Hogyan javítja az otthoni munka a produktivitást?

Felmérések szerint az otthonról dolgozók 79%-a állítja, hogy a távmunka javítja kapcsolatát a munkáltatójával.

A 2020-ban berobbant globális egészségügyi válság hatására a távmunka (és a home office) népszerűsége egyre inkább növekszik. A munkáltatók 75%-a és a munkavállalók 79%-a egyetért azzal, hogy a távmunka javítja a munkavállalók kapcsolatát a cégével! A válaszadók túlnyomó többsége (a munkavállalók 88%-a és a munkáltatók 71%-a) úgy gondolja, hogy a távmunka nagyobb hatékonyságot és termelékenységet eredményez. Ezt az állítást nem nehéz tényekkel alátámasztani.

Távmunka vagy home office?

Bár a köznyelvben egymás szinonimájaként említik, fontos megjegyezni, hogy jogi értelemben a távmunka és a home office nem azonos fogalmak. Lényeges különbség például, hogy a távmunka tényét kötelező szerződésben rögzíteni, ezzel szemben home office esetén elegendő szóbeli egyeztetés vagy az otthoni munkavégzésről szóló belső szabályzatot kialakítani. Másik nagy különbség, hogy a távmunkás munkavállaló mindig a cég telephelyétől eltérő helyen (otthonról) dolgozik, addig a home office jellemzően csak időszakos, pl. heti 2-3 nap otthoni munkát takar. Az egyszerűség kedvéért cikkünkben mi is szinonimaként említjük a két esetet.

Több otthoni munka, kevesebb ingázás

Az első érv érthető módon a közlekedési eszközökben eltöltött idő csökkentésével kapcsolatos. Hiszen a dolgozók 46%-ának (közvetlenül a higiéniai okok után) az otthonról a munkahelyre ingázás megszűnése jelenti a legnagyobb motivációt az együttműködésre. Természetesen a kevesebb forgalomban töltött idő több időt jelent a munkára, ami egyben kevesebb fáradtsággal is jár. Ennek köszönhetően elegendő energiánk van ahhoz, hogy jobban koncentráljunk a munkára és annak eredményeire.

Nyugodtabb munka és jobb koncentráció

A csendes környezetben végzett munka – különösen normál körülmények között, amikor a gyerekek iskolában vagy bölcsődében vannak – az egyik olyan tényező, amely a legnagyobb hatással van a termelékenységre és a hatékonyságra. És pontosan ez az otthoni munka által kínált előny! Amikor az alkalmazottak távolról dolgoznak, ritkábban vonják el figyelmüket a munkától. A nem szabványos helyzeteket, például a karantént leszámítva, egy távmunkával töltött nap lényegesen kevesebb telefonhívást és e-mailt igényel, mint egy átlagos, irodában eltöltött nap. Kiderült, hogy az alkalmazottak kevesebb e-mailt küldenek az otthonról dolgozó kollégáknak. Ezenkívül 10 alkalmazottból 4 azt mondja, hogy távmunka közben alig vagy egyáltalán nem érintkezik a csapatával. Ezek 39%-a arról számolt be, hogy ezek a kapcsolatok naponta csak egyszer fordulnak elő, ha egyáltalán előfordulnak.

Nagyobb függetlenség

Az előző pont egyenes következménye az a megállapítás, hogy a munkavállalók 88%-a, valamint a munkaadók 86%-a önállóbbnak tartja a távmunkát. A függetlenség pedig kétségtelenül az egyik fő tényező, amely javítja a munkáltatóval való kapcsolatot és növeli a munkával való elégedettséget. Minél függetlenebbek a munkavállalók, és minél rugalmasabb a munkakörnyezetük, annál motiváltabbak és produktívabbak a munkájuk során. Nem véletlen, hogy egyre több álláshirdetés jelenik meg úgy, hogy előre jelzik, ha van lehetőség távmunka-szerződésre, vagy támogatja a cég az otthoni munkavégzést (heti vagy havi keret biztosításával).

Jobb közérzet a munkahelyen

Csendes környezetben (otthon vagy közös térben) végzett munka, a közlekedési eszközön való tartózkodás okozta kisebb fáradtság és a nagyobb hatékonyság természetesen belső elégedettségérzetet vált ki. Ez az érzés jelentősen hozzájárul bármely egyén általános jólétéhez, különösen akkor, ha az illető olyan munkát végez, amelyben fejlődhet, és biztosított az anyagi jóléte is. Ezért gondolja a távmunkások túlnyomó többsége (egészen pontosan 89%), hogy a távmunka jobb egyensúlyt teremt a munka és a magánélet között.

Több választási lehetőség, több kontroll

Végül és nem utolsósorban, bár talán a legmeglepőbb magyarázat a neurológiában gyökerezik. E tudományterület szerint a munkakörnyezet megválasztása és módosítása nagyon erős kontrollérzetet teremt. Amint azt Gaëtan de Lavilléon neurológus rámutat, a kezünkben tartott kontroll érzése összességében nagyobb munkával való elégedettséggel és így nagyobb teljesítménnyel jár. Pusztán amiatt, hogy azt érezzük, képesek vagyunk befolyásolni, módosítani vagy megváltoztatni a munkavégzésünk környezetét. A foglalkoztatással kapcsolatban mindez összefügg azzal a lehetőséggel, hogy az igényeinknek megfelelő munkakörnyezetet alakítsunk ki. A távmunka egyik előnye pedig a saját igényeinknek és preferenciáinknak megfelelő munkakörnyezet kiválasztásának lehetősége.

Ha az Ön cége is támogatja a távmunkát vagy az otthoni munkavégzést, fontos, hogy munkavállalóinak ergonomikus munkaállomásokat biztosítson. Tekintse meg a Manutan által kínált íróasztalokat, székeket és egyéb kiegészítőket, amelyek minden igényt kielégítenek. Keresse kollégáinkat bizalommal!


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára