Beszerzési tanácsok: Válasszon szemeteszsákot a Manutan javaslatai alapján!

Kifejezetten a tevékenységi területének megfelelő szemeteszsákot keres? Fedezze fel a Manutan által szakemberek számára kifejlesztett szemeteszsákok széles választékát.

Beszerzési útmutató szemeteszsákokhoz

A hulladékgazdálkodás akkor megfelelő, ha garantálja a higiéniát, a környezet tiszteletben tartását, a biztonságot és az alkalmazottak munkahelyi jóllétét. A hulladék újrahasznosításának, tárolásának és szállításának nélkülözhetetlen fogyóeszköze a szemeteszsák, amely kiemelt figyelmet igényel a hulladékgazdálkodási politikában is. Útmutatónkban néhány tanácsot adunk ahhoz, hogy milyen szempontokat és tulajdonságokat érdemes figyelembe venni, amikor a piacon kapható számtalan hulladékgyűjtő zsák közül választunk. Megvizsgáljuk azt is, milyen kihívásokkal jár a megfelelő szemeteszsák beszerzése.

Milyen szempontok alapján válasszunk szemeteszsákot egy cégnél?

A hatékony vállalati hulladékgazdálkodási politika megvalósításához olyan eszközöket kell választanunk, amelyek pontosan megfelelnek a cég igényeinek. A jó döntéshez számos paramétert figyelembe kell venni. Ebben segít cikkünk és a Manutan által kínált széles termékválaszték is. Hogy melyik szemeteszsákot érdemes választani, az a hulladék jellegétől és mennyiségétől, továbbá a hulladékgyűjtő konténerek kialakításától és elhelyezésétől függ.

Legyen elég erős bármilyen típusú hulladék elhelyezéséhez

A szemeteszsák ellenálló képessége az anyagán múlik. A hulladékgyűjtő zsákok többsége a leggyakrabban előforduló műanyagból, polietilénből készül, kétféle anyagsűrűséggel. Ez a szemeteszsák fekete alapmodellje.

A 10-20 µ vastag nagy sűrűségű polietilén zsák (vagy HDPE zsák) robusztus és ellenálló. A szemeteszsákoknak ez a típusa ugyanakkor könnyen felhasad, ezért éles tárgyak nem kerülhetnek bele. Könnyű hulladék, pl. papír vagy műanyag poharak elhelyezésére alkalmas.

A 25-80 µ vastag kis sűrűségű polietilén zsák (vagy LDPE zsák) nyúlóképességének köszönhetően jobban ellenáll a szakadásnak.

Hogy csakis a legjobb minőségű termékeket kínálja, a Manutan ügyel arra, hogy olyan beszállítókat válasszon, amelyek szakítási és nyújtási próbáknak vetik alá szemeteszsákjaikat.

A kukák méretének megfelelő zsákok

A szemeteszsákok mérettartománya az 5 literes fürdőszobai pedálos vagy lengőfedeles szemetestől a 2500 literes konténerig terjed. Ez tehát egy fontos szempont.

A megfelelő zsák kiválasztásánál a literben megadott térfogat önmagában még nem elegendő. A hulladékgyűjtő és a papírkosárba való zsáknak azonos térfogat mellett is különbözhetnek a méretei. A zsák méretének meghatározásához mindenekelőtt mérje meg a szemetes kerületét cm-ben, ami kettővel elosztva kiadja a zsák szélességét. Ezután mérje meg a magasságát a peremét is beleszámítva, hogy a zsákot át tudja majd hajtani rajta.

A helyiség funkciójához igazodó zsákméret

A szemeteszsák térfogata attól is függ, hogy a cégen belül hova kerül majd:

  • 5-20 liter: mosdók;
  • 30-150 liter: irodák, konyhák és az épület előtere;
  • 110 liter: utcai kukák és takarítókocsik;
  • 120-1100 liter: hulladékgyűjtő konténerek betétzsákja.

Megfelelő záródás

A szemeteszsákok alapvetően kétféleképpen zárhatóak, ami más-más áron az ergonómia két különböző szintjét jelenti.

A húzózsinórral ellátott szemeteszsákok a zárási módjuknak köszönhetően könnyebben kezelhetők. A megkötött húzózsinór egyfajta fülként a teli zsák mozgatását is megkönnyíti. Ezenkívül a húzózsinórral ellátott szemeteszsákba több hulladék fér, minta hagyományos módon záródóba. Minél jobban megtömhető a zsák, annál kevesebb kell belőle, tehát annál kevesebbet kell a takarító személyzetnek cserélnie.

A hagyományos módon záródó szemeteszsákoknak általában megvan az az előnyük, hogy olcsóbbak, mint a húzózsinórral ellátott szemeteszsákok. Ugyanakkor kevésbé ergonomikusak, s a lezárásuk is hosszabb időt vesz igénybe.

A hulladék azonosítását megkönnyítő színek

A szemeteszsákok színe alapvetően fekete, ugyanakkor más színekben is kaphatóak, melyek sajátos funkciót töltenek be. A zsák színe elsősorban tájékoztató funkciót tölt be. Megfelelő jelzésekkel kombinálva a zsák színe a hulladék szelektív gyűjtésére utalhat.

Mivel egy átlátszó zsákban annak tartalma is látszik, a felhasználó egyetlen pillantás alatt felmérheti, hogy tele van-e a zsák, vagy sem. A zsák tartalmának láthatósága a kockázatmegelőzés szempontjából is hasznos lehet, különösen nyilvános helyeken.

Szemeteszsákok és tartozékaik

A szemeteszsákokhoz kifejlesztett állványok célja, hogy tartást adjanak a zsáknak és segítsék annak mozgatását. A talajhoz vagy jármű platójához rögzíthető, illetve a mobil fémállványok feladata nyitva tartani a zsák száját, ami megkönnyíti a hulladék behelyezését. Fém kábelkötegelővel könnyen és biztonságosan lezárható a szemeteszsák.

Miért fontos, hogy jó szemeteszsákot válasszunk?

A szemeteszsák több alapvető funkciót is betölt munkakörnyezetünkben. Lehetővé teszi, hogy eleget tegyünk a hulladék szétválogatására, a higiéniára és a biztonságra vonatkozó hatályos előírásoknak. Azzal pedig, hogy hozzájárul a megfelelő hulladékgazdálkodási, illetve a munkahelyi jóllét biztosítására irányuló vállalati stratégia megvalósításához, a társadalmi felelősségvállalás (CSR) stratégiájának megvalósítását is elősegíti.

A szemeteszsák, mint a helyiségek higiéniájának garanciája

A szemeteszsák egyik funkciója elkülöníteni a hulladékot a környezetétől. Ezzel csökkenthető a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták terjedése által okozott fertőzések kockázata. A hulladék nem megfelelő kezelése káros következményekkel járhat az emberi egészségre, a természetre, de a cég által kínált termékekre nézve is.

Az egyszerű és kényelmes használhatóság is fontos

Egy ergonomikus kialakítású hulladékgyűjtő és szemeteszsák akár a mozgásszervi rendellenességek kialakulását is segít megelőzni. Ennek a veszélynek leginkább a szemetesek és kukák ürítését, illetve mozgatását végző épületkarbantartó személyzet tagjai vannak kitéve. A kukák nagy erőkifejtést kívánó ürítése és a túl nehéz zsákok mozgatása hosszú távon komoly egészségkárosító hatással járhat.

A praktikusan kialakított és könnyen felismerhető kukák és szemeteszsákok megkönnyítik a szelektív hulladékgyűjtés kialakítását. Végül pedig arról sem szabad megfeledkezni, milyen kellemetlenségeket okozhat egy nem megfelelően megválasztott hulladékgyűjtő a kollégáknak. Vegyük például az étkezők területén kihelyezésre kerülő kukákat: ezeknek alkalmasnak kell lenniük folyadék tárolására, ezenkívül fedéllel és pedállal is rendelkezniük kell.

A szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése a cég telephelyén

A hulladék újrahasznosítása a megfelelő szelektív hulladékgyűjtők kiválasztásánál kezdődik. A Manutan által forgalmazott zsákok közül az újrahasznosítható anyagok gyűjtésére szolgáló kukákban elhelyezett zsákok különösen alkalmasak az ipari környezetben végzett szelektív hulladékgyűjtésre. A raktárpolcokon elhelyezhető szortírozó zsákok például kifejezetten a kiszállítást végző raktárakban, illetve a csomagolóasztalok mellett történő felhasználásra vannak kialakítva. A zsákokra nyomtatott különféle nagyméretű ikonok elősegítik a szétválogatást az ilyen hatalmas munkaterületeken dolgozók számára.

Szelektív hulladékgyűjtés kialakítása kültéren

Fontos, hogy a vállalatok kültéren is kialakítsák a hulladék szelektív gyűjtésének rendjét. A szabadban elhelyezett és megfelelő jelzésekkel ellátott szeméttárolóknak és szemeteszsákoknak bírniuk kell a változékony időjárási viszonyokat. A Manutan Európában gyártott, kiváló minőségű, erős kültéri szelektív hulladékgyűjtők széles választékát kínálja.

A hatályos szabványelőírások és jogszabályok betartása

A cégeknél folyó hulladékgazdálkodást uniós előírások szabályozzák. A hulladékot előállító és azt birtokló cég felel a hulladék újrafeldolgozásáért. A hulladékgazdálkodást folytató cégek az alábbiakat vállalják:

  • Tevékenységük nem jár a vizek, a levegő vagy a talaj szennyezésének kockázatával.
  • Semmiféle kárt nem okoznak az állat- és növényvilágban.
  • Tevékenységükkel nem okoznak zajszennyezést és működésük nem jár kellemetlen szaghatással.
  • Óvják működésük helyszínének természeti értékeit és idegenforgalmi szempontból kiemelt helyeit.

Takarékos gazdálkodás

Ahogy minden, a vállalatok által használt fogyóeszköz esetében, úgy a hulladékgyűjtő zsákokhoz rendelt költségvetés is meghatározott időre vonatkozik. Éppen ezért fontos előre megtervezni, mennyi szemeteszsákra lesz szükség az év folyamán, figyelembe véve a tevékenység esetleges változásait is.

A hulladékgyűjtő zsákok csoportos rendelése olyan előnyökkel jár, mint például az év során a fogyóeszköz-kiszállítások számának csökkenése. Ily módon a megrendelő optimalizálhatja a kiszállítással kapcsolatos költségeket. A nagyobb mennyiségű rendelés esetében alkalmanként mennyiségi kedvezmény érhető el, illetve akár a szállítási költségeket is megspórolhatja.

Milyen hulladékgyűjtő zsákokat használnak speciális szakmai célokra?

A cégeknek a legkülönfélébb hulladékokat kell gyűjteniük attól függően, hogy a gazdaság mely szegmensében dolgoznak (pl. egészségügy, ipar). A hulladék gyűjtése különböző módon történik az irodákban, az üzemekben, a raktárakban, vagy éppen kültéren, a kiszállítási pontok közelében. A Manutan egy sor olyan hulladékgyűjtő zsákot és tasakot fejlesztett ki, amelyek különféle professzionális igényeknek felelnek meg.

A hulladékgyűjtő zsákok alapverziói mellett számos olyan modellünk is van, amely meghatározott célra és adott környezetben való felhasználásra szolgál:

  • szemeteszsákok és konténerfedelek,
  • a hamutartók tartalmának összegyűjtésére szolgáló tűzálló alumínium tasak, mellyel csökkenthető a tűzveszély és a szaghatás,
  • biológiailag lebomló, nedvességálló papír szemeteszsákok komposztálható szerves anyagokhoz,
  • mosdók és WC-k területén kihelyezett szemeteszsákok, pl. nagy teherbírású fehér zsákok és egyedi zacskók pelenkák és egészségügyi törlőkendők gyűjtésére,
  • a fertőzésveszéllyel járó tevékenységek és az orvosi kezelések hulladékának gyűjtésére szolgáló olyan egészségügyben használatos zsákok, amelyek speciális kezelésen esnek át,
  • a közterületek biztonságát javító átlátszó szemeteszsákok,
  • a hulladék szelektív gyűjtését megkönnyítő színes szemeteszsákok,
  • nehéz, illetve folyékony halmazállapotú hulladék tárolására alkalmas, többször használatos kiváló minőségű zsákok.

A Manutan összes, a témához kapcsolódó termékét megtekintheti, ha felkeresi weboldalunk „Szemeteszsákok” termékkategóriáját.


További cikkek az Ön számára