Milyen szabályok vonatkoznak a fényvisszaverő munkaruhákra?

A fényvisszaverő és jól láthatósági ruházat választásakor résen kell lenni, ugyanis több szabvány is létezik, de ezek közül nem alkalmas mindegyik szakmai munkavégzésre. Cikkünkben összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat, hogy könnyebb legyen a választás.

industrial-1636390_1920

A jelenleg érvényes szabványok a következők:

SzabványSzabvány címeJogszabályi háttere
MSZ EN 17353:2020Magyar: Védőruházat. Továbbfejlesztett láthatósági eszközök közepes kockázatú helyzetekhez. Vizsgálati módszerek és követelmények 
Angol: Protective clothing. Enhanced visibility equipment for medium risk situations. Test methods and requirements
2016/425/EU (PPE16)
MSZ EN ISO 20471:2013 Magyar: Jó láthatóságot biztosító ruházat. Vizsgálati módszerek és követelmények (ISO 20471:2013, 2013. 06. 01-jei helyesbített változat) 
Angol: igh visibility clothing. Test methods and requirements (ISO 20471:2013; corrected version 2013-06-01)
2016/425/EU (PPE16); 89/686/EGK; (PPE89)
MSZ EN ISO 20471:2020 EV Magyar: Jó láthatóságot biztosító ruházat. Vizsgálati módszerek és követelmények (ISO 20471:2013, 2013. 06. 01-jei helyesbített változat + Amd 1:2016) EGYESÍTETT VÁLTOZAT
Angol: High visibility clothing. Test methods and requirements (ISO 20471:2013, Corrected version 2013-06-01 + Amd 1:2016) CONSOLIDATED VERSION 
2016/425/EU (PPE16); 89/686/EGK; (PPE89)

A fentieken túl van két további, jelenleg még érvényben lévő, de 2023. augusztus 31-el lejáró szabvány is. Ezek a következők:

  • MSZ EN 1150:2000 – Védőruházat. Jó láthatóságot biztosító ruházat nem szakmai használatra. Vizsgálati módszerek és követelmények
  • EN 13356:2002 – Nem szakmai használatú, láthatóságot biztosító kiegészítők. Vizsgálati módszerek és követelmények

Ha fényvisszaverő vagy jól láthatósági munkaruházatot, védőruházatot szeretnénk beszerezni, akkor fontos tudni, hogy ilyen célra kizárólag az MSZ EN ISO 20471 szabvány szerint készült ruházat használható.

Alapvetően ez a legelterjedtebb szabvány a felsoroltak közül olyannyira, hogy gyakran a magánszemélyek által viselt láthatósági mellények is ezen szabvány szerint készülnek már annak ellenére, hogy számukra elégséges lenne az MSZ EN ISO 1150.

Milyen színű lehet a fényvisszaverő ruházat?

Színek használatában a szabványok szigorú előírásokat tartalmaznak. Az MSZ EN ISO 20471 csak 3 színt fogad el, ezek a következők:

  • sárga
  • narancs
  • piros

Jó tudni, hogy a hétköznapi használatban (pl. kerékpáros öltözék vagy nem professzionális használatra szánt láthatósági ruházat esetén) sokszor előforduló zöld és a rózsaszín csak az MSZ EN ISO 1150 szabvány szerint megengedett, ám ezek munkavégzéshez nem használhatóak.

A CE jelölés is fontos

CE jelöléssel minden, az EU piacán forgalmazott terméknek rendelkeznie kell. Tehát nem csak a fényvisszaverő ruházatnak. Például, ha brit vagy amerikai árut vásárolunk, a CE-jelölés garantálja, hogy azt az Európai Unió jóváhagyta, és teljes mértékben megfelel a vonatkozó irányelveknek (a fényvisszaverő ruházat esetében ez a 89/686/EGK irányelv). Tehát fényvisszaverő ruházat vásárlásakor a CE-jelölés azt jelzi, hogy az megfelel az EU által meghatározott és megkövetelt összes paraméternek.

