.

Helytakarékos étkező kialakítása kis irodáknak

A kis irodákban gyakran jelent kihívást az étkező kialakítása, különösen akkor, ha korlátozott a rendelkezésre álló hely. Azonban néhány kreatív megoldással és jól átgondolt tervezéssel a legkisebb helyen is kényelmes és funkcionális étkezőt hozhatunk létre. Ebben a cikkben hasznos tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan érdemes kialakítani egy helytakarékos étkezőt kis irodákban.  Kis étkező kialakítása praktikus […]

A kis irodákban gyakran jelent kihívást az étkező kialakítása, különösen akkor, ha korlátozott a rendelkezésre álló hely. Azonban néhány kreatív megoldással és jól átgondolt tervezéssel a legkisebb helyen is kényelmes és funkcionális étkezőt hozhatunk létre. Ebben a cikkben hasznos tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan érdemes kialakítani egy helytakarékos étkezőt kis irodákban. 

helytakarékos étkező irodában

Kis étkező kialakítása praktikus elrendezéssel 

Fontos a térkihasználás 

A kis étkezők kialakításakor fontos, hogy minden négyzetcentimétert kihasználjunk. A falak mentén elhelyezett bútorok és a sarokba illeszkedő megoldások segítenek maximalizálni a rendelkezésre álló teret. Mivel az étkező egyben pihenőhelyiség is, ezért az alapterülete legyen minimum 6 m2. Ezt írja elő a 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet, amely a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szól. 

A nyitott polcok és a világos színek növelik a teret 

A zárt szekrények helyett nyitott polcokkal növelhetjük a tér érzetét. Az ilyen polcok könnyen hozzáférhetővé teszik a tárolt tárgyakat, és rendezett megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek. De legyünk óvatosak! Ha túl sok és túl különböző tárggyal zsúfoljuk tele a polcokat, akkor kaotikusnak fogjuk érezni. Nyitott polcok esetén válasszunk egységes színű étkészletet és poharakat, az apróbb holmikat pedig rakjuk kosarakba vagy dobozokba. 

Ha kicsi az étkező, válasszunk világos színeket, amivel szintén tágíthatjuk a teret. Ez vonatkozik a padlóra, a falakra és a bútorokra is. 

Összecsukható bútorok a jobb helykihasználásért 

Az összecsukható asztalok és székek remek választásnak bizonyulnak kis étkezőkben. Használat után könnyedén elrakhatók, így szabadon hagyják a helyet más tevékenységekhez. Az összecsukható étkezőszékeket felakaszthatjuk a falra, amivel egy játékos, modern irodai enteriőrt alakíthatunk ki. 

Helytakarékos étkező garnitúra 

Kompakt garnitúrák: Az olyan étkező garnitúrák, amelyek kisebb méretű asztallal és hozzá illő székekkel rendelkeznek, ideálisak kis irodai étkezők számára. Válasszunk olyan modellt, amelynél az összes szék betolható az asztal alá, amikor nincsenek használatban. A fent már említett rendelet előírja, hogy az asztal felülete legyen könnyen tisztítható, ha székeknek pedig kötelező háttámlával rendelkezniük. Ez utóbbi szabállyal feltétlenül tisztában kell lennünk, mert ez egyben azt is jelenti, hogy pusztán a szűkös hely miatt nem vásárolhatunk háttámla nélküli ülőkéket a céges étkezőbe. Könnyen találhatunk viszont olyan étkezőszékeket, amelyek az asztal alá tolva szinte alig foglalnak nagyobb helyet, mint az asztallap felülete. 

Kihajtható asztalok: Ha szűkös a hely az irodai étkezőben, választhatunk falra szerelhető asztallapot, amit használat előtt egy-két mozdulattal kihajthatunk. Ezek nagy előnye, hogy étkezésen kívül szinte belesimulnak a falba és alig pár centi helyet foglalnak. 

Sarkok kihasználása: Sarokba illeszkedő étkező garnitúrák különösen helytakarékosak, mivel maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló teret anélkül, hogy akadályoznák a közlekedést. 

Beépített padok: A beépített padok helytakarékos megoldást kínálnak, mivel több ember számára biztosítanak ülőhelyet kevesebb helyigénnyel. Az ülőfelületek alatt pedig extra tárolóhely is kialakítható. 

Kis konyha berendezése az irodában 

Kompakt és beépíthető konyhai gépek és bútorok: A kis irodai konyhákban különösen fontos a helytakarékosság. Olyan kompakt konyhai gépeket válasszunk, amelyek több funkciót is ellátnak, például kávéfőző és tejhabosító egyben, kombi hűtőszekrény vagy beépíthető mikrohullámú sütő, ami nem a konyhapulton foglalja a helyet. Ha csak egy egészen kicsi helyünk van, választhatunk „instant” irodai teakonyhát is, aminek a kialakítása annyira praktikus, hogy csupán 180 cm szélességben tartalmaz mosogatót, csapot, beépített hűtőt és több tárolófelületet is. 

Fali tárolók: Bár egy kis irodai konyha felszereltsége egészen más, mint az otthoni konyha, néhány praktikát mégis elleshetünk családi konyhákból. Ilyen például, hogy a falra szerelhető tárolók szabadon hagyják a pultfelületet, és könnyen hozzáférhetővé teszik a mindennapi használatban lévő eszközöket. A falra szerelt tárolókon helyezhetjük el a céges bögréket, a kávét, teát stb. 

Mobil bútorok: Egy zsúrkocsin sokféle holmi elfér és nagy előnye, hogy szükség esetén odébb tolhatjuk, illetve céges vendégek érkezésekor egyszerűen átguríthatjuk pl. a tárgyalóba, ahol a kávéscsészéktől a cukortartóig minden elfér rajta.  

Ergonomikus elrendezés kis irodai konyhákban 

U-alakú irodai konyha: Az U-alakú konyhában minden szükséges eszköz és felület könnyen elérhető közelségben van. Ez az elrendezés különösen helytakarékos, ha megfelelően tervezett. 

Egyfalas irodai konyha: Az egyfalas elrendezés a legjobb választás kis irodai konyhák számára, ahol egyetlen fal mentén helyezünk el minden berendezést. Ez az elrendezés nem csak egyszerű, de funkcionális is. 

Sarokkonyha: A sarokkonyha elrendezés optimálisan kihasználja a merőleges falsíkokat és több felületet biztosít anélkül, hogy sok helyet foglalna el. Akkor ideális, ha az irodai konyha alapterülete közel négyzet alakú. Hosszúkás helyiségben a sarokkonyha előnyei nem érvényesülnek. 

További tippek a helytakarékos étkezőhöz 

Világítás: A megfelelő világítás növeli a tér érzetét. Használjunk beépített világítótesteket, például LED szalagokat a konyhapult alatt, hogy világosabbá és tágasabbá tegyük a teret. 

Tükrök: A tükrök használata vizuálisan növeli a tér méretét. Helyezzünk el egy nagy tükröt az étkező falán, hogy tükrözze a fényt és tágasabbnak mutassa a helyiséget. 

Színek és anyagok: A világos színek és tükröződő anyagok használata, például üveg és fém felületek, növelik a tér érzetét és modern, letisztult megjelenést kölcsönöznek a kis étkezőnek. 

Üvegajtó vagy nyitott bejárat: Ha az étkező átlátszó üvegajtót kap, vagy a bejáratot teljesen szabadon hagyjuk és nem kap semmilyen nyílászárót, azzal vizuálisan összekapcsoljuk az étkezőt azzal a helyiséggel, ahonnan nyílik (pl. folyosó). Ez szintén segít, hogy ne érezzük szűkösnek a teret. 

A kis irodák helytakarékos étkezőinek kialakítása nem kell, hogy kihívás legyen. A megfelelő tervezéssel, praktikus bútorokkal és kreatív megoldásokkal egy kényelmes és funkcionális étkezőt hozhatunk létre még a legkisebb helyen is. A tervezéshez igénybe vehetjük irodákra specializálódott lakberendező segítségét, de kérhetjük a Manutan szakértőinek támogatását is, akik 3D látványtervet készítenek az új iroda teljes berendezéséről, ha a bútorokat és egyéb felszereléseket a Manutan webshopjából választjuk.