Hogyan válasszuk ki a megfelelő szemeteszsák méreteket a Manutan EXPERT segítségével?

Tippek, hogyan válasszon szemeteszsák méretet, illetve milyen szempontok szerint válasszon szemeteszsák típust.

Szemeteszsák - Manutan EXPERT

A vállalatok hulladékgazdálkodásának tiszteletben kell tartaniuk a jó higiéniát, a környezetvédelmi szempontokat, a biztonságot és a munkahelyi jóllétet. A hulladékgyűjtés, illetve annak tárolása és szállítása során is alapvető fogyóeszköz a szemeteszsákok, amelynek fontos szerepe van a helyes hulladékgazdálkodási politika kialakításában. Ebben az útmutatóban tippeket talál arra, hogyan válasszon szemeteszsák méretet, illetve milyen szempontok szerint válasszon szemeteszsák típust.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű szemeteszsákot?

Mind környezetvédelmi, mind anyagi okokból elengedhetetlen, hogy a pazarlás elkerülése érdekében olyan zsákokat válasszunk, amelyek megfelelnek a helyszínen lévő kukák méretének.

Nem csak az űrtartalom számít: mit és hogyan mérjen?

A hulladékgyűjtők mérete igen széles. A szaniter helyiségek 5 literes szemeteseitől a 2500 literes konténeres hulladékgyűjtőkig sokféle típus előfordulhat egy vállalat telephelyén.

Fontos viszont tudni, hogy a beszerzők nem hagyatkozhatnak csak a literben kifejezett térfogatra a megfelelő méretű szemeteszsák kiválasztásánál. A szögletes szemetes és a hengeres papírhulladék kosár mérete ugyanannál a térfogatnál eltérő lehet.

A szemeteszsákok megfelelő méretének meghatározásához először mérje meg a szemetes kerületét cm-ben, majd ossza el kettővel, hogy megtalálja a szükséges zsák szélességét. Ezután meg kell mérnie a magasságot cm-ben, beleértve a ráhagyást is, hogy a szemeteszsák széleit le tudja hajtani. Ez a ráhagyás ne legyen több 10 cm-nél. Ha ezt túllépi, akkor a zsák túl nagy lesz hulladékgyűjtőbe, ami pazarló mind a cég számára, mind pedig környezetvédelmi szempontból.

Szemeteszsák mérete a helyiségtől függően

A szemeteszsák térfogata jól meghatározható aszerint is, hogy a kuka a cégen belül hol található:

• 5-20 liter a WC-kben;

• 30-150 liter irodába, konyhába, recepcióra, közösségi terekbe;

• 110 liter utcai hulladékgyűjtőkbe, takarítókocsikhoz;

• 120-1100 liter kerekes kukákhoz és nagy hulladékgyűjtő konténerekhez.

Milyen egyéb szempontok alapján kell kiválasztani a cége számára megfelelő szemeteszsákokat?

A hatékony vállalati hulladékgazdálkodási politika megvalósításához elengedhetetlen a vállalat igényeinek megfelelő kellékek kiválasztása. A szemetes méretének megfelelő kiválasztása mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell vennie, amikor a Manutan EXPERT széles termékskálájából választ. A kiválasztott szemeteszsákok a hulladék típusától és mennyiségétől, valamint a szükséges kukák típusától és elhelyezkedésétől függenek.

Elég erős a szemeteszsák az adott hulladéktípushoz?

A szemeteszsák tartóssága attól függ, hogy milyen anyagokból és milyen vastagságban készült. A legtöbb szemeteszsák polietilénből készül, kétféle sűrűséggel. A 10 µ–20 µ vastagságú, nagy sűrűségű polietilén szemeteszsák (vagy HDPE zsák) robusztus és ütésálló. Az ilyen típusú szemeteszsák azonban könnyen hasad, ezért nem szabad éles tárgyakat beledobni. Csak könnyű hulladék, például papír vagy eldobható műanyag poharak tárolására alkalmas. A 25 µ és 80 µ közötti vastagságú kis sűrűségű polietilén szemeteszsák (vagy LDPE zsák) rugalmassága miatt ellenáll a szakadásnak, ezért nehezebb hulladék tárolására is alkalmas.

A Manutan EXPERT ügyel arra, hogy olyan gyártókat válasszon, akik szakítási és nyúlási teszteket végeznek a szemeteszsákokon, így Ön mindig a legjobb minőségű termékeket szerezheti be cég számára.

Megfelelő rögzítési rendszer

Két fő rögzítési rendszer létezik, eltérő ergonómiával és árral. A zsinórral ellátott szemeteszsákok úgy vannak kialakítva, hogy könnyen kezelhetőek legyenek. Miután megkötötték, a húzózsinórok fogantyúként használhatók, így kényelmesen mozgathatóak a zsákok. További előny, hogy egy húzózsinóros szemetesszákot jobban meg lehet tölteni, mint egy szokásos módon összeköthető zsákot. Ha több hulladék fér a zsákba, az csökkenti a felhasznált zsákok számát, illetve a takarító személyzetnek is ritkábban kell cserélniük azt.

A másik a rögzítési mód a hagyományos, kézi csomózás, ami kevésbé ergonomikus és hosszabb ideig is tart.

Színek, amelyek megkönnyítik a hulladék azonosítását

Bár a szabványos szemeteszsák fekete, vannak más színek is, amelyek bizonyos szerepeket töltenek be. A szín mindenekelőtt tájékoztató szerepet játszhat. Megfelelő jelzésekkel kombinálva egy színes zsák a szelektív válogatás indikátora lehet. Az átlátszó szemeteszsákok megmutatják a tartalmukat, így a felhasználók gyorsan láthatják, hogy a zsák tele van-e vagy sem. A tartalmak megtekintésének lehetőségét a kockázatmegelőzés részeként is használják, különösen nyilvános helyeken.

Szemeteszsák tartozékok

A szemeteszsák tartozékokat úgy fejlesztették ki, hogy segítsenek a helyükön tartani a zsákot és kezelni a hulladékot. A fém állványok (melyek rögzíthetők a földhöz, teherautóban vagy mozgó helyen) nyitva tartják a szemeteszsákot, megkönnyítve a hulladék begyűjtését. A gyorskötözők lehetővé teszik a takarítószemélyzet számára, hogy könnyen és biztonságosan zárják le szemeteszsákokat.

Miért fontos a megfelelő szemeteszsák-méret kiválasztása?

A megfelelő szemeteszsákok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy megfeleljenek a hatályos hulladékválogatási, egészségügyi és biztonsági előírásoknak. Egy hatékony hulladékgazdálkodási stratégia megvalósításával Ön cége CSR-politikájához is hozzájárul. A hulladékgyűjtőhöz passzoló szemeteszsák-méret kiválasztása az alkalmazottak (elsősorban a takarítószemélyzet) munkahelyi közérzetét is javítja, mind a kukák feltöltésekor, mind ürítésekor.

A helyiségek higiéniájának megőrzése

A szemeteszsák egyik funkciója a hulladék elkülönítése a környezettől. Ez csökkenti a fertőzés kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták terjedését. A nem megfelelő hulladékgazdálkodás tehát káros következményekkel járhat mind az emberek egészségére, mind a természeti környezetre nézve.

A felhasználói kényelem elősegítése

Az ergonomikus hulladékgyűjtők és szemeteszsákok segítenek csökkenteni a váz- és izomrendszeri betegségeket (MSD). Ezeknek leginkább a karbantartó munkások, illetve a takarító személyzet lehetnek kitéve, akik a kukák ürítéséért és mozgatásáért felelősek. A nem megfelelő méretű, nehezen üríthető kukák és a túl nehéz zsákok hosszú távú egészségügyi kockázatot jelentenek. A jól megtervezett és könnyen azonosítható kukák és zsákok megkönnyítik a szelektív hulladékgyűjtést.

Végül pedig fontos figyelembe venni a szemetesek által a felhasználók számára esetlegesen okozott kellemetlenségeket. Például az étkezőben elhelyezett kukáknak alkalmasnak kell lenniük folyadékok tárolására, illetve fedéllel és pedállal kell rendelkezniük. Ha a kuka túl nagy, előfordulhat, hogy a tartalma erjedni kezd és bűzösség válik. Ha viszont túl kicsi, a hulladék túlcsordulhat, ami szintén kellemetlenséget okoz.

A hulladékok telephelyi válogatásának megkönnyítése

A hatékony hulladék-újrahasznosítási politika azzal kezdődik, hogy a vállalat kiválasztja a megfelelő hulladékgyűjtő tartályokat. A Manutan EXPERT által forgalmazott zsákok közül a szelektív kukákba szánt zsákok és a speciális szemeteszsákok különösen alkalmasak az ipari környezetben történő hulladékválogatásra. Például az állványos szemeteszsákok méretét kifejezetten a szállítási vagy komissiózó raktári állványokhoz tervezték. A zsákokra nyomtatott nagy ikonok megkönnyítik a csapatok számára a hulladékok válogatását ezeken a hatalmas munkaterületeken.

Szelektív válogatás megvalósítása kültéren

A cégeknek is érdekükben áll, hogy a szelektív hulladékgyűjtés kültéren is megvalósuljon. Ezeknek a kukáknak, valamint a speciális jelzésekkel ellátott szemeteszsákoknak minden időjárási körülménynek ellen kell állniuk. A Manutan EXPERT Európában gyártott kültéri hulladékgyűjtő kukák széles választékával rendelkezik, garantálva a kiváló minőséget. A szemeteszsákok a különböző típusú és méretű tartályokhoz illeszthetők.

A hatályos szabványoknak és jogszabályoknak való megfelelés

Az európai szabályozás keretet ad a vállalatok hulladékgazdálkodásának. A hulladéktermelők és -tulajdonosok felelősek hulladékaik újrafeldolgozásáért. A hulladékgazdálkodás révén a cégek vállalják, hogy:

  • Nem jelent semmilyen veszélyt a víz, a levegő vagy a talaj tisztaságára;
  • Nem károsítja a növényeket és a vadon élő állatokat;
  • Megőrzi a táj és az épített örökség épségét.

A költségvetés kezelése

A vállalatok által használt fogyóeszközökhöz hasonlóan a szemeteszsákok költségvetése is általában meghatározott időszakra van kidolgozva. Ezért fontos előre látni a szemeteszsákokra vontakozó igényeket, miközben figyelembe veszi az éves tevékenység lehetséges változásait. A pazarlás elkerülése érdekében minden szemeteskukához válasszon megfelelő méretű zsákot.

Ha nagy tételben, csoportosan adja le megrendelését a szemeteszsákokra, az számos előnnyel jár, például csökken a fogyóeszközök kiszállításának száma az év során, alacsonyabb árakat élvezhet és csökken a szállítási költség is. Például a Manutan EXPERT-nél a szállítás ingyenes, ha a rendelés értéke nettó 25.000 Ft fölött van.

Milyen szemeteszsákokat válasszon konkrét felhasználási célokra?

Nem mindegy, hogy a hulladékot az irodában, a műhelyben, a raktárban vagy kültéri területeken kell gyűjteni. A Manutan EXPERT erős szemeteszsákok széles választékát fejlesztette ki a professzionális igények kielégítésére.

A klasszikus fekete szemeteszsákokon kívül számos különféle típus létezik, amelyeket speciális felhasználásra és környezetre terveztek:

  • Tűzálló alumínium zsákok kifejezetten a hamutartókból származó hulladék összegyűjtésére, a tűzveszély csökkentésére és a szag visszaszorítására;
  • Biológiailag lebomló, nedvességálló papírból készült, komposztálható szemeteszsák szerves anyagokhoz, például élelmiszer-hulladékhoz;
  • Újrafelhasználható, fogantyús pop-up zsákok, amelyek megkönnyítik a zöldhulladék összegyűjtését;
  • Hulladékzsákok egészségügyi területekhez, például nagy teherbírású fehér zsákok és egyedi zsákok pelenkákhoz vagy egészségügyi betétekhez;
  • Szemeteszsákok olyan tevékenységekből származó hulladékok összegyűjtésére, amelyek potenciálisan fertőzőek lehetnek, és amelyeket orvosi környezetben használnak, majd speciálisan feldolgoznak;
  • Átlátszó szemeteszsákok a nagyobb biztonság érdekében a közterületeken;
  • Színes szemeteszsákok a szelektív válogatás megkönnyítése érdekében;
  • Kiváló minőségű, újrafelhasználható erős zsákok, amelyekben nehéz terhek és folyadékok is gyűjthetők.

Fedezze fel szemeteszsák kínálatunkat weboldalunkon!


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára