarthatók. Nem mindegy azonban, milyen típust választunk, és hogyan használjuk őket, hiszen funkciójukat tekintve eltérőek lehetnek. Érdemes ismerni az ökológiai és munkavédelmi szabályokat is, illetve a zsírok, szennyeződések eltávolításának hatékony módjait. Mosóasztal választási útmutató, kisokos kis- és nagyvállalatoknak egyaránt.

Ipari tisztítási megoldások

Többféle ipari tisztítási megoldás is létezik. Mi a Manutannál azonban kizárólag a német IBS Scherer cég termékeit ajánljuk. Ennek több oka is van. Egyrészt

  • nagyon hatékonyak, másrészt
  • zárt és karbantartásmentes a tisztítófolyadék körforgása, illetve
  • megfelelnek az ökológiai és munkavédelmi szabályoknak.

Az IBS mosóasztalokat naponta tízezrek használják, akik alátámaszthatják ezen érveket. Mondhatni az ipari tisztítási megoldások egyik fő vezető szereplője.

Milyen célt szolgálnak a mosóasztalok?

Rengeteg olyan munkaterület van, ahol nap mint nap sok kosz jelenik meg, amit folyamatosan tisztítani kell. A mosóasztallal gyorsan és hatékonyan lehet eltávolítani a zsírokat és különböző szennyeződéseket. Műanyag alkatrészek, eszközök tisztítására is kiválóan alkalmas. Az ilyen mosóasztalok leginkább az üzemeken belül is lehet alkalmazni a termelésben, vagy épp a műhelyben, a raktárban.

Hogyan működik a mosóasztal?

A mosóasztal olyan berendezés, ami lehetővé teszi apró alkatrészek és nagyobb alkotóelemek ipari tisztítását, mindezt az EU törvényeinek és rendeleteinek megfelelve. A lábkapcsoló használatával a szivattyú bekapcsol, a szennyezett alkatrészek megtisztítását követően pedig a felhasznált folyadék visszafolyik egy gyűjtőhordóba. A szennyeződés itt elkülönül, leülepszik a hordó alján. Így mindig tiszta folyadékkal dolgozhatunk. Mosófolyadékok és felfogókádak szükségesek hozzá, melyeket külön szükséges megvásárolni hozzá.

Mosóasztal típusok

A mosóasztal kiválasztásakor leginkább a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • A mosófelület mérete (szélessége leginkább 560-1135 mm-ig, mélysége 430-660 mm-ig terjedhet)
  • A munkalap maximális terhelése (40-500 kg-ig)
  • A tisztítófolyadék tartályának rögzítése (függőlegesen, vagy vízszintesen)
  • A mosóasztalnak szánt helyet mindenképpen biztosítsuk a műhelyben, raktárban vagy egyéb üzemi területen belül. Az adott típust ugyanis a helyiség adottságaihoz mérten érdemes kiválasztani.
  • Akár mozgatható mosóasztalt is választhatunk, de vegyük figyelembe, hogy mosóasztalok használatához legalább 230V-os elektromos áramerősítésre lesz szükség.

Mosóasztalok közötti különbségek

A mosóasztalok tehát méretük, terhelhetésük és tartályuk alapján változóak lehetnek. Érdemes még tudni azonban, hogy az alapfelszerelésen túl egyéb kiegészítőket is lehet vásárolni. Ilyen lehet például egy

  • felfogómedence, ami megakadályozza a potenciális folyadékkiáramlást a környezetbe, míg
  • egy védőfallal a folyadék munkalapon tartását tudjuk elérni a tisztítás alatt.

Léteznek továbbá ún. atipikus mosóasztalok is, amelyek 45 °C-os vízmelegítős verzióval vannak ellátva. Ezeknél a típusoknál az elfordítható munkalap segítségével a megtisztított alkatrészt vagy egyéb eszközt közvetlenül a folyadékmedencébe meríthetjük.

Folyadék a mosóasztalhoz

Joggal merül fel a kérdés, milyen folyadékra van szükség a mosóasztalokhoz. Az alapfelszerelés része a tisztító folyadékot tartalmazó asztali hordó is. A folyadéknak pedig három típusa és kategóriája is fellelhető:

  • IBS EL-Extra: “igényes” üzemekben alkalmazható. Megtisztít szinte bármit, eltávolítja a legpimaszabb szennyeződéseket is.
  • IBS Purgasol: egy fokkal olcsóbb változat, ami elsősorban a fém alkatrészek megtisztítására szolgál.
  • IBS RF: általános karbantartáshoz alkalmas termék.

A folyadék a mosóasztalhoz az 50L-es hordóktól kezdve akár a nagyobb, 200L-es kiszerelésekben érhető el.

mosópult

Egyedi mosóasztal vásárlása, összeállítása

Nézzenek körül a Manutan széles kínálatában, és válasszák ki az Önök vállalatához leginkább illő mosóasztalt. Amennyiben speciális igényük akad, legyen szó a termék méretéről, terheléséről, keressék fel szakértőinket, és szívesen segítünk.