Céges parkoló kijelölése – módszerek

A vállalatok felelőssége – főként nagy létszám, saját raktár, üzem eseténben – hogy biztosítsák a munkatársak számára a parkolóhelyeket. A magánparkoló kialakításához különböző táblákra, kerítésekre és jelölésekre lehet szükség, sőt nem utolsósorban akár engedélyre is. Hiszen nem lehet csak úgy parkolót építeni és használni, ezért ismerni kell az erre vonatkozó jogszabályokat is. Mi minősül céges […]

A vállalatok felelőssége – főként nagy létszám, saját raktár, üzem eseténben – hogy biztosítsák a munkatársak számára a parkolóhelyeket. A magánparkoló kialakításához különböző táblákra, kerítésekre és jelölésekre lehet szükség, sőt nem utolsósorban akár engedélyre is. Hiszen nem lehet csak úgy parkolót építeni és használni, ezért ismerni kell az erre vonatkozó jogszabályokat is.

Mi minősül céges parkolónak a törvény szerint?

A céges parkoló meghatározásakor először azt kell definiálni, hogy milyen típusú területről van szó. Hiszen ez lehet egy, az adott vállalat tulajdonában lévő magánterület, vagy éppen közterület is. Utóbbi esetben általában az adott település önkormányzata felel a jelölésekért és a parkoló kialakításáért, karbantartásáért.

A parkolókra vonatkozó előírásokat a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály szabályozza. Eszerint  hivatalosan az minősül gépjármű-várakozóhelynek, ami nem közlekedési területbe tartozó, egy helyrajzi számon nyilvántartott telken kialakított járműtároló terület.

magánparkoló jelölések

Magánparkoló kialakítása üzemi területen

Kissé más eset egy magánparkoló, mint a közterületek, ahol például sok irodai dolgozó parkol. Hasonló szabályokat és jelöléseket kell alkalmazni azonban itt is. Legyen szó az üzem területén belüli utakról akár, hiszen ahol a parkoló van, ott a közlekedés biztonsága is alapvető felelőssége a cégnek. Sem vízszintes, sem függőleges táblákat és jelöléseket nem lehet csak úgy elhelyezni, mert engedélykötelesek.

Az alapvető szabályok és törvények tehát, mint például a KRESZ, az üzem területén belül közlekedő és parkoló járművekre ugyanúgy vonatkozik. Vagy éppen még szigorúbbak, hiszen a sebességkorlátozás és a névre szóló parkolóhelyek sokkal gyakoribbak.

A terület tulajdonosa tehát szigoríthat a szabályokon, de a forgalmi változásokat – beleértve a különböző jelöléseket – egyeztetni kell az illetékes helyi önkormányzattal.

Céges parkoló jelölése: a céges parkolóhelyek jelölésére használjunk kék jelölő táblákat, egyértelmű jelzésekkel.

Parkolóhely szabványok

A szabványok szerint a parkolóhelyeknek legalább 2,5 méter szélesnek kell lenniük, illetve legalább 5 méter hosszúnak. Bizonyos autók azonban gondot okozhatnak a 2,5 méteres szélességbe való kényelmes beállással, ezért érdemes több helyet hagyni. A járda szintjén lévő parkoló vonalak jelöléséhez jelölőgépet, vagy feltűnő, színes csíkokat érdemes használni.

céges parkoló jelzések

Céges magánparkoló táblák, jelzések

A Manutan széles kínálatában Önök is megtalálhatják a vállalat új parkolójához szükséges közlekedési táblákat, jelzéseket, illetve jelölő táblákat. Amennyiben pedig a céges parkoló kialakításával kapcsolatos kérdésük akad, bátran keressék fel szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésükre!