Hogyan válasszunk munkacipőt?

A munkacipőnek a hőszigetelésen túl védelmi funkciója is van. Válasszunk a dolgozók munkakörének megfelelő típust. Ha a lábbeli a védőfelszerelés része, feltétlenül vegyük figyelembe a megfelelő szabványokat. A téli munkacipő akkor lesz meleg és biztonságos mozgást garantáló egyben, ha a talp anyaga és típusa megfelel a hideg időjárásnak.

Munkacipő

Milyen szabványok vonatkoznak a munkacipőkre?

A munkavédelem szigorú szabályokat ír elő. Ez igaz a védőcipőkre is, ahol csakis olyan lábbelik lehetnek hivatalosan munkacipők, amelyek:

  • maximálisan megfelelnek a vonatkozó előírásoknak, és
  • még a forgalomba hozatal előtt átestek az európai szabványoknak megfelelő típusvizsgálaton.

A munkacipők minősítése az EN ISO 20347 és EN ISO 20345 szabványok alapján történik, amelyek részletesen ismertetik a munkacipőkkel szemben elvárt általános és speciális követelményeket. Az EN ISO 20345 szabvány tartalmazza a különböző szakmák speciális munkavédelmi cipőinek leírását. Ezek azok a lábbelik, amelyek védenek az ipari környezetben előforduló balesetektől.

A munkacipők jelölései

Minden munkavédelmi cipőt jelöléssel látnak el, amely egyben azt is meghatározza, hogy az adott cipő milyen típusú védelmet nyújt. A jelölés végső soron egy-egy védelmi tulajdonságot jelöl.

Cipőválasztáskor a következő jelölések segítenek megtalálni a munkakörhöz illő lábbelit:

  • “P” jelzés: talpátszúrás elleni védelmet jelöl. Az ilyen munkacipő védelmet nyújt a maximum 100 J energiájú ütések és 10kN (kb. 1000 kg) nyomóerő ellen.
  • “CI” jelölés: hideg elleni védelmet jelöl
  • “HI” jelölés: meleg elleni védelmet jelöl
  • “WRU” jelzés: az ilyen cipőket úgy képezték ki, hogy azok vízállóak legyenek (nem csak a fröccsenő vízzel szemben)
  • “HRO” jelzés: a kontakt hőhatás elleni védelmet jelenti munkacipők esetén
  • “A” és “C” jelzések: az A az antisztatikusságot, a C pedig a vezetőképességet jelöli
  • “IS” jelölés: az ilyen munkacipők elektromos áram ellen szigetelő talppal rendelkeznek
  • “FO” jelölés: az adott lábbeli talpát úgy alakították ki, hogy az védjen a fűtőolaj roncsoló hatásaitól
  • “M” és “AN” jelzések: az olyan munkacipőkön találjuk meg ezeket a jelzéseket, ahol fontos, hogy a munkacipő megfelelően tartsa a bokát. A jelzések a boka megerősített védelmére és a sarokrész energiaelnyelő képességére utal.

A betűjelölést a lábbeli egyéb védelmi képességeitől függően 1–5 értékű számozás követi. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a biztonsági szint.

Félcipő vagy bakancs?

Melegebb időben a félcipő, télen viszont egyértelműen a bakancs a megfelelőbb. A bakancs mellett további érvek is szólnak. Merevíti a lábat a boka környékén és jobb támaszt nyújt göröngyös vagy csúszós felületen való járáskor, illetve csökkenti a bokaficam kockázatát is esés vagy csúszás esetén.

Bőr vagy szintetikus anyag?

A bőrcipő jobban alkalmazkodik a láb formájához, mint a szintetikus cipő és jobb a légáteresztő képessége is. Ugyanakkor a bőr több ápolást és rendszeres kezelést igényel a gyártó által ajánlott termékkel. A hóban is megbízhatóan véd a nedvesség ellen és egyben kopásálló is. A bőrcipő kiváló választás például utazóknak, akik idejük nagy részét a szabadban, hóban vagy nedves környezetben töltik. 

A szintetikus anyagok előnye az alacsonyabb ár. Az ilyen cipő könnyebb, kevesebb ápolást igényel és gyorsabban szárad. A bőrhöz képest azonban rövidebb az élettartama és jobban kopik. Ügyeljünk arra, hogy az anyaga vízálló legyen.

A téli cipő legyen bélelt, például műszőrmével vagy a cipőben lévő hőszigetelő talpbetéttel. A funkcionális zokni elvezeti a nedvességet és így véd a hideg ellen, szintén jól jön hideg munkában.

A védő- vagy biztonsági cipők orrmerevítése általában acélból vagy kompozitból készül, ami valamivel könnyebb. Az egész lábfej rész rendelkezhet acél vagy kompozit merevítéssel. Az ilyen cipő akkor hasznos, ha a dolgozók olyan nagy tömegű és kiterjedésű tárgyakat mozgatnak, amelyek könnyen megcsúszhatnak és összezúzhatják a lábfej csontjait. Létezik speciális lábbeli láncfűrésszel végzett munkához is, amely vágási és egyéb sérüléssel szemben véd.

Találkozhatunk „metal free” jelöléssel is. Az ilyen cipő nem tartalmaz fémet. Ez olyan munkahelyen ideális, ahol a dolgozónak fémdetektoron kell keresztülmennie.

A talp nem csak a csúszás ellen véd

Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a dolgozó hol mozog, és milyen követelményeknek kell a talpnak megfelelnie. A téli cipőnek mindenképpen csúszásmentes talppal kellene rendelkeznie. A cipőtalp azonban a megcsúszáson kívül megóvhatja a dolgozót egyéb sérülésektől is. A cipőtalp lehet:

  • szúrásálló,
  • ütéscsillapító,
  • antisztatikus,
  • elektromos áram ellen szigetelt,
  • vagy ellenállhat tüzelőanyagokkal és üzemanyagokkal szemben.

Csúszós felületeken és jeges helyeken jól jön a csúszásgátló. Ez acél tüskékkel ellátott gumi feltét, amely könnyedén ráhúzható a cipőre. Ha extra tartós csúszásgátlót szeretnénk, vásároljunk keményfém tüskékkel rendelkezőt. Kopásállóbb, mint az acél. Ilyennel a nedves útburkolaton vagy köveken sem fogunk megcsúszni. 

Ha segítségre van szüksége a munkavédelmi cipők kiválasztásában, keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat vagy kereskedelmi képviselőinket.


További cikkek az Ön számára