Hogyan válasszunk bútort bisztró, étterem vagy kávézó teraszára?

A nyári hangulat a teraszra csábítja a vendégeket. A kültéri ülőhelyek és az egyéb kiegészítők gondos kiválasztásával tehetjük egyedivé vendéglátóhelyünket. Olvassa el útmutatónkat a kerti kültéri bútor kiválasztásáról, az elvárható tartósságról és azokról a tartozékokról, melyekről nem szabad megfeledkezni.

[Útmutató] Hogyan válasszunk bútort bisztró, étterem vagy kávézó teraszára?

Kültéri bútor választása lépésről lépésre vendéglátó egységbe

Összeszedtük az alapvető kérdéseket, amelyeket érdemes feltenni vásárlás előtt. Fókuszáljunk elsősorban az alábbiakra:

  1. Hova szánjuk a bútort? Ha egyértelmű, mérjük meg újra alaposan a területet.
  2. Mit és hogyan fognak majd fogyasztani a teraszon? A vállalkozás típusától függően fontoljuk meg, hogy klasszikus étkezőasztalokra, padokra és hosszabb asztalokra, vagy fotelekkel és kanapékkal felszerelt kis asztalokra van-e szükségünk. 
  3. Hány ülőhelyet szeretnénk? Jelöljük ki a felmért területet például vékony ragasztószalaggal, és jelöljük ki az asztalok helyét (bisztró vagy étterem esetében pl. 120 × 70 cm, sörözőben pl. 220 × 50 cm). Hagyjunk elegendő helyet az asztalok között a székeknek, padoknak és közlekedésre is.
  4. Hogyan védjük meg a bútort esőben? Fedetlen terasznál számítsunk arra, hogy a bútor megázik. Ezért szerezzünk be egy nehéz, vízhatlan ponyvát, amely még az erős szelet is kibírja, és nem engedi, hogy bútoraink elázzanak.
  5. Befér a bútor a tárolóba? Gondoljunk a téli hónapokra is. Fagyban a bútorok tönkremehetnek. Kisebb pincéhez válasszunk egymásra rakható székeket vagy szétszerelhető bútorokat. 
  6. Mekkora legyen a bútor teherbírása? Egy ülőhelynek legyen legalább 120 kg-s teherbírása. Alacsonyabb teherbírás esetében alacsonyabb minőségre és tartósságra kell számítanunk.
  7. Milyen lesz az árnyékolás? Talpas napernyők, napellenző vagy fix pergola? Mindez befolyásolhatja a bútorok elhelyezését és mennyiségét is. Ellenőrizzük a napernyőrúd nyílását az asztalon, vagy hogy a pergola gerendája nem akadályozza-e a hosszú asztalos elrendezést.
  8. Vendégeink a kényelmet vagy a sebességet részesítik előnyben? Ha egy utcai bisztrót akarunk nyitni, megfelelnek a szék nélküli magasított bárasztalok. A vendégek csak gyorsan megebédelnek, és mennek vissza a munkahelyükre. Egy koktélokat árusító kávézóban azonban fotelekkel és alacsony asztallal lesznek elégedettek a vendégek.
  9. Szeretnénk, ha a kerti garnitúra illene az üzletünk belsőépítészeti és kültéri stílusához? A terasz az első, amit a vendég meglát. Ezért olyan anyagú, stílusú és színű bútort válasszunk, amely illeszkedik vállalkozásunk koncepciójához.
  10. Mennyi ideig bírja a bútor? Egy olcsó kerti bútor beszerzésével ugyan hamar megoldódik a problémánk, de a garnitúra csak két-három szezonig őrzi meg minőségét. Ne csak az árat nézzük, válasszunk tartós szerkezetet. A műrattan vagy fém és fa kombinációja bírja a legtovább, főleg, ha vigyázunk rá.
  11. Lesz időnk a kerti bútor karbantartására? A fa kerti bútorok szezononkénti kétszeri pácolása időigényes. Ha egyszerűbb formát választunk, könnyebb lesz lefesteni. Ha nem akarunk festegetni, akkor válasszuk a kis karbantartási igényű műrattant vagy erős műanyagot, amit csak le kell törölni egy nedves ruhával.
  12. Betolható a fotel vagy szék az asztallap alá? Gyakori hiba vendéglátó üzletekben teraszon és beltéren egyaránt. Ha megpróbáljuk előre betolni a széket az asztal alá, kellemetlen meglepetéseket és sok helyet spórolhatunk meg. Ne feledjünk műanyag vagy filc alátétet rögzíteni fa székeink talpára. A székek betolása nem jár akkora zajjal és megóvja azokat és a terasz fadeszkáit is a kopástól.
  13. Maradt pénzünk kiegészítőkre? A teraszbútor kiegészítők, például a fotelpárnák, rovarcsapdák, takaró- és párnatároló ládák, dekorációs vagy bútorápoló termékek is pénzbe kerülnek. Ezért ne felejtsük el ezeket is beépíteni a költségvetésünkbe.

Válasszuk ki a teraszbútorunk anyagát

A 10 éves élettartamúra tervezett kültéri bútort jobb élőben is kipróbálni. Üljünk bele, csukjuk össze, és kérjünk tanácsot az anyagával kapcsolatban. Vállalkozásoknak ajánlott tartósabb anyagtípust választani.

  • A műrattan tartós műanyagból készül és hűen imitálja a rattan szerkezetét. A műrattan bútorok különféle színváltozatokban kaphatóak és szinte karbantartásmentesek (elég letörölni a port és ellenállnak a ma mindenhol kötelező használatú fertőtlenítőszereknek). Ellenállnak az UV-sugárzásnak és megőrzik a színüket a napon, vízállóak és könnyen kombinálhatóak egy-egy kényelmes fotellel vagy kanapéval, de az étkezőasztalt is kiegészíthetjük rattan székekkel.
  • A fa-fém kombináció is tartós változat. Fából készült kültéri ülőgarnitúra esetében keressünk egzotikus fákat, mint az eukaliptusz, teak, akác vagy akár a klasszikus vörös, borovi vagy luc fenyő rozsdamentes acél kötőanyagokkal kombinálva. A faápolás pácolást igényel évente legalább kétszer. A fa bútorokat fedett helyre tanácsos helyezni, vagy az esőtől ponyvával kell védeni.
  • A fémötvözetek olcsóbbak és egyben tartósak is. Leggyakrabban speciális rozsdamentes bevonattal kezelt acél vagy alumínium bútorokkal találkozhatunk. Ezek a típusok általában egymásra helyezhetőek, és fa ülőlappal is rendelkeznek.

Ha műanyag székben gondolkodunk, keressünk magasabb árú masszív műanyagot. A gyenge minőségű műanyag látványa elriasztja a vendégeket és gyakran egy szezont sem bírnak ki. Ezért ezeket inkább otthoni vagy alkalmi használatra ajánljuk.

Milyen kiegészítőt érdemes a vendéglátóhely teraszára venni?

Annak érdekében, hogy vendégeink jól érezzék magukat, tegyük a teraszunkat hangulatossá és hidegebb nyári estéken fűtsük is. Hangulatos környezet garantál:

Az asztalokra tegyünk szalvéta-adagolókat, só- és borsszóró készletet, és tegyünk a székekre párnákat. Hogy kellemesebb legyen a klíma a legmelegebb nyár közepén is, fontoljuk meg párásító vagy vízpermetező ventilátor beszerzését. Az elektromos rovarcsapdák vagy rovarriasztó hatású illóolajas gyertyák is jól jönnek az esti üldögélések során. 

A kényelmes kerti üldögélés mellett a vendégek nagyra fogják értékelni a következőket is:

Tekintse meg a kültéri ülőgarnitúrák és asztalok teljes választékát a Manutan webáruházban. Írjon nekünk vagy hívjon minket, és terveztesse meg a teraszát 3D modellel.


További cikkek az Ön számára