Tipp: a ruhákon a javasolt mosásszámot is jelölni kell. Amíg ezt nem lépjük túl, biztosak lehetünk, hogy a fényvisszaverő elemek ugyanazokkal a tulajdonságokkal bírnak, és 100%-ban működőképesek. 

Mit ír elő a fényvisszaverő ruházatra vonatkozó szabvány?

Az MSZ EN ISO 20471 szabvány a tisztán fényvisszaverő ruházatra vonatkozik, nemzetközi érvényű és meghatározza:

  • a fényvisszaverő ruházattal szembeni követelményeket nappal és sötétben,
  • azt, hogy a ruháknak milyen fényvisszaverő elemekkel kell rendelkezniük,
  • a ruhák osztályokba sorolását a jól láthatósági anyag felülete szerint (1, 2 vagy 3 lehet az értéke)
  • valamint a fluoreszkáló és egyéb speciális anyagok minimális területét.

A szabványt minden gyártó követi, aki magas termékminőségre törekszik, és hozzá kíván járulni az alkalmazottak fokozott biztonságához.

Mire figyeljünk, ha útra kelnek a kollégák

2016 óta van érvényben az a KRESZ szabály, amely kötelezővé tette a fényvisszaverő mellény viselését lakott területen kívül, illetve éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között. Az előírás vonatkozik a gyalogosan közlekedőkre, a kerékpárosokra, az állattal közlekedőkre (pl. lovasok, lovaskocsit hajtók), és a gépjárművükből kiszálló utasokra is. Az út mellett munkát végzőknek szintén kötelező láthatósági ruházat viselése, ám esetükben a ruházatnak meg kell felelnie az MSZ EN ISO 20471 szabványnak.

Egy fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruházatban akár 200 méter távolságból is láthatóak leszünk, így az szürkületben vagy sötétben, illetve közvilágítás nélküli területeken közlekedők esetén életet menthet.

Ha alkalmazottaik gyakran közlekednek ilyen helyzetben, biztosítson számukra fényvisszaverő ruházatot. Néhány javaslat:

  • legyen rajtuk fényvisszaverő mellény,
  • amit ki lehet egészíteni fényvisszaverő szalagokkal is a karjukon és a lábukon térd körül,
  • javasolt továbbá a világos öltözet, amit könnyebben észrevesznek az autóvezetők.

Érdekesség: A „fényvisszaverő ruházat” rövid és közkedvelt kifejezés, de nem teljesen szakszerű. A pontosabb „jó láthatóságot biztosító ruházat fényvisszaverő elemekkel” kifejezés. 

helmet-1636348_1920
A fényvisszaverő csíkok jellemző szélessége 50 mm. Szélesebb csíkok nem szükségesek, de a keskenyebbek nem biztos, hogy megfelelnek minden jogszabályi előírásnak és szabványnak.

Mi más érdekli még a munkavédelmi technikusokat vagy előadókat?

A fényvisszaverő ruházat kiválasztása általában a munkavédelmi technikusok (előadók) feladata. A munkavédelmi technikusok pontosan tudják, milyen fényvisszaverő ruházatra van szükség egy adott cégnél, és hogy kötelező-e egyáltalán a használatuk. A fényvisszaverő ruházat számukra elsősorban megelőző funkciót lát el – a sérülések megelőzését szolgálja. És ez minden munkavédelmi technikus számára kiemelt fontosságú téma.

A munkavédelmi technikusok számára kulcsfontossággal bír, hogy a ruhák:

  • rendelkezzenek CE-jelöléssel,
  • megfeleljenek a szabványoknak
  • és a megfelelő osztályba sorolásnak (1, 2, vagy 3). 

A biztonság mellett figyeljünk oda a kényelemre is

A fényvisszaverő ruházat kiválasztásakor ügyeljünk arra is, hogy az időjárásnak megfelelő és kényelmes legyen. Míg télen bélelt kabát szükséges, addig nyáron elég egy póló és egy rövidnadrág. A fényvisszaverő ruházatnak funkcionálisnak kell lennie hóesésben és napsütésben egyaránt. Tekintse meg a minőségi Portwest márka termékeit, amelyek a kényelmi és az ergonómiai szempontoknak is tökéletesen megfelelnek.


További cikkek az Ön számára