Kültéri pihenés: melyik a legjobb kerti pihenő?

Ha a munkahelyen van kert, vagy akár csak egy kisebb tetőterasz, érdemes pihenőhelyet kialakítani ott, amit nagyra értékelnek majd a kollégái.

Ha a munkahelyen van kert, vagy akár csak egy kisebb tetőterasz, érdemes pihenőhelyet kialakítani ott, amit nagyra értékelnek majd a kollégái. Cikkünkben tanácsokat adunk a kültéri pihenőhelyek felszereléséhez. 

kerti pihenők, kültéri bútorok a munkahely parkjában

Ki a szabadba, évszaktól függetlenül! 

A kerti bútorok a legtöbb helyen csak tavasztól őszig vannak használatban, pedig a munkavállalók többsége szívesen szív egy kis friss levegőt akkor is, ha az idő már hűvösebbre fordul. Bármilyen szabadtéri helyünk van, érdemes négy évszakban gondolkodni és úgy felszerelni, hogy azt egész évben használhassák a munkavállalók.  

Hol alakíthatunk ki kerti pihenőt? 

Ha az irodaháznak van hátsó kertje, ami a gyalogos és gépjárműforgalomtól egy kicsit távolabb esik, néhány kültéri bútor kihelyezésével máris kialakíthatunk egy kerti pihenőhelyet, ahol a kollégái kávézhatnak, elvonulhatnak pár percre a munkaközi szünetek idején, de szép idő esetén akár ide szervezhetjük a megbeszéléseket is. Egy nagy kreativitást igénylő brainstorming esetén például kifejezetten előnyös lehet, ha a kollégái nem a négy fal között, hanem a természetben ötletelnek. Az oxigéndús levegő és a zöld környezet garantáltan felpezsdíti az agyat, ráadásul a koncentrációt is tovább lehet megtartani friss levegőn. 

A kerti pihenő sok munkahelyen egyben kijelölt dohányzóhely is. Ez esetben érdemes gondolni az esővédelemre, amit egy fedett beállóval könnyen megoldhatunk. Egy kerti pad és egy kis asztal kényelmesen elfér a fedett beállók alatt, így még kényelmesebbé tehetjük a dohányzóhelyet. Ezt a megoldást azok a munkavállalók értékelik majd igazán nagyra, akik álló munkát végeznek (pl. gyártósor mellett), mert a szünetben lehetőségük lesz egy kicsit megpihenni. 

Kert hiányában egy nagyobb terasz vagy tetőkert is szolgálhat kültéri pihenőhelyként, amit rattan ülőgarnitúrával, kültéri asztallal, esetleg pihenőággyal tehetünk barátságossá. Számos felmérés bizonyítja, hogy egy 10-15 perces ejtőzés a munkahelyen nem időpazarlás, hanem éppen ellenkezőleg, jelentősen javítja a munkavállalók produktivitását, hiszen felfrissülve ülnek vissza az íróasztalukhoz. 

Városi környezetben nem biztos, hogy a munkahelyi kerti pihenőt zöld környezetben tudjuk kialakítani, de néhány nagyobb kaspóval, illetve az azokba ültetett évelő és egynyári növényekkel természetközeli hangulatot teremthetünk akkor is, ha egy belvárosi irodaház udvarán alakítjuk ki a kerti pihenőt. A zöld növények amellett, hogy díszítenek, árnyékolnak is, illetve felfogják a port és természetes hangcsillapítóként is jó szolgálatot tesznek. 

Hogyan válasszunk bútorokat munkahelyi kültéri pihenőhelyre? 

A kültéri bútorok beszerzésekor érdemes olyat választani, amelyek UV-állóak és bírják a fagyokat is. A tartósság mellett ez azzal az előnnyel is jár, hogy télre nincs szükség tárolóhelyiségre. A fából, a fémből és préselt műanyagból készült kerti bútorok a legzordabb időjárással szemben is ellenállóak, így ideálisak négy évszakos kerti pihenőhelyekre. 

Ha csak tavasztól őszig szeretnénk használni a kerti pihenőt, és a bútorok nem télállóak, feltétlenül gondoskodni kell azok téliesítéséről még az első fagyok megérkezése előtt. Nem kell, hogy a bútorok fűtött helyre kerüljenek, de a közvetlen fagytól és a csapadéktól védeni kell. Ehhez beszerezhetünk egy kerti házikót, amit ha a pihenőhely közelében állítunk fel, akkor a bútorokat nem kell messzire cipelnünk sem tavasszal, sem ősszel. 

Érdemes még beszerezni néhány praktikus kiegészítőt, ami a kerti pihenőt komfortosabbá teszi. Ha a pihenő egyben kijelölt dohányzóhely is, feltétlenül helyezzünk ki erre vonatkozó jelzést, illetve szereljünk fel fali hamutartót vagy hamutartós kültéri kukát is. 

A tárolóként is használható kerti asztalokon nemcsak a kávéscsészék és a laptop fér el, hanem a belsejükben takarókat, párnákat is tárolhatunk. 

Ha a kerti pihenőt télen is használják a munkavállalók, állítsunk fel egy kültéri gázmelegítőt, ami kellemes hőérzetet nyújt a pár perces szünetek idejére.  

A munkahelyi kerti pihenőt érdemes némileg elszeparálni a többi tértől, mert így teremthető meg az az atmoszféra, amivel valóban alkalmassá válik a pihenésre, feltöltődésre, az elvonulós beszélgetésekre. Ezt a szeparációt magasra növő bokrokkal, cserjékkel és kúszónövényekkel érhetjük el a legesztétikusabb módon. Az ültetéshez választhatunk magaságyást és nagyobb kaspókat is. Az ágyások szélébe ültethetünk alacsony és közepes magasságú fűszernövényeket is, amelyek hosszú hónapokon keresztül kellemes illatot árasztanak. Jó választás például a levendula, a   rozmaring és a kakukkfű, ráadásul ezek évelő és szárazságtűrő növények is, így a gondozásuk sem igényel nagy munkát. 

Akár irodában dolgoznak a munkavállalói, akár ipari területen, örömmel használnak majd egy kültéri pihenőhelyet, ezért ha csak néhány négyzetmétert szabaddá tud tenni erre a célra, érdemes megvalósítani. Ha a kerti pihenőt egész évben szeretnék használni, akkor akár télen is meglepheti a munkavállalókat egy új közösségi térrel. A kültéri bútorok és kiegészítők kiválasztásában értékesítési kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.