Fényvisszaverő ruházat: megfelelő szín, anyag és méret választása

A jó láthatóság segít a balesetek és sérülések megelőzésében. Hogyan válasszunk nyári és téli fényvisszaverő ruházatot? Összeírtuk a szempontokat.

road-construction-192894_1920

Aki rendszeresen közlekedik autóval, talán tapasztalta már, milyen sokkoló tud lenni, amikor a semmiből jelenik meg előttünk egy addig láthatatlan gyalogos, kerékpáros vagy kivilágítatlan autó. A pupillánk maximálisan kitágul rossz látási viszonyok között, de sajnos ez sem elég. Korlátozott látási viszonyok esetén csökken a színérzékelésünk is. Ezért veszélyesek az ilyen közlekedési helyzetek.

A világítás mellett megoldást jelent a fényvisszaverő ruházat is – akár kerékpáron, akár munkában vagyunk. 

A fényvisszaverő ruhák háromféle láthatóságot javító anyagból készülhetnek:

  • fluoreszkáló
  • fényvisszaverő
  • és foszforeszkáló.

A fluoreszkáló anyagok különösen nappal vagy szürkületben járulnak hozzá az ember láthatóságához, de éjszaka nem segítenek. Képzeljük csak el a tipikus narancssárga fényvisszaverő mellényt, amelyet az útépítő munkások viselnek. Ez a sárga szín a fluoreszkáló anyag.

A klasszikus fluoreszkáló anyagból készült ruhadarabot fényvisszaverő elemek egészítik ki. Ezek jellemzően az ujjakra, nadrágszárakra és a testre varrt ezüst vagy szürke színű szalagok. Azt biztosítják, hogy a dolgozó sötétben is jól látható legyen, amikor megvilágítja egy fényszóró.

A foszforeszkáló anyagok a legkevésbé gyakoriak. Ezeket is szalagként képzelhetjük el, amelyek azonban megvilágítás után világítanak. – Amikor a világítás hirtelen kialszik, a kolléga látható marad, mert a megvilágított foszforeszkáló elemek világítanak a sötétben. Használata például építkezésen hasznos, ahol áramszünet alatt is észre lehet venni az embereket – ismerteti Tomáš Pulko, aki a Manutannál a fényvisszaverő ruházattal foglalkozik.

A színek jelentősége

A fluoreszkáló anyagokat általában sárga vagy narancssárga színben állítják elő, de néha zölddel vagy pirossal is találkozhatunk.  

A legtipikusabb színek a narancs és a sárga. A gépjárművekben kötelező láthatósági mellény színét a törvény nem határozza meg, vagyis mindegy, milyet használunk. Biztosan ismerős, hogy a mentősök sárga színt használnak. A színeket használhatja arra is, hogy a kollégák könnyen meg tudják különböztetni a különböző részlegeken, munkakörökben dolgozókat. – mondja Tomáš Pulko.

Mi alapján vásároljunk: tájékozódjunk a ruhák osztály szerinti besorolásáról

A fényvisszaverő ruházatra szigorú kritériumok vonatkoznak. A MSZ EN ISO 20471 szabvány az anyagok kombinációja és a fényvisszaverő elemek elhelyezése alapján 3 osztályba sorolja őket:

  • 1-es osztály: A legalacsonyabb láthatósági fokú ruhák. Hivatásos sofőrök vagy futárok részére ajánlottak. A fényvisszaverő elemek legalább 0,10 m2 felületet foglalnak el a ruhadarabon (azaz 2 méter 5 cm széles szalagot). Fluoreszcens anyagból legalább 0,14 m2 található a ruházaton.
  • 2-es osztály: Közepes láthatósági fokozat. Ezeket a ruhákat jellemzően mentősök, földmérők vagy kukások viselik. A fényvisszaverő elemek legalább 0,13 m2 területet foglalnak el a ruhán (azaz 2,6 méter 5 cm széles szalagot). A fluoreszkáló anyag legalább 0,50 m2 felületet foglal el.
  • 3-as osztály: Legmagasabb láthatósági fok. Kötelező viselet minden közúton és autópályán zajló útépítésen, a közműveken vagy repülőtereken, repülőgépek között dolgozónak. A fényvisszaverő elemek minimális felülete 0,20 m2 (azaz 4 méter 5 cm széles szalag). A fluoreszkáló anyag legalább 0,80 m2 felületet foglal el.

A szabvány követelményeket ír elő a következőkre is:

  • a ruházaton használt fluoreszkáló anyagok minimális területe,
  • valamint a fényvisszaverő szalagok mérete és helye tekintetében.
A repülőgépek közötti munkavégzésre a legmagasabb fokú láthatósági követelmény érvényes, ezért a dolgozóknak a 3-as kategória szerinti öltözetet kell viselniük.

Kényelem télen nyáron: hogyan válasszunk egész évben kellemes anyagot?

Lehet, hogy a kollégák minden nap fényvisszaverő ruhát viselnek a munkahelyükön – akár 30 fok van árnyékban, akár esik az eső, vagy -15 fokot mutat a hőmérő. Ezért a fényvisszaverő ruházatnak:

  • télen melegítenie kell,
  • melegben pedig hűtenie és szellőznie,
  • illetve védenie kell az esőtől és a hótól is.

Ideális esetben a fényvisszaverő ruházat többfunkciós.

Vásárlás internetről, ruhapróba nélkül: a mérettáblázatok segítenek

A fényvisszaverő ruházat online vásárlása nem jelent sötétben tapogatózást, még akkor is, ha több tucat vagy több száz ember számára vásárlunk. Használjuk a gyártók által közölt mérettáblázatokat. Kérjük meg a kollégákat, hogy mérjék meg magukat és válasszák ki a táblázatból a megfelelő méretet. Így elkerülhető, hogy vissza kelljen küldeni és újból meg kelljen rendelni a ruhát.

TIPP: A méréshez a hagyományos szabócenti az ideális. Ha a kolléga nem tud dönteni, hogy a kisebb vagy a nagyobb méretet rendelje, akkor a nagyobbat javasoljuk, hogy kényelmesen érezze magát. 

A munkaruházat gyártók férfi és női mérettáblázatot is közölnek, így a választás igazán egyszerű. A táblázatok megtalálhatók a Manutan webáruházában.

Kényelem és széles választék. Ezek a legfőbb paraméterek vásárláskor

A Manutannál több száz Portwest modell közül lehet választani.

A Portwest ruházat jó szabású, és egész évben viselhető. Nagyon jó visszajelzéseket kaptam az ügyfelektől a ruhák melegségéről és szellőzéséről. A dolgozók jól érzik magukat a Portwest ruházatban, ezért a vállalatok ismételten ezt a márkát választják. Ha napi nyolc vagy több órán át kell fényvisszaverő ruházatot viselnünk, hamar megtapasztalják a ruha minőségét. – mondja Michal Skřišovský, a Manutan termékigazgatója. 

Munkahelyi fényvisszaverő ruházat vásárlása >>


További cikkek az Ön számára