Fenntartható mobilitás a vállalatok életében

A fenntartható mobilitás egyre gyakoribb kérdéssé válik a vállalatoknál is, akik ezzel nemcsak a környezeti hatásokat igyekeznek csökkenteni, hanem a alkalmazottak jóllétére is törekszenek.

Mint ismert, a hagyományos közlekedési módok, például a személygépkocsik használata felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős részéért. Ezzel a ténnyel szembesülve egyre több vállalat törekszik arra, hogy ösztönözze az ökológiai és környezetbarát közlekedési rendszerek elfogadását.

Ennek a cikknek a célja, hogy bemutassa a vállalatoknál manapság használható különböző fenntartható mobilitási lehetőségeket, valamint ezek előnyeit és bevált gyakorlatait az átállás ösztönzésére.

A fenntartható mobilitás különböző típusai a vállalatoknál

A személygépkocsikkal való ingázás kiváltására (vagy legalábbis csökkentésére) számos megoldás létezik. Alkalmazottaik tudatosításával a vállalatok felelősségteljes megközelítést alkalmazhatnak a környezet megóvása és a hatályos szabályozások betartása érdekében.

Kerékpározás

Legyen szó hagyományos vagy elektromos kerékpárról, ez a közlekedési mód az egyik leginkább környezetkímélő megoldás, ráadásul az egészségünkre is pozitívan hat. Csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és csökkenti a forgalmi dugókat a városokban, ami hozzájárul a levegőminőség javulásához.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok jó alternatívát jelentenek akár hosszabb utakra is, vagy azoknak, akiknek nehézséget okoz hagyományos kerékpárt használni. Magas szintű kényelmet kínál, és csökkenti a szükséges fizikai erőfeszítés intenzitását, miközben megmaradnak a kerékpározás ökológiai előnyei.

Tömegközlekedés

A tömegközlekedés sokak által preferált, környezetbarát lehetőség, sok munkavállaló választja ezt a közlekedést az otthonuk és a munkahelyük közötti ingázáshoz. A tömegközlekedés:

  • Városon belül a kerékpár mellett a leggyorsabb közlekedési mód;
  • Csökkenti a forgalmi dugókat és az üvegházhatású gázok kibocsátását;
  • Praktikus és kényelmes megoldást jelent távolabbi úti cél esetén is (pl. vonattal akár a szomszédos országokba is kényelmesen utazhatunk üzleti megbeszélésekre).

Telekocsi

A telekocsizás közben az emberek olyanokkal osztják meg a járművet, akik ugyanazt az utat teszik meg. Számos előnye van:

  • Az utakon közlekedő autók száma csökken;
  • A CO²-kibocsátás és az egy főre jutó utazási költség is csökken;
  • Elősegíti a kollégák közötti eszmecseréket.

Séta

A gyaloglás a legelőnyösebb közlekedési mód, ha az ökológiai szempontokat és az egészségre gyakorolt hatást vesszük figyelembe. A munkahelyük közelében élő munkavállalók számára lehetőséget biztosíthat a mindennapos kíméletes fizikai aktivitásra.

Elektromos robogók

A praktikus és környezetbarát alternatíva. Az elektromos robogók intelligens mobilitási megoldást jelentenek a rövid távú városi utazásokhoz.

A fenntartható mobilitás előnyei a vállalatok számára

A fenntartható mobilitás a vállalatoknál számos előnnyel jár, mind a környezeti, mind az emberi tényezők tekintetében.

A környezeti lábnyom csökkentése

A fenntartható közlekedési módok hozzájárulnak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának és a munkába járásból eredő légszennyezés csökkentéséhez. A környezetbarát megoldások választásával a vállalatok aktívan részt vesznek a klímaváltozás elleni küzdelemben és a bolygó megőrzésében.

A munkavállalók egészségének és jóllétének javítása

Az aktív közlekedési módok, mint például a kerékpározás vagy a gyaloglás, elősegítik a testmozgást és segítenek megelőzni a mozgásszegény életmóddal összefüggő betegségeket. Ezenkívül a forgalmi dugókkal és parkolási problémákkal kapcsolatos stressz csökkentése hozzájárul az alkalmazottak általános jóllétéhez. Ez pozitívan befolyásolja termelékenységüket és cégük iránti elkötelezettségüket.

Tehetségek vonzása

A fenntartható mobilitás iránt elkötelezett vállalatokat társadalmilag felelősnek tekintik, akik törődnek munkavállalóik jóllétével is. Ez előnyt jelenthet a tehetségek vonzásában és megtartásában, akik egyre tudatosabbak a környezeti kérdésekben és olyan munkahelyet keresnek, amely az életminőségre is hangsúlyt fektet.

Szállítási és parkolási költségek csökkentése

Azzal, hogy az alkalmazottakat alternatív közlekedési módok használatára ösztönzik, a vállalatok megtakaríthatják a parkolási díjakat és a járműpark kezelésének költségeit. A tömegközlekedést vagy telekocsit használó alkalmazottak akár pénzügyi ösztönzőket is élvezhetnek.

Hogyan lehet ösztönözni a fenntartható munkahelyi mobilitást?

A fenntartható közlekedési módszerek alkalmazottak körében történő elterjedésének elősegítésére egy vállalat többféle stratégiát is megvalósíthat.

Hozzájárulás az alkalmazottak tömegközlekedési költségéhez

Annak érdekében, hogy az alkalmazottak tömegközlekedési eszközöket használjanak az ingázáshoz, a vállalatok felajánlhatják a bérletük vételárának teljes (vagy részleges) visszatérítését.

Megfelelő infrastruktúra telepítése

A fenntartható mobilitás elfogadása magában foglalja olyan létesítmények felállítását is, mint a kerékpárok és robogók számára fenntartott beállók, parkolók, elektromos járművek (autók, kerékpárok és robogók) számára kialakított töltőpontok és telekocsik számára fenntartott parkolóhelyek.

Szemléletformálás és képzés

Az energiahatékonysági politika részeként elengedhetetlen a munkavállalók oktatása és képzése a fenntartható mobilitás kihívásairól és a különféle elérhető megoldásokról. Belső kommunikációs kampányok, workshopok vagy képzések szervezhetők az alternatív közlekedési módok népszerűsítésére és a munkavállalók magatartásának megváltoztatására.

Pénzügyi és nem pénzügyi ösztönzők bevezetése

A pénzügyi ösztönzők mellett a vállalatok nem anyagi ösztönzőkkel is motiválhatják munkavállalóikat a környezetbarát közlekedési módok alkalmazására.

  • Hatékony lehet például céges kerékpárok biztosítása béren kívüli juttatásként.
  • Házon belül létrehozhatunk egy olyan platformot, amely a kollégák telekocsis fuvarjainak egyszerűsítését szolgálja.
  • Lehetőséget biztosíthatunk arra is, hogy az alkalmazottak elektromos robogókhoz juthassanak béreléssel vagy kedvező vásárlási megoldásokkal.
  • A munkatársak szívesebben sétálnak majd, ha a telephelyen lévő épületeket zöldfelületek kötik össze.
  • A céges csapattal részt vehetünk különféle sportos rendezvényeken és bekapcsolódhatunk kihívásokba is (pl. bringázz a munkába).

Partnerségek a helyi érdekelt felekkel

A vállalatok partnerséget alakíthatnak ki a helyi érdekelt felekkel (egyesületekkel, helyi közösségekkel, önkormányzattal stb.), hogy az igényeikhez és területükhöz igazodó, fenntartható mobilitási megoldásokat dolgozzanak ki. Ilyen lehet például egy új tömegközlekedési megállóhely kialakítása a cég telephelye előtt. Ezek az együttműködések segíthetnek a költségek és a szakértelem megosztásában, és felgyorsíthatják a fenntarthatóbb közlekedésre való átállást.

Hogyan valósította meg sikeresen a Walmart a fenntartható mobilitást?

2022-ben az amerikai Walmart új pozíciót hozott létre „Workplace Mobility Director” névvel az arkansasi Bentonville-ben, ahol körülbelül 15 000 alkalmazott dolgozik. Az új pozíciónak a fő célja annak biztosítása volt, hogy az alkalmazottak 10%-a alternatív közlekedési módok használatával járjon munkába, ahelyett, hogy egyedül vezetne autójában.

E cél elérése érdekében a Walmart együttműködött a People for Bikes nevű szervezettel, amely a kerékpárosok és a kerékpárszektorban tevékenykedő vállalkozásokat támogatja a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésében és a közvélemény szemléletformálásában.

Ezen kívül a Walmart kerékpártárolókat, zuhanyzókat és öltözőszekrényeket alakított ki, hogy még kényelmesebbé és vonzóbbá tegye a kerékpározást. Ezekkel a lépéssekkel jól demonstrálták a fenntartható mobilitás iránti elkötelezettség fontosságát az üzleti szektorban. Amellett, hogy hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, ez a kezdeményezés elősegíti az alkalmazottak egészségét és jóllétét, valamint növeli a vállalat vonzerejét a tehetségek körében.

A fenntartható mobilitás elfogadása a vállalatoknál számos előnnyel jár. Több pozitív példa is mutatja, hogy átgondolt kezdeményezésekkel ki lehet alakítani olyan munkakörnyezetet, amely jobban tiszteletben tartja a környezetet és a munkavállalók egészségét. A fenntartható mobilitás érdekében tett intézkedések aktívan hozzájárulnak egy zöldebb és egészségesebb jövőhöz.


További cikkek az Ön számára