Beszerzési tanácsok: Válasszon polcállványt a Manutan javaslatai alapján!

A Manutan – a raktározás és tárolás szakértőjeként – saját polcállvány termékkört fejlesztett ki. Cikkünkből megtudhatja, hogyan tárolja termékeit megfelelően.

Sokan hajlamosak alábecsülni a polcállványok és polcrendszerek jelentőségét, azonban ezek a jól működő raktár nélkülözhetetlen eszközei. Az árukat szállítani, tárolni, mozgatni kell, és közben ipari berendezésekkel kell védeni, sőt akár elő is kell készíteni azokat, ami fokozott figyelmet igényel. A Manutan segít az igényeinek leginkább megfelelő polcrendszer kiválasztásában!

Mi az, amit egy ipari állványrendszer kiválasztásánál feltétlenül figyelembe kell venni?

Új vállalkozásához, raktárterületének bővítéséhez, netán létesítményeinek felújításához keres ipari állványrendszert? Mindenképp kezdje az igények felmérésével.

Határozza meg a tárolni kívánt áruk körét

Kezdje azzal, hogy meghatározza a tárolásra szánt alapanyagok és termékek tulajdonságait.

  • Ömlesztve vagy konténerben vannak elhelyezve?
  • Szilárd, folyékony vagy sűrű folyós anyagról van szó?
  • Kell-e szellőztetni a tároló helyiséget?
  • Milyen hőmérsékleten kell tárolni?

A termékek ezen tulajdonságai határozzák meg, hogy a tárolásukhoz milyen állványrendszer szükséges.

A tárolásra szánt tárgyak, illetve áruk száma és mérete alapján határozza meg a pontos polcméreteket, illetve, hogy hány polcsorra lesz szükség.

Az állványrendszer kiválasztásánál a tömeg ugyancsak meghatározó tényező. A terhelés alapján már meghatározható milyen polcot célszerű választani:

  • 300 kg-nál kisebb terhelés esetén kis teherbírású polcrendszert érdemes választani,
  • 300 és 700 kg közé eső terhelés esetén közepes teherbírású rendszerre lesz szüksége,
  • míg a 700 kg feletti terhelés már nagy teherbírású polcrendszert kíván.

Ismerje meg alaposan a tárolási környezetet

A raktárba vagy az üzembe szánt állványrendszer jellemzőit ahhoz kell igazítani, hogy hol és hogyan kívánja tárolni áruit.

Ha termékeit zárt térben kell tárolni, festett fém polcrendszert válasszon, amit könnyű karbantartani és a szemnek is kellemes látvány. Szabad ég alatt történő tárolás esetén időjárásnak és rozsdásodásnak egyaránt ellenálló horganyzott anyagból készült polcrendszert válasszon.

Milyen felelősségekkel jár egy raktári állványrendszer kiválasztása?

Az ipari környezetben elhelyezkedő raktárépület berendezése során hozott döntései hatással lesznek nemcsak az ott dolgozók munkájára, hanem cége termelékenységére is. Emellett meg kell felelni a vonatkozó Európai Uniós jogszabályi előírásoknak és szabványkövetelményeknek is.

A dolgozók munkahelyi jóllétét szolgáló térkialakítás

A megfelelő állvány- és polcrendszerek javítják a munkakörnyezetet, melyben a cég szakemberei dolgoznak. A tárolási és munkaterületetek optimalizálása mellett elősegítik a raktárakban folyó készletgazdálkodást és az árumozgatást. Éppen ezért az állványrendszer a „munkahelyi jóllét” forrása a raktárakban. A „munkahelyi jóllét” fogalma egyaránt magában foglalja a személyes fejlődés és a vállalat zavartalan működésének fogalmát.

A megfelelő raktározás fokozza a termelékenységet

A jól szervezettség és a megfelelő berendezések hatékonyabbá teszik a raktár működését. Számos olyan intézkedés létezik, amellyel napi szinten és hosszú távon is javítható a termelékenység.

Először is a polcok megfelelő elrendezésével optimalizálható a helykihasználás a raktárban. Másodszor pedig az igények rendszeres felmérésével és a hosszú távú célkitűzések meghatározásával optimalizálhatók a munkafolyamatok.

A tárolással kapcsolatban milyen szabványelőírásoknak kell megfelelni?

Élelmiszerek vagy vegyi anyagok kezelése és tárolása esetén feltétlenül be kell tartani a vonatkozó előírásokat, különösen az európai piacon:

  • Élelmiszer-biztonsági szabványok és/vagy az élelmiszeripari termékekre vonatkozó HACCP1-rendszer;
  • ESD/elektronikus eszközök elektrosztatikus jelenségek elleni védelme (MSZ EN 61340-5);
  • EUR-EPAL raklaptanúsítvány az európai szabványelőírásoknak megfelelő raklapokkal kompatibilis termékekhez.

Gondolkodjon lean menedzsmentben2!

A vállalkozása igényeinek megfelelő ipari berendezésekkel időt és helyet takaríthat meg. A színekre és a kiegészítő tartozékokra (címkékre, fedelekre, elválasztó elemekre stb.) is kellő figyelmet kell szánni. Minden apró részlet számít.

Melyik típust válassza a Manutan polcállványai és polcrendszerei közül?

Vállalkozásának megfelelő állványrendszerre van szüksége? A Manutan széles termékválasztékot kínál. Robusztus és sokoldalú ipari tároló állványrendszereket fejlesztettünk ki szakemberek számára. A 10 év garanciával forgalmazott állvány- és polcrendszereinket az Európai Unióban gyártjuk.

3D látványterv segítségével megtervezzük az igényeire szabott polcállvány-rendszerét, melyhez csak meg kell adnia a méreteket, a szintek és a polcok számát, a felületi kiképzést stb. Garázsba való speciális polcrendszereink közül is választhat, melyeket kifejezetten gumiabroncsok tárolására, illetve folyadékfelfogó tárolókkal felszerelt egységeinket palackok és kannák elhelyezésére használhat.

Alacsony teherbírású polcállványok

A Manutan kis teherbírású polcrendszere szintenként 300 kg súly megtartására képes, amennyiben a teher egyenletesen oszlik el a polcokon. A horganyzott acél felület mellett megtalálhatja az epoxi festékkel bevont alapszíneket is (antracit vagy kék), vagy akár számos más szín közül is választhat.

Ipari polcrendszerünk több változatban kapható:

  • a tároló szintek száma 2 és 15 között változhat;
  • 500-tól 3000 mm-ig terjedő magasság;
  • 400-tól 1600 mm-ig terjedő szélesség;
  • 300-tól 800 mm-ig terjedő mélység;
  • drótháló vagy forgácslap anyagú polcok.

Kis teherbírású polcrendszerünk széles méretválasztéka kellő rugalmasságot biztosít, hogy a tárolási helyen a lehető legmegfelelőbb konfigurációt alakíthassa ki. A kiváló ár-érték arányú „Basic” polcállványunkat választva hatékonyan racionalizálhatja a polcok beszerzésére fordítható összeget.

Közepes teherbírású polcállványok

Ez az ipari állványrendszer nagy stabilitást és többféle konfigurációs lehetőséget kínál a rendelkezésre álló szerkezeti elemek és tartozékok széles választékának köszönhetően. A Manutan közepes teherbírású polcrendszere polconként 300 és 700 kg közötti teher megtartására képes.

A közepes teherbírású rendszer az alábbi paraméterek alapján állítható össze:

  • a tároló szintek száma 3 és 6 között változhat;
  • 900-tól 3000 mm-ig terjedő magasság;
  • 900-tól 2500 mm-ig terjedő szélesség;
  • 300-tól 1000 mm-ig terjedő mélység;
  • forgácslap, fém vagy laminált polcok.

Epoxi festékkel bevont felület (kék vagy világos szürke) és horganyzott acél közül lehet választani.

Nagy teherbírású polcállványok

A Manutan nagy teherbírású robusztus tároló rendszereit – köztük például a raklapállványok – nehéz, illetve nagyon nehéz terhek megtartására tervezték. Ezek a rendszerek tökéletesen megállják a helyüket az olyan szegmensekben, mint a logisztika, a szállítás, a tömegáru-forgalmazás és a fémmegmunkálás.

A Manutan nagy teherbírású tároló rendszere az alábbi mérettartományból válogatható össze:

  • a tárolószintek száma 3 és 6 között változhat;
  • 1980-tól 2440 mm-ig terjedő magasság;
  • 1525-től 2440 mm-ig terjedő szélesség;
  • 455-től 915 mm-ig terjedő mélység;
  • forgácslap, fém, laminált anyagú vagy dróthálós polcok.

A horganyzott, illetve az epoxi bevonatú felület (világos szürke vagy kék) kiválóan ellenáll a polcállványt érő ütéseknek és a tárolás változó környezeti feltételeinek.

Speciális polcállványok és polcrendszerek

Franciaországban gyártott, speciálisan gumiabroncs-tárolására szolgáló polcaink erősek és tartósak. Ezek a stabil és tartós polcok közepes/nagy terhek megtartására alkalmasak.

A Manutan folyadékfelfogó polcai agresszív savas/lúgus hatású vegyszereknek ellenálló anyagból készített 10 l-es tálcákkal (folyadékfelfogó kádakkal) vannak felszerelve. Ezek az állványok a szivárgásra hajlamos folyadéktartályok tárolására, rendszerezésére és szállítására szolgálnak. Kifejezetten arra tervezték, hogy a dolgozókat megóvják a vegyszerek tárolásával járó kockázatoktól. A peremmel ellátott, tálcaszerűen kialakított polcok tartályszivárgás esetén képes megelőzni a balesetet, és szállítás közben megkönnyíti mozgatásukat.

Speciális polcállvány gumiabroncs tárolásához a Manutantól

A Manutan irodai környezetbe tervezett polcrendszereket is kínál. Archiváló dobozok tárolására fejlesztett polcrendszereink kifejezetten a dossziék és irattároló dobozok rendszerezésére és biztonságos tárolására szolgálnak. Kétféle archiváló polcrendszert kínálunk: az egyik fix telepítésű, a másik mobil.

Válassza a minőséget és az egyszerűséget kedvező áron a Manutannál. Valamennyi sajátmárkás termékünkre 10 év garanciát vállalunk (a fogyóeszközökre 3 évet), igény esetén pedig a polcállványok helyszíni összeszerelésében is tudunk segíteni (kérje egyedi ajánlatunkat), sőt rendelését akár ingyenesen ki is szállítjuk.

Tudjon meg többet a Manutan által forgalmazott polcállványokról és a polcrendszerekről!


1 Veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok

2 A lean menedzsment a lean alapú gyártás irányításának módszertana, amelyet a kiváló teljesítményre való törekvés jellemez a termelékenység, a minőség, a határidők betartása és a szoros költséggazdálkodás tekintetében az átfogó vevői elégedettség növelése érdekében.


További cikkek az Ön számára