Hogyan válasszon forgalomirányító jelzéseket és eszközöket?

Beszerzési útmutatónkból megismerheti a cége külső terein használható közúti jelzések és táblák széles választékát.

Forgalomirányító jelzések

Egy cég külső megjelenése éppen olyan fontos, mint a belső terek kialakítása és felszerelése. A parkolókat és a forgalmi sávokat úgy kell kialakítani, hogy az úthasználók biztonságban legyenek és biztosított legyen a forgalom folyamatossága. A közúti berendezések, a jelzőtáblák, a kültéri eszközök és a forgalomlassító elemek fekvőrendőrök mind hatással vannak a cég külső megjelenéséhez. Ezért tehát mindenképp tisztában kell lenni a vállalati igényekkel és az egyes termékkategóriák jellemző tulajdonságaival.

Mi a közúti forgalomirányítók funkciója egy vállalatnál?

A céghez tartozó külső terek többféleképpen hasznosíthatók. Parkoló létesíthető rajtuk a munkavállalók és a látogatók részére, illetve az épületek közötti forgalom helyszínéül szolgálhatnak. Ezenkívül a raktárak megközelíthetőségét is biztosíthatják a ki- és beszállítások során. A közúti forgalomirányító jelzések és eszközök összetett funkciót látnak el, melyek célja a lehető legjobban megvalósuló közúti forgalomszervezés.

Ahogy épületen belül, úgy azon kívül, a céghez tartozó szabad területeken is gondoskodni kell a dolgozók biztonságáról. Ezeket a tereket rendszeresen gondozni kell, mivel rendezett kialakításuk (pl. jól látható jelzőtáblák és burkolati jelzések) hozzájárul az úthasználók biztonságához. A cég területén lévő utak, parkolók, járdák és rakodóterek megfelelő kialakítása elengedhetetlenül fontos a szabadban dolgozó, illetve az ott közlekedő munkavállalók biztonságának és jó munkahelyi közérzetének megteremtéséhez.

A közös úthasználat támogatása

A telephely útjain kamionok, személygépkocsik, motorkerékpárok, kerékpárok és gyalogosok egyaránt közlekedhetnek. Forgalomirányító jelzések és közúti berendezések biztosítják a forgalom szervezését és a forgalmi terek felosztását a különböző úthasználók között. Lehetővé teszik külön sávok kijelölését, és ezt az úthasználók különböző csoportjaihoz tartozók tudomására hozzák. A lényeg a közlekedés valamennyi résztvevőjének biztonsága és védelme, mégpedig úgy, hogy közben mindenki számára jól használhatóak legyenek ezek a terek.

Speciális közúti jelzések és táblák is szerepet játszanak vészhelyzetek alkalmával. Gyülekezési pontokat jelölnek ki, segítik az emberek evakuálását és megkönnyítik a tűzoltóság számára a bejutást.

Ha a telephely épületeinek falain kívül építési munkák folynak, akkor a járművezetők figyelmét legbiztosabban jelzőtáblákkal lehet felhívni az építkezésre, illetve arra, hogy lassítsanak.

A közúti forgalom zavaró hatásának csökkentése

A közúti berendezések, köztük a fekvőrendőrök arra ösztönzik a járművezetőket, hogy csökkentsék sebességüket, minimalizálva ezzel a balesetek bekövetkezésének kockázatát a vállalat területén. A sebesség és a közúti forgalom sűrűségének korlátozásával a zajszennyezés és a kipufogógázok szaghatása is csökkenthető.

Közúti jelzőtáblákkal lehet az elsőbbségadás szabályait és a forgalom irányát jelezni a közlekedőknek. Sok vállalatnál döntöttek úgy, hogy szabadtéren egyirányú forgalmi rend legyen érvényben. Egy ilyen rendszerben kevesebb a balesetveszélyes kereszteződés és meg vannak határozva a megengedett manőverek, ami kedvező a forgalom folyamatosságára nézve.

Jelölje ki és határolja el a vállalat különböző funkciójú területeit

A megfelelően elhelyezett útjelző táblák , útburkolati jelek és térelemek vizuális útmutatást nyújtanak az úthasználók számára. A cég területére belépő személy bátran hagyatkozhat az eligazítást nyújtó jelzésekre, mert biztosan célba fog érni. Segítségükkel könnyebben megtalálható a rakodási terület, a porta, az épület főbejárata, a vendégparkoló vagy a vállalat bármely más pontja.

Táblák és útburkolati jelek határozzák meg és jelölik ki a munkavállalók és a látogatók által használható parkolóhelyeket. Ilyen jelek mutatják és biztosítják a kerékpártárolók helyét, arra ösztönözve az alkalmazottakat, hogy kerékpárral közlekedjenek otthonuk és munkahelyük között. A jelek és táblák a gyalogos átkelőhelyek biztonságát is fokozzák.

Milyen forgalomirányító jelzésekre és eszközökre van szükség egy vállalatnál?

Ezek a berendezések – akárcsak a városi közlekedésben – folyamatosabbá teszik a járműforgalmat, miközben az úthasználók biztonságát is szolgálják. Számos terméktípust találunk ebben a kategóriában a jelzőtábláktól az útburkolati jeleken át a fekvőrendőrökig.

Forgalomlassító fekvőrendőrők

A fekvőrendőr azzal teszi biztonságosabbá a vállalat környékét, hogy a járművezetőket lassításra késztetik. Azokon a helyeken, amelyeket gyalogosok és járművek közösen használnak, érdemes kb. 30 km/órás sebességkorlátozást bevezetni. Fontos, sebességkorlátozás nélkül fekvőrendőr nem telepíthető.

Jó tudni, hogy bár a köznyelvben fekvőrendőrként emlegedjük, de az eszköz hivatalos elnevezése „menetdinamikai vagy forgalomcsillapító küszöb”, illetve a burkolat szintjéből kiemelkedő műszaki megoldásokra a „sebességcsökkentő borda” (hossza rövidebb, mint 2 méter) és az „pályaszintemeléssel kialakított küszöb” (hosszabb, mint 2 méter) kifejezéseket használják a forgalomtechnikusok.

A fekvőrendőrök magassága a megszabni kívánt maximális forgalmi sebesség függvényében változhat, ami általában 50-75 mm. Mielőtt választana a különböző méretek közül, érdemes műszaki szakemberrel konzultálni, aki az úthasználati szokások és a burkolat jellege alapján tud tanácsot adni.

A fekvőrendőrök megfelelő elhelyezését a 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet szabályozza. Fekvőrendőr telepítése esetén a kerékpárforgalomra is oda kell figyelni, számukra az út szélén áthaladó sávot kell szabadon hagyni. Kétirányú úton közvetlenül egymás mellett kell elhelyezni a fekvőrendőröket, hogy a jármű ne tudja kikerülni azokat. Ha az épületek között rendszeres a targoncaforgalom, átjárókat kell biztosítani, ahol a targoncák megkerülhetik a fekvőrendőröket.

A vállalatok sajátos igényeinek megfelelően különböző típusú fekvőrendőröket kínálunk:

  • A járművek tömegétől függően a fekvőrendőrök anyaga eltérő lehet.
  • A forgalomlassító fekvőrendőr telepített és áthelyezhető változatban egyaránt kapható.
  • Egyes fekvőrendőrök kialakítása lehetővé teszi csövek és kábelek sérülésmentes átvezetését az úton.
  • A hagyományosan hosszúkás fekvőrendőr mellett négyszög alakú, illetve az út síkjából „kipúposodó” forgalomlassító párna is kapható.
  • Olyan fekvőrendőrünk is van, amelyik a közlekedést csak az egyik irányba engedő tüskesorral van felszerelve.

Behajtást szabályozó útakadályok

Az útakadályok, torlaszok és sorompók erős vizuális jelzéssel hívják fel a járművezető figyelmét arra, hogy meg kell állnia, illetve elővigyázatosnak kell lennie. A táblával megerősített sorompó megakadályozza, hogy illetéktelen jármű – az úthasználók biztonsága érdekében – behajtson a védett területre. Sorompóval korlátozható a behajtás azokra a területekre, amelyek csak bizonyos felhasználók részére vannak fenntartva, magánparkolóként működnek vagy veszélyesek. Az útakadály kiválasztásánál figyelembe kell venni a burkolat típusát, amelyre a közúti berendezést telepíteni kívánják.

