Hogyan válasszunk tartós és kényelmes irodai széket?

A beszerző feladata, hogy olyan széket válasszon, amely bírja a terhelést és biztosítja a kényelmes és helyes testtartást. A választásban segít cikkünk.

hogyan-valasszunk-szeket_edited

A megfelelő szék választásakor nem mindegy, hogy a kollégák naponta hány órát ülnek a széken. Ez alapján kiválaszthatjuk a szék mechanikáját, és eldönthetjük, hogy a többi alkatrész milyen tulajdonságokkal rendelkezzen.

A mechanika a szék ülőlapja alatt található, itt tudjuk állítani a szék magasságát, dőlését és egyéb jellemzőit. 

A szék mechanikáját az ülésidőnek megfelelően válasszuk meg

Ha egészségügyi panasszal nem rendelkező kollégák számára választunk széket, aki napi 4 óránál kevesebbet tölt a széken, bármely mechanikával rendelkező széket választhatjuk számára. Azoknak a kollégáknak, akik hátfájással vagy egyéb egészségügyi problémával küzdenek, válasszunk ergonomikus irodai széket

A legtöbb dolgozó napi több mint 4 órát ül széken, így ebben az esetben válasszunk számukra szinkron-, aszinkron- vagy hintamechanikát. Ha a kolléga gyakrabban áll fel, nem ül huzamosabb ideig egy testhelyzetben, megfelelhet egy állandó érintkezésű mechanika is. 12 óránál hosszabb üléshez és folyamatos használathoz a szinkronmechanika a megfelelő.

Állandó érintkezésű mechanika

Ha a fő kritérium számunkra az alacsony vételár, és nem támasztunk a székkel szemben egyéb elvárásokat, akkor valószínűleg ezt a változatot fogjuk előnyben részesíteni. 

  • Állítható a háttámla dőlésszöge az ülőlaphoz képest. Ha kibiztosítjuk a háttámlát, az mindig a hátunk mögött lesz.
  • Általában az ülésmagasság és a háttámla magassága is beállítható.

Hintamechanika

Azok a székek és fotelek rendelkeznek ilyen mechanikával, amelyeknél a háttámla és az ülőlap egy egységet alkot. A háttámla dőlésszöge (a háttámla és az ülőlap közötti szög) ezért nem állítható.

  • Amikor a szék hintázik, rögzíthetjük az üléshez megfelelő dőlésszöget.
  • A hintamechanika ellenállását a súlyunknak megfelelően állíthatjuk be. Nagyobb testsúly esetén húzzuk meg a csavart erősebben, nehogy hátrabillenjünk. Ha pedig kisebb a súlyunk, akkor lazítsuk meg a csavart, hogy ne billenjen túl nehezen.
  • Állítható ülésmagasság jellemzi.

Aszinkron mechanika

Ezek a székek általában 3 karral rendelkeznek, amelyekkel a háttámla és az ülőlap dőlésszöge, valamint az ülésmagasság állítható.

  • A háttámla és az ülőlap dőlésszögét egymástól függetlenül állíthatjuk. 
  • Egyes típusoknál beállítható a háttámla ellenállása, ami vagy a hátunk előre-hátra mozgatását követi, vagy tetszőleges pozícióban rögzíthető.

Szinkron mechanika

Ezen irodai székeket feltételezhetően felváltva fogják használni, például ellenőrző pontokon, biztonsági szolgálat irodájában vagy ügyfélszolgálaton. Az úgynevezett diszpécserszékek kategóriájába tartoznak, amelyek megbirkóznak a hosszú munkamenet során kapott terheléssel.

  • A háttámla és az ülőlap dőlésszöge együtt változik, így biztosítva a megfelelő tartást. Helyzetük több pozícióban rögzíthető. 
  • Állítható az ülésmagasság és a háttámla ellenállása is.
  • Általában megerősített szerkezetűek, ahogy egyes modellek hintaszerkezete is az.

A székhuzat kiválasztásakor vegyük figyelembe a kényelmet és az igénybevételt is

A háló akkor jó választás, ha a szellőzés fontos szempont számunkra, pl. légkondicionálás nélküli helyiségekben. A hálós huzat csökkenti a bőrirritációt és a hosszú üléssel járó betegségek előfordulását.

Ha szeretnénk, hogy kollégáink melegben legyenek, válasszunk megfelelő kárpitot. Ez hidegebb helyeken hasznos elsősorban, például portán vagy huzatosabb irodában. A napi 12 óránál rövidebb ideig használt székeknél elegendő a szokásos kárpit. Ha folyamatos igénybevételre keresünk széket, válasszunk olyan modellt, amely megnövelt élettartamú, tűzállósági szempontból tesztelt huzattal, vagy levehető, mosható huzattal rendelkezik.  

A bőrhuzat egyben esztétikus kiegészítő is, ráadásul a valódi bőrnek alacsony a karbantartási igénye is. A műbőr olcsóbb, de rövidebb élettartammal számolhatunk.

A fejtámla elősegíti a megfelelő ülőhelyzetet

Annak, aki hosszú időn át nézi a képernyőt, fejtámlára van szüksége. Ha a szék rendelkezik fejtámlával, akkor állíthatónak kell lennie. Így mindenki a magasságához igazíthatja, és úgy állíthatja be a dőlésszögét, hogy a fejet alátámassza, a nyaki gerinc pedig pihenhessen. 

A karoknak a könyöktől a csuklóig vízszintes helyzetben kell lenniük a billentyűzettel. Ebben segítenek az állítható magasságú kartámaszok. Javasolt olyan széket választani, amelynek karfái az ülőlap elülső élétől néhány centiméterrel hátrébb helyezkednek el, hogy ne akadályozzák meg a dolgozót abban, hogy közelebb húzza a székét az asztalhoz. Az oldalra forgatható kartámasz segíthet csökkenteni az ülés közbeni testtartásból eredő feszültséget.

Az állítható deréktámasz jobb tartást biztosít az ágyéki gerincnek. Ennek köszönhetően a háttámla jobban alkalmazkodik a hát ívéhez. Akkor ülünk megfelelően, ha a talpunk vízszintesen áll a talajon. Különösen alacsonyabb embereknek vagy magassarkút viselő nőknek segítség a lábtámasz.

Linoleumra más kerék való, mint a szőnyegre

A görgők kiválasztásakor 4 alapváltozat áll rendelkezésre:

  • kemény kerék puha felületre, például szőnyegre,
  • puha kerék kemény felületre (járólap, fa vagy laminált padló, linoleum, PVC, marmoleum stb.),
  • univerzális kerék kemény éllel és puha középső résszel mindkét felülettípushoz,
  • úgynevezett tappancs, amely megakadályozza a szék mozgását és a széken való hintázást.

Egyes padlótípusok (pl. az laminált padlók) idővel még akkor is elkopnak, ha megfelelő típusú görgőt választunk. Ezt egy műanyag (polikarbonát) alátéttel akadályozhatjuk meg. Választhatunk antisztatikus változatot is, amely megakadályozza a statikus kisüléseket.

Ne feledkezzünk meg a szék terhelhetőségéről és méreteiről

Alapesetben az irodai székek teherbírása 70 és 180 kg között mozog. A választásnál vegyük figyelembe a szék méreteit is, hogy a dolgozó elférjen benne. Ezzel elkerülhetők a nem rendeltetésszerű használatból eredő károk, amelyeket nem reklamálhatunk meg.

Ha több modell is megtetszett Önnek a Manutan webáruházban, de szeretné, hogy kollégái is kipróbálják a széket (pl egy teljes iroda berendezése kapcsán), akkor vegye igénybe a kiemelt partnereink részre kialakított Próbaszék szolgáltatásunkat. 3 féle széket rendelhet, és 14 napon belül eldöntheti, melyiket tartja meg. Részletekért keresse kollégáinkat.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára