Így fertőtlenítsen a munkahelyen télen, hogy ne terjedjenek a vírusok

A munkavállalók egészsége érdekében rendszeresen fertőtleníteni kell a munkahelyeken. Ismerje meg beszerzési útmutatónkból az erre használható termékeket.

Fertőtlenítés télen a vírusok ellen

A COVID-19 járvány kezdete óta a tisztítószerek iránti kereslet az egekbe szökött. A munkavállalók egészsége és biztonsága érdekében szigorították a munkahelyek takarítását és fertőtlenítését. Azonban a megfelelő termék kiválasztása, az alkalmazás kellő gyakoriságának meghatározása és a helyiségek hatékony fertőtlenítésének biztosítása nem könnyű feladat. Ismerje meg a takarítás helyes gyakorlatát, amivel a téli időszakban minimalizálható a vírusok terjedése a munkahelyeken (COVID-19, influenza).

A takarítás és a fertőtlenítés nem ugyanaz!

A munkahelyi fertőtlenítési rend helyes kialakításához feltétlenül tudni kell, hogy miben térnek el egymástól a kereskedelemben kapható különféle tisztítószertípusok. Vannak ugyanis:

  • tisztító- és takarítószerek,
  • és kifejezetten fertőtlenítésre szolgáló szerek.

A takarító személyzet által használt tisztító- és takarítószereknek, illetve a higiéniás célokat szolgáló fertőtlenítőszereknek megvan a maga külön funkciója. A különféle megoldásokat egymással kombinálva kell alkalmazni, mert csak így biztosítható a téli időszakban a vírusfertőzés kockázatának minimalizálása.

Tisztító- és takarítószerek

Alapos takarítás nélkül nincs hatékony fertőtlenítés. Előbb tehát tisztítószerrel kell megtisztítani a felületeket, utána kezdődhet a fertőtlenítés.

Fertőtlenítőszerek

Takarítással a mikroorganizmusok 80%-a távolítható el. A fennmaradó 20% eltüntetéséhez és az egészséges munkahelyi környezet fenntartásához fertőtlenítőszerre, például hipóra van szükség.

Az alkalmazott fertőtlenítőszer csak akkor alkalmazható hatékonyan a vírusokkal szemben, ha megfelel a fertőtlenítőszerek virucid vizsgálatáról szóló EN 14476 szabványban foglaltaknak.

A munkahely takarítási és fertőtlenítési igényének meghatározása

Mielőtt bevásárlólistát készítene a beszerzendő új eszközökről, határozza meg, hogy – a helyiségek típusától és a csapvíz keménységétől függően – milyen tisztító- és takarítószerekre lesz szükség.

A helyiségek típusa

Más termékekre lesz szüksége a konyhában és másokra az irodában, ráadásul takarítani is eltérő gyakorisággal kell majd. Cége szempontjából először azt kell meghatároznia, hogy az egyes helyiségek melyik kockázati zónába tartoznak.

Például:

  • Az irodák, a tárgyalók és a közlekedésre szolgáló terek az 1. zónába (alacsony kockázat),
  • az étkezők a 2. zónába (közepes kockázat),
  • a WC-k, a zuhanyzók, illetve a konyhák a 3. zónába tartoznak (magas kockázat).

A különböző zónákra eltérő tisztítási és fertőtlenítési szabályok vonatkoznak. Azokat a felületeket, amelyekhez a kezünkkel rendszeresen hozzáérünk (kilincsek, kapaszkodók stb.) az összes zónában rendszeresen meg kell tisztítani, és a naponta végrehajtott nedves felülettisztítás minden zónában előírás. Viszont:

  • Az 1. zónába tartozó területeken a padlót elég hetente egyszer felmosni, és munkahelyi fertőtlenítésre – a rendszeresen megérintett tárgyak kivételével – nincs szükség.
  • A 2. zónába tartozó területeken a padlót naponta fel kell mosni, és hetente egy alkalommal teljes fertőtlenítést kell végezni.
  • A 3. zónába tartozó területeken napi szinten kell felmosni és fertőtleníteni.

Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen a tisztítani kívánt felület. A takarító sem ugyanazt a terméket használja szőnyegen, parkettán és csempeburkolaton.

Végül pedig fontos, hogy a helyiségeket zónától függetlenül rendszeresen ki kell szellőztetni, mert az intenzív légcsere is akadályozza a vírusok terjedését.

Vízkeménység

A víz keménysége a benne lévő vízkő mennyiségét jelzi ppm (milliomod rész) értékben kifejezve. Minél magasabb a ppm érték, annál keményebb a víz.

A vízkő befolyásolja a tisztítószerek hatását. Nagyon kemény víz esetén a vízkő megkötésére alkalmas anyagot kell használni, és egyes esetekben előfordulhat, hogy a felületeket az előírtnál gyakrabban kell megtisztítani.

Tisztításhoz és takarításhoz használt eszközök

A takarító személyzet által használt eszközökről sem szabad megfeledkeznünk. Amikor megpróbálja meghatározni, hogy hány takarítókocsira lesz szükség, vegye figyelembe a munkahely nagyságát és kockázati zónába sorolását.

Fedezze fel a Manutan weboldalán a seprűk, partvisok és a többi takarítóeszköz gazdag választékát. A „munkahelyi jóllét” szószólójaként mi az ergonomikus eszközök használatát javasoljuk. Azon túl, hogy az ilyen eszközök használatával elkerülhető a mozgásszervi problémák kialakulása, a munkavégzés is hatékonyabb lesz a takarító személyzet számára.

A különféle tisztító-, takarító- és fertőtlenítőszerek ismerete

A kereskedelemben számtalan olyan termék kapható, amely alkalmas a munkahelyek fertőtlenítésére és az ott dolgozók egészségének védelmére.

Tisztító-, takarító- és fertőtlenítőszerek

Ezek a termékek a felületek, a rendszeresen megérintett tárgyak, valamint a padló tisztítására és fertőtlenítésére szolgálnak a munkahelyeken. Vannak köztük felhasználásra kész kiszerelésű és vízzel hígítható termékek. Léteznek kombinált termékek is, amelyekkel egy lépésben elvégezhető a tisztítás és a fertőtlenítés. Ezek használatát olyan felületeken javasoljuk, amelyeken nincsenek szemmel látható szennyeződések (pl. íróasztal).

Ha többféle felületen alkalmazható szert használunk, akkor egyetlen termékkel a munkahely egésze megtisztítható és fertőtleníthető. Minden EN 14476 szabványnak megfelelő termék – a használati utasítást betartva – garantáltan elpusztítja a vírusokat.

A mellékhelyiségek esetében érdemes olyan kombinált hatású tisztító-, vízkőoldó- és fertőtlenítőszert használni, amely kimondottan a vízkő és a vírusok hatékony eltávolítására szolgál.

Az élelmiszerrel érintkező felületek tisztítását kifejezetten ilyen jellegű felhasználásra szánt formulával rendelkező fertőtlenítő hatású tisztítószerrel kell végezni. Egy ilyen kombinált termék különösen jól használható a vállalati konyhán, és segít a vírusfertőzések terjedésének megfékezésében.

Nézze át a Manutan katalógusának teljes tisztító-, takarító- és fertőtlenítőszer kínálatát.

Higiénés termékek

A munkahelyek fertőtlenítését kiegészítő, és ezáltal a vírusok terjedésének és átadásának kockázatát csökkentő eszközként feltétlenül szükség van ezekre a termékekre.

Ipari szappan

Az ipari használatra szánt szappan olyan fizikai dolgozók számára készül, akik munka közben agresszív szennyezőanyagokkal kerülnek közvetlen kapcsolatba. Az ilyen szappantermékek használata például az építőiparban, a logisztikai és az ipari ágazatban, továbbá fodrászok és szerelők körében jellemző.

Az irodákban, ahol többnyire csak a tercier, azaz a szolgáltató ágazat képviselői vannak jelen, nincs szükség a makacs olaj-, ragasztó-, zsír-, illetve kátránynyomok eltávolítására alkalmas szappanra.

A mikrogyöngyöket tartalmazó kézmosó gél lehetővé teszi a hatékony tisztítást és zsírtalanítást anélkül, hogy károsítaná és kiszárítaná a bőrt.

Azokon a helyeken, ahol víz nem áll rendelkezésre, a munkavállalókat – egészségük és biztonságuk megóvása érdekében – tisztítókendővel kell ellátni. Ismerje meg ipariszappan-kínálatunkat.

Szappan mindennapi használatra

A munkahelyek mellékhelyiségeiben mindennapi használatra szánt szappant kell kihelyezni, hogy a munkavállalók az egészségügyi ajánlásoknak megfelelően tudjanak kezet mosni. A gyengéd, bőrbarát, mérgező anyagoktól mentes termékek ideális megoldást jelentenek a munkahelyi egészségvédelem szempontjából.

Nézze át mindennapi használatra szánt szappantermékeink és szappanadagolóink kínálatát. A töltöttségi szint ellenőrizhetősére szolgáló átlátszó adagolóktól a maximális higiéniát biztosító érintésmentes termékeken át a dísztárgynak is beillő tetszetős darabokig a termékek széles választékát kínáljuk a vállalatoknak.

Kézfertőtlenítő

A munkahelyeken nincs mindig lehetőség a rendszeres kézmosásra. A probléma megoldása érdekében a munkáltatóknak kézfertőtlenítő gélt kell biztosítaniuk munkavállalóik számára. A gélnek a hatékony antibakteriális és vírusölő hatás érdekében legalább 60% alkoholt kell tartalmaznia. Ez a lépés – mely a munkahelyi fertőtlenítés lezáró mozzanata – feltétlenül szükséges a vírusok, illetve a fertőzések terjedésének lassítása szempontjából.

A gélnek ott kell lennie az étkező bejáratánál, a recepción, a kávéautomata mellett, és még hosszan sorolhatnánk. Érdemes tehát megfontolni géladagolók kihelyezését, hogy a kollégák rendszeresen és hatékonyan fertőtleníthessék a kezüket. Fedezze fel a kézhigiéniával kapcsolatos termékeinket.

Takarítás, fertőtlenítés raktárban és ipari területen

A tisztító- és fertőtlenítőszerek használatával járó veszélyek kiküszöbölése

A tisztító- és takarítószerek olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek adott esetben akár veszélyt is jelenthetnek a felhasználó egészségére, illetve a környezetre nézve. Az ilyen jellegű kockázatok úgy csökkenthetők, ha betartjuk a termék használatára és tárolására vonatkozó előírásokat.

Veszélyt jelző piktogramok

A veszélyt jelző piktogramok értékes információkkal szolgálnak a tisztító-, illetve fertőtlenítőszer toxicitásával kapcsolatban. Feltétlenül el kell olvasni és meg kell érteni a terméken feltüntetett utasításokat, mert csak így biztosítható annak rendeltetésszerű használata és biztonságos tárolása, valamint hulladékának megfelelő ártalmatlanítása.

A termék SDS, vagyis biztonsági adatlapja tartalmazza a szükséges tudnivalókat.

Az adatlapot figyelmesen el kell olvasni. Az adatlap fontosabb tartalmi elemei:

  • Tájékoztatás a termék veszélyes alkotórészeiről.
  • A termék véletlen kijutása esetén alkalmazandó vészhelyzeti intézkedések.
  • Kezelési és tárolási feltételek.
  • Toxikológiai és ökológiai információk.
  • Ártalmatlanítással kapcsolatos útmutatás.

A takarító személyzet tagjait be kell tanítani minden egyes termék helyes használatára, tárolására és ártalmatlanítására. A termékek helyes használatával megóvható a munkavállalók egészsége.

A vállalatoknak ezért azt tanácsoljuk, hogy a veszélyes termékeket külön szekrényben tárolják, és ügyeljenek arra, hogy az egymással összeférhetetlen anyagokat elkülönhítve tárolják.

Végül pedig a munkáltatók kötelesek megfelelő egyéni védőfelszereléssel – például védőkesztyűvel, illetve védőszemüveggel – ellátni azokat a munkavállalókat, akik veszélyes termékekkel vagy hulladékkal dolgoznak.

A környezet védelme

A munkavállalókra és a környezetre potenciálisan veszélyes termékek helyett ma már léteznek olyan környezetbarát készítmények, amelyek a munkahelyek fertőtlenítésében is kiválóan teljesítenek.

Címkék

A címkét megtekintve azonnal meggyőződhetünk róla, hogy egy termék környezetbarát-e, vagy sem. Ezt az információt minden termék esetében egyértelműen feltüntetjük a Manutan weboldalán.

Higiénia és tisztító hatás tekintetében a termékek környezetbarát jellegét igazoló három leggyakrabban használt címke:

  • The European Ecolabel,
  • Cradle To Cradle,
  • Nordic Swan.

Ezek a címkék azt tanúsítják, hogy a termék a környezetre és az egészségre gyakorolt hatás tekintetében megfelel bizonyos szabványoknak.

Termékválaszték

A munkahelyek hatékony fertőtlenítésére képes környezetbarát és fenntartható készítmények választéka még mindig nem túl széles.

A munkahelyek fertőtlenítése ma már könnyedén elvégezhető. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg webshopunkon a Higiénia kategóriát.


További cikkek az Ön számára