Az útakadályok és torlaszok körében többféle terméket és tartozékot talál, ezek mindegyike más-más forgalmi célt szolgál:

  • Parkolásgátló torlasszal a parkolóhely fenntartható bizonyos járművek részére.
  • Az elfordítható, felemelhető, illetve megdönthető útakadályokkal megakadályozható a behajtás bizonyos területekre.
  • Horganyzott fém biztonsági korláttal veszélyes területeket lehet elhatárolni.
  • A sávelválasztó elemek kerékpárutak, illetve gyalogutak kijelölésére szolgálnak.
  • A fémből vagy fából készült magasságkorlátozó eszközökkel behatárolható az utat használó járművek magassága.
  • Acél védőkorlátokat és terelőoszlopokat is kínálunk.
  • A leszerelhető biztonsági korlátok védett zónák bekerítésére alkalmasak.
  • Vigibloc elemekkel megakadályozható a járművek behajtása a gyalogosforgalom számára fenntartott területekre.
  • Az elegáns „Province” akadályok a gyalogosforgalom számára fenntartott területek elhatárolására és védelmére szolgálnak.

Terület kijelölésére használt útjelző és terelőoszlopok

Ezek az eszközök a személygépkocsi-, a motorkerékpár-, a kerékpár-, illetve a gyalogosforgalomban egyaránt jól használható. Az útjelző és terelőoszlopok gyakorlati rendeltetése a védett területek elhatárolása.

Ezenkívül az útjelző és terelőoszlopok a telephely díszítőelemei is lehetnek. A fából készült oszlopok például „természetes” hatást kölcsönöznek a vállalat épületeit övező külső tereknek. Fontos, hogy a kihelyezett oszlopok elég magasak legyenek ahhoz, hogy a járművezető észrevegye azokat. A jobb éjszakai láthatóság érdekében az útjelző és terelőoszlopokra fényvisszaverő csíkok is kerülhetnek.

Az alábbiakban a vállalati utak mentén kihelyezhető útjelző és terelőoszlopok fő kategóriái közül sorolunk fel néhányat:

  • fém torlaszoló- és terelőoszlopok,
  • egybeöntött beton terelőoszlopok és járdaszegélyek,
  • fényvisszaverő csíkkal ellátott határoló oszlopok,
  • a piros fényvisszaverő csíkoknak köszönhetően éjszaka is látható terelőoszlopok,
  • áthelyezhető terelőoszlopok,
  • oszlopok, amelyek megakadályozzák a járművek behajtását a gyalogosforgalom számára fenntartott területekre,
  • fa terelőoszlopok,
  • az úthasználókat körültekintésre intő jelzőoszlopok.

Olyan márkát válasszon, amelyik valóban ért a közúti forgalomirányításhoz!

A forgalomirányító jelzések és eszközök kiválasztásánál a vállalat CSR kötelezettségvállalásaira és arra a törekvésére is tekintettel kell lenni, hogy a választandó termék tartós és jó minőségű legyen.

Olyan terméket válasszon, amelyik megfelel a REACH rendeletben foglaltaknak!

A 2007-ben életbe lépett európai REACH rendelet felhasználásuk szabályozásával korlátozza a káros vegyszerek jelenlétét az előállított termékekben. Ez a szabvány lehetővé teszi az országon belül előállított vagy oda behozott termékek emberre gyakorolt káros hatásának figyelemmel kísérését a bennük található vegyi anyagok tekintetében.

A Manutan által forgalmazott valamennyi márka termékei eleget tesznek a fenti rendeletben foglaltaknak, melynek nincs árnövelő hatása. A rendeletnek mindenben megfelelő termékek beszerzésével az önök cége is erősíti a CSR szemléletét.

Legfontosabb a minőség és a fenntarthatóság

Ha a Manutan kínálatából választ forgalomirányító táblákat és közúti berendezéseket, akkor egy, a CSR iránt elkötelezett márka mellett dönt. Ezenkívül a Manutan minden terméke jó ár-érték arányt kínál. A kiváló minőség és a tartósság garanciája, hogy ezeket a termékeket egytől egyig a Manutan szakemberei fejlesztik és tesztelik.

A Manutan weboldalán a kiegészítő termékek széles választéka is megtalálható. Ha útmutatásra van szüksége a vásárlás során, bátran forduljon hozzánk, tanácsadóink szívesen segítenek önnek. Tekintse meg a Táblák és közlekedésbiztonság” kategória minden olyan termékét, amely a vállalatok külső tereihez kapcsolódik.


További cikkek az Ön számára