A Manutan márka termékei szigorú minőség-ellenőrzésen esnek át

A kiemelkedő minőség biztosítása érdekében a Manutan minden termékét szigorú minőség-ellenőrzési folyamatnak veti alá.

Manutan minőség-ellenőrzési folyamat

A Manutan már 2016 óta lát el vállalatokat és költségvetési intézményeket a mindennapi munkájuk során néllkülözhetetlen termékekkel. Az általunk forgalmazott termékeket, eszközöket és felszereléseket napi szinten használják a munkavállalók, ezért a minőség rendkívül fontos szempont, már csak azért is, mert ezen termékek közvetlen hatást fejtenek ki a felhasználóik egészségére, biztonságára és jóllétére.

A kiemelkedő minőség biztosítása érdekében a Manutan minden termékét szigorú minőség-ellenőrzési folyamatnak veti alá. A Manutan kompromisszummentes követelményeinknek köszönhetően a saját márkás termékek esetében a tartós fogyasztási cikkekre 10, fogyóeszközökre pedig 3 év garanciát vállalunk. Thibault Brauge, a Manutan cégcsoport beszállítói minőség-ellenőrzés vezetője bemutatja, miként járul hozzá a minőségirányítás a Manutan márkaépítési folyamatának sikeréhez.

A személy aki a kiemelkedő minőség mögött áll

Thibault Brauge: Több mint 20 éve dolgozom a termékminőség területén. Mielőtt csatlakoztam a Manutan cégcsoporthoz, a B2C (lakossági) kereskedelmi szektorban, illetve nemzetközi kereskedelmi vállalatoknál dolgoztam. Sokáig éltem Kínában, ahol a helyben gyártott termékek minőségirányításáért feleltem. Izgalmas kihívás volt!

Bevált módszereimmel, képzettségemmel és nemzetközi szolgáltatókból álló hálózatommal most már a Manutan cégcsoport ügyfeleit támogatom. Beszállítói minőség-ellenőrzési vezetőként én felelek az összes Manutan-sajátmárkás termék minőségéért – legyen szó irodai vagy raktári bútorokról, ipari eszközökről és szerszámokról, illetve csomagolási, biztonsági, higiéniai, kültéri vagy éttermi termékekről.

Hogyan ellenőrzik a Manutan márka termékeinek minőségét?

Thibault: A saját márkás termékek tekintetében a Manutant ugyanaz a felelősség terheli, mint bármelyik gyártót. A kiemelkedő minőség biztosításának érdekében a termék életciklusának minden szakaszában részt veszek:

  • Már az értékesítés megkezdése előtt különféle méréseket, elemzéseket végzek a termékeken..
  • A piacra bocsátást követő szakaszban pedig az értékesítés utáni adatokat (meghibásodási ráta, vásárlói elégedettség stb.) veszem figyelembe.

A bevezetés előtti szakasz kulcsfontosságú a folyamatos fejlődésre épülő megközelítés alkalmazása során. Először azonosítjuk és feltérképezzük az értékesíteni kívánt terméket és annak beszállítóját, ezután:

  • Meghatározzuk a termékre vonatkozó célkitűzéseket, azaz egy olyan terméket, amely minőségi viszonyítási alapként szolgál;
  • Átvesszük a termékmintát és a termékhez tartozó dokumentációt (jogi dokumentumok, kezelési útmutató, tanúsítványok és címkék stb.);
  • Belső és külső tesztek segítségével ellenőrizzük a terméket és a dokumentációs csomagot is.

A folyamat elvégzése után részletes jelentést készítek a termék értékeléséről. A jelentést ezután egy bizottság bírálja el, amelyben rajtam kívül a beszerzési részleg, a termékigazgatók és a Manutan márkáért felelős vezető vesz részt. A bizottság közös döntést hoz arról, hogy az adott termék megfelel-e a Manutan márkakövetelményeinek,illetve a termék alkalmas-e arra, hogy értékesítsük.

A munkám tehát számos feladatot ölel fel a tesztek lebonyolításától a termékmenedzsmentig (a termék beérkezésétől a kiszállításáig) – így figyelemmel kísérhetem a teljes minőség-ellenőrzési láncot.

Miből áll a belső terméktesztelés?

Thibault: A belső terméktesztelést én magam végzem el. Minden termék esetében egyedi elbírálás alapján rendelem el a teszteket. Így tehát minden újterméket más módon tesztelek, illetve összevetem a termékmintát a kijelölt céltermékkel.

Ezzel a lépéssel ellenőrizhetjük az alapvető követelményeket:

  • Tisztaság: A termék makulátlan? A felületek simák? Az öntőforma hagyott nyomot a műanyag alkatrészeken? A csomagolás kivitelezése igényes?
  • Összeszerelés: A terméket egyszerű összeszerelni? A végeredmény esztétikai és funkcionális szempontból is megfelelő?
  • Strapabírás: A termék ellenáll a nagy terhelésnek és az ütődésnek?
  • Biztonság: A termék teljes életciklusán át biztosítja a felhasználó egészségét és biztonságát?

Az a legfontosabb, hogy képzeljük magunkat a felhasználó helyébe. Az eszközeim segítségével különböző helyzeteket szimulálok, amelyek a használat során előfordulhatnak, illetve a termék felépítésének legapróbb részleteit is ellenőrzöm. Ha például irodai terméket tesztelek, súlyzókkal tesztelhetem a termék teherbírását, egy kalapáccsal pedig utánozhatom a napi használat során jelentkező apró ütődéseket.

Egy fellépő ellenőrzése közben nemrég félbevágtam a termékmintát, hogy megnézhessem a talpat borító párnázat belső anyagösszetételét és a lábak rögzítését. Egy ilyen termék esetén rendkívül fontos, hogy meggyőződjünk a stabilitásról és a teherbírásról.

A Manutan összes terméke (a szerszámokat is beleértve) rendelkezik FEVAD tanúsítvánnyal és kettős HQE-minősítéssel, illetve megfelel az ISO 9001-es szabvány és az Ecovadis követelményeinek is.

Milyen esetekben veszik igénybe külső laboratóriumok segítségét?

Thibault: Ha szükségesnek tartom további tesztek elvégzését, illetve ha nem rendelkezem a termék értékeléséhez szükséges technikai háttérrel, segítséget kérek a szolgáltatói hálózatom tagjaitól. A teszt típusától(mechanikus, elektronikai stb.) függően kapcsolatba lépek a megfelelő laboratóriummal, majd javaslatot kérek a tesztelési protokollra, és meg is valósítjuk az ajánlott teszteket.

Nemrég egy elektronikai eszközökkel felszerelt iroda esetében volt szükség külső tesztelésre. Meg kellett győződnünk róla, hogy az elektromos rendszer valóban működőképes marad a garanciában megjelölt 10 éves időtartamon keresztül. Az alapvető tesztek elvégzése után felkértem egy szolgáltatót, hogy a tesztelje le a terméket élethű körülmények között. A terméket ezután egy 45 °C-os kamrába helyeztük, illetve a páratartalmat is beállítottuk. A teszt folyamán 10 év használatot szimuláltunk koncentrált ciklusonként, miközben az asztalra közel 60 kg súlyt helyeztünk.

A beszállítók szigorú szűrésén és az átfogó termékelemzésen alapuló, megalkuvást nem ismerő minőségirányítási eljárás teszi lehetővé, hogy a Manutan saját márkás termékeire 10 év garanciát vállalhassunk.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára