Biztonsági szekrények kiválasztása veszélyes anyagok tárolásához a Manutan EXPERT segítségével

A vegyszerek, a gyúlékony vagy a veszélyes anyagok tárolása és kezelése sok cégnél a mindennapi tevékenység része.

Biztonsági szerkények veszélyes anyagok tárolására

Ezek az anyagok potenciális veszélyt rejtenek magukban mind az alkalmazottakra, mind az épületekre, mind pedig a környezetre nézve. Az ilyen kockázatok csökkentésére fejlesztették ki az ún. biztonsági szekrényeket, amelyeket katasztrófahelyzetek, például tüzek és robbanások megelőzésére terveznek. Ezen útmutatónkon keresztül a Manutan EXPERT segít kiválasztani a megfelelő biztonsági szekrényeket a veszélyes anyagok tárolásához.

Mi az a biztonsági szekrény?

Mivel tűzállóak, a biztonsági szekrények lehetővé teszik a veszélyes termékek biztonságos tárolását. Tűz esetén megakadályozzák a lángok terjedését, valamint elkerülhető a robbanás.

A biztonsági szekrények megfelelnek a veszélyes vagy gyúlékony termékek tárolására vonatkozó hatályos szabványoknak: EN 14470-1, EN 14470-2, FM és EN 1363-1. A biztonsági szekrények, amelyek fő funkciója a tárolás, kulcsos zárral vannak ellátva, amely biztosítja a termékek tényleges fizikai biztonságát.

A Manutan EXPERT a vásárlási döntés egyszerűsítése érdekében a tárolószekrényeket a tárolandó veszélyes termékek szerint kategorizálta, pl. gyúlékony anyagok, maró anyagok, mérgező anyagok stb. tárolására alkalmas szekrények.

Önzáró mechanizmus, a biztonsági szekrények sajátossága

A veszélyes anyagok tárolására szánt szekrény célja, hogy segítse a tartalmának elkülönítését abban az esetben, ha a közelben tűz üt ki, vagy ha a túlzott hőhatás bizonyos termékek reakcióját okozhatja. A szekrény így hőbiztosítékokkal van felszerelve, amelyek reagálnak az erős hőmérséklet-emelkedésre.

Tűzérzékelőinek köszönhetően a biztonsági szekrény olyan védelmi mechanizmusokat tud aktiválni, mint például az automatikus önzáró ajtók, még akkor is, ha azokat kezelés után tárva-nyitva hagyták. A szellőzőcsatornák automatikus blokkolása és az ajtótömítések hő hatására történő kitágulása további védelmet jelent a tűztől.

A gyúlékony termék tárolására szánt biztonsági szekrényeket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a szekrényen belül kialakuló tűz továbbterjedését is a tartalom elkülönítésével, így a tűz nem tud továbbterjedni a helyiségre.

A biztonsági szekrény szellőzéséről gondoskodni kell

Minden biztonsági szekrénynek van egy csatlakozója, amelyen keresztül rá lehet kötni a központi légszűrő rendszerre. A megfelelő szűrőegységet külön lehet megvásárolni, és gondoskodnia kell a szűrők rendszeres cseréjéről.

A szellőzőrendszernek az a célja, hogy elkerülje a légkör mérgező szennyeződését bizonyos termékek jelenléte miatt. Bizonyos anyagok ha a levegőbe jutnak, akkor ott is gyúlékonyak, robbanásveszélyesek, illetve károsak lehet a szekrény használóira és a környezetre egyaránt.

Savas termékek tárolása során a szellőzés megakadályozza az acél vegyszertároló szekrények korrodálódását. Ha egy egyszerű tárolószekrényről van szó (amely nem felel meg egy adott szabványnak), elegendőek a szellőzőnyílások a falakban és az ajtó(k)ban.

Milyen szabványok szabályozzák a veszélyes termékek tárolását?

A szabványok többsége nemzetközi és egységesen szabályozzák a veszélyes vegyi anyagok tárolását.

EN 11470-1 és EN 11470-2 szabványok a kívülről befelé irányuló tűzállóságra

Az európai előírások nem írják elő kifejezetten, hogy a veszélyes vegyi anyagokat csak erre a célra kialakított szekrényekben lehet tárolni, azonban a megfelelő, biztonságos tárolást megkövetelik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egymással összeférhetetlen (reakcióképes) termékeket nem szabad ugyanazon a helyen tárolni.

Az EN 11470-1 és EN 11470-2 szabványok a kívülről befelé történő tűzállóságra vonatkoznak. A robbanás és a veszélyes, illetve gyúlékony termékek jelenléte miatt elkülönített tárolás szükséges, hogy a tűz ne terjedhessen tovább.

Az EN 11470-1 európai szabvány az 1 m³ vagy annál kisebb teljes belső térfogatú gyúlékony folyadékokra vonatkozik. Az EN 11470-2 szabvány a 220 liternél kisebb összűrtartalmú gázpalackokra vonatkozik.

Mindkét szabvány minimum 15 perces tűzállóságot és szellőzőrendszer beépítését írja elő. Óránként a levegő megújítási arányának legalább 10-szeresnek kell lennie a szekrény térfogatához képest. Ezek a szabványok azt is megkövetelik, hogy a veszélyes anyagokat tartalmazó szekrényekben legyen tárolóedény vagy tartópolc (ún. kármentő tálca vagy felfogó tálca), hogy elkerüljék a termékek összekeveredését abban az esetben, ha a tartály szivárog vagy kiömlik.

EN 1363-1, belülről kifelé történő tűzállóság érdekében

Az új EN 1363-1 szabvány olyan tűzre vonatkozik, amely belülről kifelé terjedhet. A cél az olyan további balesetek elkerülése, amelyek akkor fordulhatnak elő, amikor a termékek meggyulladnak és átterjednek a közelben tárolt termékekre (vezetés).

FM és COSHH szabványok

Az FM (Factory Mutual) amerikai szabvány. Gyakran használják az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező vállalatok. A COSHH (Control of Substances Hazardous to Health) egy brit szabvány, amely az emberi egészségre veszélyes anyagokat szabályozza.

Egy termék több jóváhagyással is rendelkezhet, hogy megfeleljen a különböző országok szabványainak.

Piktogramok, amelyek eligazítják

A címkéken vagy a csomagoláson piktogramok láthatók, amelyek a termékek veszélyességi szintjéről adnak tájékoztatást. Ezek a biztonsági jelzések azért vannak, hogy segítsenek a megfelelő tárolási mód kiválasztásában, és gondoskodjanak arról, hogy ne tároljon egymással összeférhetetlen terméket ugyanazon a helyen. A maró hatású termékszekrényeket savak és lúgok tárolására tervezték. Ebben az esetben két külön rekesz van kialakítva, hogy elkerüljük a baleseteket.

Milyen kockázatokkal jár, ha nem tartják be a szabványokat?

A vállalati biztonsági intézkedések betartása mindenekelőtt ezért fontos, hogy garantálható legyen a a munkahely biztonsága és az ott dolgozók egészsége. Az Mt. és a munkavédelemről szóló törvény szerint is a munkáltató felelőssége, hogy megvédje munkavállalóit és az egészséget nem veszélyeztető munkafeltételeket termetsen.

Például tűz esetén a munkáltató jogilag felelős a károkért, ha nem valósított meg megfelelő tárolási megoldásokat a veszélyes termékekre. A biztosítók ilyen esetekben a törvénynél is szigorúbbak lehetnek.

A megfelelő biztonsági szekrény kiválasztásának kritériumai

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni az igényeinek megfelelő, veszélyes anyagok tárolására alkalmas biztonsági szekrény kiválasztásakor.

Tárolt termékek típusai

Mint említettük, az úgynevezett „veszélyes” termékek tárolásának meg kell felelnie a szabványoknak és előírásoknak. Ezután a megfelelő típusú szekrény kiválasztása a vállalkozása által kezelt termékekhez igazodik. Vannak például kifejezetten növényvédő szerekhez tervezett tárolószekrények, mérgező termékek tárolására tervezett szekrények, vagy hordók tárolására tervezett szekrények. A tárolandó termékek jellege is befolyásolja a biztonsági szekrény típusát és annak szellőző- vagy légszűrőrendszerét.

Tűzállósági idő

A szekrény ellenállása 15, 30, 60 és 90 perc között változhat, a kiürítési időtől és a segélyhívók érkezési idejétől függően. Az ellenállási időt általában a termék megnevezésében adják meg, ahogy azt is, hogy a szekrény milyen szabványnak felel meg. Például: Biztonsági szekrény EN 14470-1 – 30 perc.

Szerelvények és tartozékok

A rendeltetésszerű használattól függően megfelelő számú rekeszt és polcot kell kiválasztania a szekrényhez. Számos kiegészítőt is hozzáadhat, például szellőzőrendszereket, felfogó tálcákat, biztonsági jelzéseket stb.

A termékek kezeléséért és szállításáért felelős alkalmazottak védelme érdekében ne felejtse el ellátni őket egyéni védőfelszereléssel, például védőkesztyűvel, védőszemüveggel, légzésvédővel, védőcipővel és egyéb védőeszközökkel.

Mikor van szükség veszélyes anyagok tárolására alkalmas biztonsági szekrényre?

Bár nehéz felsorolni a biztonsági tárolás kérdésével érintett összes tevékenységet, a főbb ágazatok azonosíthatók:

  • Vegyipar és gyógyszeripar (gyógyszerek, petrolkémiai termékek stb.): Ez egy olyan ágazat, amelyben a vállalatok jól ismerik a szabványokat és a biztonsági követelményeket.
  • Ipar- és kereskedelem (festékek, oldószerek, lakkok stb. raktározása, értékesítése): A kisebb cégek néha kevésbé ismerik azokat a szigorú jogszabályokat, amelyek a tevékenységükre vonatkoznak.
  • Raktárak, helyi hatóságok, építkezések stb.: Minden további olyan ágazat érintett lehet, amely lítium-ion akkumulátorokat tárol és használ.

A lítium-ion akkumulátorok tárolási helyeinek védelme

A biztonsági szekrényeket egyre gyakrabban használják lítium-ion akkumulátorok tárolására. A Manutan EXPERT számos modellt kínál a katalógusában a különféle igények kielégítésére. E speciális biztonsági szekrények fejlesztésének oka az, hogy reagáljanak a lítium-ion akkumulátorok növekvő jelenlétére a vállalatoknál. Ez részben az elektromos kerékpárok piacának fejlődésének köszönhető, amely nagyszámú akkumulátor tárolását teszi szükségessé ugyanazon a helyen. És ez sok más cégre is igaz.

A raktárban a naponta használt szkennerek általában ilyen típusú akkumulátorral vannak felszerelve, akárcsak a műhelyekben használt kis szerszámok.

A lítiumtartalmú akkumulátorok polcokon való jelenléte önmagában nem jelent veszélyt. Az akkumulátorok azonban töltés közben instabillá válhatnak, extrém esetben kigyulladhatnak és a tüzet nem lehet eloltani. A lítium-ion akkumulátorszekrények ezért kettős kihívást jelentenek: megakadályozni, hogy potenciális tűz érje az akkumulátorokat, és megakadályozni, hogy a töltés során tűz keletkezzen. Éppen ezért a Manutan EXPERT termékei ebben a kategóriában nem csak gyúlékony termékek tárolására alkalmas szekrények. Vannak passzív szekrények (tárolásra alkalmas) és aktív szekrények (töltőberendezések számára) is.

A biztonság növekvő kérdése

A vállalatok aggodalmai a lítium-ion akkumulátorok gyúlékonyságával kapcsolatban növekedett, aminek az egyik oka, hogy az elmúlt években több tűzeset is volt, amelyek a raktárakból indultak ki és a tüzet az akkumulátorok okozták.

A vállalatok a biztonságra törekszenek, amit alátámaszt az is, hogy a biztonsági kiadásokra elkülönített költségvetés a járvány óta növekedett. A Manutan EXPERT pedig megoldásokat kínál azoknak a vállalatoknak a támogatására, amelyek hatékony munkahelyi biztonsági kultúrát szeretnének kialakítani.

Ismerje meg a veszélyes anyagok tárolására fejlesztett termékeinket!


További cikkek az Ön számára