Hogyan használjuk a felületfertőtlenítőket a munkahelyen?

1,2 milliárd baktérium él egy irodai fénymásoló gombján, míg a WC-ülőke azonos méretű felületén csupán 3200. Melyik használata után mosunk gyakrabban kezet? Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan lehet megszabadulni a baktériumoktól és vírusoktól a munkahelyen, és mit tehet ezért a beszerző.

A kilincs fertőtlenítése

Mivel állunk szemben?

A baktériumok és vírusok (összefoglalóan: a kórokozók) előfordulása természetes, és többségükkel az ember immunrendszere játszva megbirkózik. A szervezetünk is tele van baktériumokkal, amelyekre szükségünk van az élethez. Néha azonban kissé túlszaporodnak, illetve bizonyos kórokozókkal óvatosnak kell lennünk, mert komolyabb megbetegedést okozhatnak.

A baktériumok és vírusok közötti különbségek

  • A baktériumok élő sejtek. Általában a mikrométeres nagyságrendben mozog a méretük. Megfelelő környezetben önmaguktól szaporodnak és kolóniákat alkotnak. A baktériumölő szereket baktericidnek nevezzük.
  • A vírusok sejtnélküli életformák, amelyek mérete néhány tíztől néhány száz nanométerig terjed. Csak nukleinsavat (DNS-t vagy RNS-t) tartalmaznak, de nem rendelkeznek olyan szervekkel, amelyek képessé tennék őket az önálló szaporodásra. Ehhez gazdasejtre van szükségük, amelyet rábírnak, hogy másolja őket. Virucid szerekkel semmisítjük meg őket. A megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásához fontos tudni, hogy a vírusokat tovább osztjuk
    • burok nélküliekre – ezek nukleinsava csak egy kapszidnak nevezett burokba van zárva
    • és burkoltakra – ezeket a kapszidon túl még egy külső héj is védi.

TIPP: A SARS-CoV-2 koronavírus elleni védekezéshez használjunk teljesen virucid szereket, avagy burkolt vírusok elleni védelmet. A baktericid szerek nem hatásosak vírusok ellen. Ez vonatkozik a takarító fertőtlenítőszerekre, valamint a bőrön használatos fertőtlenítő gélekre is.

Baktériumok és vírusok mindenütt megtalálhatók

Már a koronavírus-járvány előtt riasztó mennyiségű körülöttünk élő baktériumról és vírusról számolt be Charles Gerb, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa, akinek a kutatását hivatkozta a Kimberly-Clark vállalat, az NSF International független közegészségügyi szervezet, továbbá a torontói Sunnybrook kórház tanulmánya.

Mit mutatnak a számok?

  • A csaptelepek 75%-ánál nagy fertőzésveszély áll fenn.
  • A liftgombokról vett minták 61%-ában mikrobiális állatkert volt található – pedig ezek gondosan fertőtlenített kórházi liftek voltak.
  • A billentyűzetek 48%-a erősen fertőzött baktériumokkal.
  • A kutatók az elmosogatott bögrék 20%-án úgynevezett coliform baktériumnyomokat találtak, ami a közös konyharuha használatával 100%-ra nőtt.
  • A tollak és ceruzák 14%-a Staphylococcus aureus lakhelye volt.

Ne feledjük, hogy a vírusok a baktériumoknál is kisebbek, és még a belélegzett porrészecskéken is megbújnak.

Tehát mindenütt találkozhatunk kórokozókkal: kilincseken, asztalokon vagy munkapultokon, billentyűzeteken, tollakon, mosogatókban, mosdókagylókon, bögréken, fénymásolókon, padlókon, ablakokon, liftekben, gépvezérlőkön, szerszámokon. A lista gyakorlatilag végtelen.

Hogyan lehet megfelelően takarítani és fertőtleníteni?

A cégeknél (és otthon is) az alapos takarításhoz kövessük az alábbi szabályokat:

  1. Csak a felületek alapos tisztítása után fertőtlenítsünk – az egyhetes bőrsejteket tartalmazó kilincsek fertőtlenítésének semmi értelme, a baktériumok túlélnek a szennyeződésekben és azonnal elszaporodnak. Hasonlóképpen, az asztalon lévő zsírfolt vagy egy takarítatlan rés megakadályozza a hatékony fertőtlenítést.
  2. Ne használjunk erős vegyszert a mélytisztításhoz, de tisztítsunk tényleg mélyen. Használjunk tisztítógépet, professzionális zsíroldószert, kefét, dörzsit (a mosogatószivacs durva oldalát), mikroszálas kendőt, ami porózus felületről is összegyűjti és megfogja a koszt. Alternatív megoldásként használhatunk nagynyomású gőztisztítót.
  3. Takarítás után alaposan mossuk le a felületet vízzel, akár többször is, amíg csak szennyeződést tudunk letörölni. A látható koszt tekintsük intő jelnek és töröljük át a felületet újra. Természetesen többször cseréljünk vizet.
  4. Különböző területekhez és felületekhez használjunk különböző eszközöket, hiszen nem szeretnénk, ha az asztalunkhoz használt törlőrongynak bármi köze lenne a WC-hez.
  5. Szigorúan tartsuk be a csomagoláson látható, a gyártó által feltüntetett hígítási értéket és behatási időt. A túl alacsony koncentráció csökkenti a fertőtlenítés hatékonyságát, ám a túl magas sem növeli, csak feleslegesen pazaroljuk a fertőtlenítőt és a pénzünket, ráadásul egyes fertőtlenítőszerek túl nagy koncentrációban károsíthatják a felületet. A gyártó néha megadja a víz hőmérsékletét, amellyel hígítani kell a fertőtlenítőszert.
  6. A fertőtlenítő oldatot mindig közvetlenül használat előtt készítsük el. Idővel ugyanis hatástalanná válik a hatóanyagok oxidációja miatt.
  7. Sose keverjük össze a tisztítószert a fertőtlenítőszerrel – reakcióba lépnek egymással, és végül nem fognak tisztítani, sem fertőtleníteni, ellenben károsíthatják a felületet vagy káros vegyületeket képezhetnek. A takarítás és a fertőtlenítés két külön lépés.
  8. Mindig tiszta eszközöket használjunk. Ugyanez vonatkozik a takarító vödrökre is – takarítás során először mindig öblítsük el a takarító eszközt tiszta vízben, és csak ezután tegyük a mopot vagy a rongyot a tisztítóoldatba.
  9. Váltogassuk a fertőtlenítőszereket, hogy a mikroorganizmusok ne fejleszthessenek ki rezisztenciát bizonyos hatóanyagokkal (alkohollal, hipoklorittal, peroxo-vegyületekkel) szemben.
  10. Mindig használjunk védőfelszerelést.

Padlók, asztalok, ablakpárkányok és egyéb felületek

  1. A szennyeződések eltávolításához először rakjuk el a papírokat, söpörjük le szárazon a morzsát, hajat, szőrt vagy port. Használjunk száraz mikroszálas törlőruhát vagy porszívót.
  2. A felületet alaposan mossuk le hagyományos tisztítószerrel, például alkoholbázisúval. Ezáltal eltávolítjuk az érintésnyomokat, a zsír- és fehérjefoltokat, egyéb vegyszerek és tisztítószerek maradványait és a megtapadt szennyeződést.
  3. Ezután következik a fertőtlenítő oldat. Áztassunk be egy felmosórongyot vagy mopot, préseljük ki a felesleges folyadékot, és törölje le a felületet. Először töröljük le körbe, majd folytassuk szisztematikusan a fertőtlenített terület belseje felé haladva, hogy egybefüggő, fertőtlenítő filmréteget hozzunk létre. Ha szórófejet használunk, a lehető legegyenletesebben permetezzük a fertőtlenítőszert a teljes felületre, beleértve a széleket és éleket is. Ezután ismét tiszta ruhával terítsük szét először a kerület szélén, majd befelé haladva a teljes felületen.

Ne feledjük, hogy nem kell túlságosan eláztatni a felületeket. Az asztalon megteszi egy nedves törlőkendő. Legyünk azonban következetesek, hogy a teljes felületen összefüggő fertőtlenítő filmréteget hozzunk létre. Ezután hagyjuk megszáradni a felületet, vagy töröljük szárazra, ha eltelt a gyártó által megadott behatási idő. A behatási idő alatt ne lépjünk a területre, és ne is érintsük meg a felületet.

Falak és nagy függőleges felületek

  1. Függőleges felületekhez zsírtalanító, lehetőleg alkohol alapú, szórófejes tisztítószert ajánlott használni. Az oldatot permetezzük és oszlassuk el ablakmosóval vagy tiszta moppal. Ha foltok tapadtak meg a felületen, használjunk fehér dörzsit teleszkópos rúddal.
  2. Töröljük le a habos felületet tiszta moppal. Áztassuk be tiszta vízbe és nyomkodjuk ki. Ezután vagy várjuk meg, amíg a felület megszárad, vagy töröljük le egy tiszta, száraz moppal.
  3. Ezután permetezzük a virucid fertőtlenítőszert a teljes felületre, és terítsük teljesen el, hogy tökéletesen befedje az egész felületet, és fertőtlenítő filmréteget hozzon létre. Használhatunk fertőtlenítőszerrel átitatott tiszta mopot is.

Textíliák

A textíliák – függönyök, sötétítők, székek, karosszékek és kanapék kárpitozása vagy szőnyegek – problémás felületek. Ha lehetséges, mossuk ki a textíliát. Használjuk a textília gyártója által megadott lehető legmagasabb mosási hőmérsékletet.

A kanapék és a székek szövetét azonban általában nem tudjuk lehúzni és kimosni. Így inkább forduljunk professzionális takarítócéghez, amely gőz és vegyi tisztítás kombinációjával gondoskodik a mélyfertőtlenítésről.

A felület alapszintű fertőtlenítéséhez használjunk peroxid alapú termékeket. Ajánlott többszörösen alkalmazni. Először porszívózzuk ki az anyagból a port, morzsákat és egyéb durva szennyeződést. A textilfelületek fertőtlenítéséhez szintén választhatunk peroxid alapú termékeket. Javasoljuk, hogy a peroxid alapú termékeket először a szövet kevésbé látható részein teszteljék.

Biztosítsunk virucid törlőkendőt a kollégáknak

A legkevesebb, amit a munkatársaknak nyújthatunk a vírusölő hatású fertőtlenítő törlőkendő. Mindenhol hasznát veszik, ahol a felületeket sok ember érinti meg, segítenek a személyes segédeszközök és berendezések fertőtlenítésében is – számítógépes billentyűzet és egér, laptop, mobiltelefon, asztali telefon, toll, ceruza és filctoll, nem árt áttörölni vele az író- vagy étkezőasztalt, vagy a szék karfáját. Ugyanez vonatkozik az asztalokra és padokra a műhelyben, valamint a gyártósori munkahelyekre.

Helyezzünk ki fertőtlenítő törlőkendőt a cégnél mindenhol, ahol a felületeket több kolléga és ügyfél érinti meg, például:

  • liftekhez, áttörölni a gombokat,
  • konyhába, ahol sok fogantyú található,
  • minden ajtókilincs közelébe,
  • minden közösen használt szerszámos táskába,
  • gépek és eszközök vezérlőpaneleihez,
  • ital- és élelmiszerautomatákhoz,
  • kapcsolókhoz,
  • céges autókba,
  • lépcsőkorlátokhoz.

Mit tegyünk a használt törlőkendőkkel?

Legyen szó az általános, heti vagy rendszeres napi takarításhoz használatos eldobható eszközökről, vagy a cégnél mindenhol kihelyezett eldobható törlőkendőkről, használat után azonnal dobjuk ki őket – mindjárt a szemétbe vagy zárható hulladéktárolóba.

Válogasson a Manutan takarító- és tisztítószereinek teljes kínálatából! Ha nem tud választani, szívesen segítünk, illetve készítünk Önnek személyre szabott ajánlatot. Hívja értékesítési képviselőnket vagy ügyfélszolgálatunkat, és együtt megtaláljuk az ideális megoldást.


További cikkek az Ön számára