Beszerzési tanácsok: Termékek csomagolása, védelme és szállítása kartondobozaink segítségével

Milyen kartondoboz védi meg legjobban az árut? A sérülésmentes szállításhoz milyen paramétert kell figyelembe venni? Ismerje meg ezeket cikkünkből!

A fogyasztók egyre több terméket rendelnek online. Ahhoz, hogy a termékek szállítása biztonságosan történjen, megfelelő karton csomagolást kell használni.

Milyen alapanyagokból készülnek a kartondobozok?

A kartondobozok alapanyagai természetes forrásokból származnak. A kartondobozok 50%-ban cellulózból készülnek, ami nagyon hasonlít a papírlapokhoz használt rostra. A rostszálak közötti kötések megerősítése hemicellulóz segítségével történik. Végül, de nem utolsósorban a kartont lignin segítségével merevítik. A cellulóz, a hemicellulóz és a lignin a fa fő összetevői közé tartoznak.

A termékek kartondobozba történő csomagolásának a következő fő előnyei vannak:

  • a rostok által nyújtott ellenállóképesség,
  • az alacsony gyártási költség,
  • a kisebb környezeti terhelés,
  • és a 100%-ban újrahasznosítható, illetve biológiailag lebomló tulajdonság.

Ugyanakkor különböző minőségű kartonok vannak. A nehéz és törékeny termékekhez erre alkalmas csomagolás szükséges. Ezért alaposan fontolja meg, milyen kartonból készült dobozokat választ a csomagoláshoz!

A veszélytelen és biztonságos csomagolás alapjai

A kartondobozok kiválasztásakor a tartalom súlya az egyik első tényező, melyet figyelembe kell venni. Minél nehezebb a termék, annál erősebb csomagolásra van szükség. Ugyanakkor nem szükséges különösen erős kartondoboz a kisméretű és könnyű áruk szállításához. A választáskor az alábbi fontos változókat is figyelembe kell venni:

  • a szállítás módja,
  • a szállítás során bekövetkező ütődések és zökkenések,
  • a leesés kockázata,
  • benyomódás és törés egymásra pakolás során,
  • a tárolás ideje, és
  • az éghajlati viszonyok.

Az Ön raktára és a vevő által megadott szállítási cím között a doboz olyan úton haladhat, mely gyakran komoly igénybevétellel és terheléssel jár együtt. Tudja meg, milyen óvintézkedéseket tesz a futárszolgálat a szállítás során. Ha kifogástalan minőségű szolgáltatást szeretne kapni, ne feledje megkérdezni, milyen körülmények között fogják a dobozt tárolni.

Hogyan mérheti fel a szállítódoboz ellenállóképességét? Az oldalak vastagsága és a hullámosítás mértéke ennek fő mutatói.

A hullámosításnak ütéscsillapító hatása van. Ez lehet kisebb vagy nagyobb a doboz belső és külső sima lapjai közötti barázdák számától függően. A karton csomagolás három legáltalánosabban használt típusa a következő:

  • Egyszeres hullámosítás könnyű súlyú rendelésekhez.
  • Kétszeres hullámosítás nehéz tételekhez.
  • Háromszoros hullámosítás nehéz vagy törékeny tételekhez.

A hullámosítás változó méretekben történik, melyeket betűk jelölnek. A legáltalánosabb jelölés a következő:

  • B (± 2.5 – 3 mm között)
  • C (± 3.5 – 4 mm között)
  • E (± 1.2 – 1.8 mm között)

Ezek a jelölések egymással kombinálhatók. Ily módon a BC jelű, kétszeres hullámkarton doboz vastagsága kb. 7 mm. Az EB jelű, kétszeres hullámkarton megközelítőleg 4,5 mm vastag.

A szállítódoboz kiválasztásakor annak tartalmát is figyelembe kell venni. A teherbíró termékek (konzervek, könyvek stb.) meg tudnak tartani nagyobb súlyt a dobozok egymásra pakolása esetén is. A nem teherbíró termékeket (ömlesztett, törékeny stb. árukat) viszont merev dobozokba kell helyezni, melyek ellenállnak az összenyomódásnak.  Ha nem teherbíró termékeket futár igénybevételével szállít, megerősített, kétszeres vagy háromszoros hullámdobozokat kell használnia.

Az egyszeres hullámkarton dobozok max. 20 kg-ot bírnak el. Amennyiben a megrendelt termék könnyű és Ön megbízható futárral dolgozik, a sérülés veszélye alacsony. Mindig érdemes vastagabb hullámkartont választani, mely ellenállóbb a függőleges összenyomódással és a nedvességgel szemben.

Nehéz vagy törékeny termékeket szállít? Ebben az esetben válasszon kétszeres hullámkarton dobozokat! Ezek a dobozok merevebbek, mint a korábban említett példányok, és akár 30 kg-ig is terhelhetőek. A kétszeres hullámosítás ütéscsillapító tulajdonságai mérséklik a sérüléseket. A terméket ezenkívül védi a nedvességtől és a hőmérséklet-ingadozástól is.

A dobozok tartalma:

  • nagyon nehéz vagy törékeny?
  • hosszabb ideig tárolni fogják?
  • repülőgéppel vagy hajón történő szállítást kell kibírniuk?

Ebben az esetben válasszon háromfalú hullámkarton dobozokat! Előfordulhat, hogy a kartondobozok – hiába könnyűek – szállításkor nem feltétlenül a szállítmány tetejére kerülnek. Ezért mindig háromrétegű dobozokat kell választani, ha nemzetközileg szállít. A vastag karton megvédi a tartalmat az egymásra rakás során bekövetkező behatásoktól, valamint a nedvességtől, portól, ütődésektől és zökkenésektől, valamint az esetleges kilyukadástól. Az ilyen jellegű dobozok biztosítják, hogy a csomagolás a viszontagságos szállítási körülmények ellenére mindig mentes lesz a sérülésektől.

A Manutan márkájú dobozok szigorú minőségi ellenőrzésen mennek keresztül, mielőtt eladásra kerülnek. Miután kiszámította, milyen legyen a hullámkarton doboz, válassza ki az Önnek megfelelő méretet.

A csomagolás optimalizálása egyedi dobozokkal

A kartondobozok nélkülözhetetlenek a logisztikában.  Ezek a dobozok többféle célra használhatók az üzleti életben:

  • áruszállítás,
  • házhozszállítás online rendelés esetén,
  • belföldi szállítás,
  • tárolás vagy archiválás.

Olyan kartondobozokat vásároljon, melyek elég nagyok ahhoz, hogy a bennük lévő termékek ne nyomjanak meg. A túltöltött kartondobozok nagyobb valószínűséggel sérülnek meg. Másrészről, ha nincsenek tele, az növeli a szállítás során keletkező karbonlábnyomot. Az üres csomagolás a szállított csomagok 24%-át teszi ki. Ha a kartondobozokat a saját telephelyén tárolja, ez a tárolás költségére is hatással lehet.

A Manutan széles termékválasztékában olyan méretű kartondobozokat találhat, melyek megfelelnek a tároló állványokra helyezhető termékei méretének. Ha például duplafalú hullámkartondobozokat kíván rendelni, egyszerűen írja be, milyen hosszú, széles és magas dobozt keres.  A Manutan oldala kiszűri az Ön rendelkezésére álló különböző modelleket, melyeket ezután több kritérium alapján kiválaszthat. 

A csomagolás kiválasztásakor gondoljon az ergonomikus használatra. A teli kartondobozt akkor tudja megemelni, ha annak súlya nem haladja meg átlagosan az 55 kg-ot férfiak és a 25 kg-ot nők esetében. Amennyiben meg szeretné könnyíteni a doboz fogását, vásároljon fülekkel ellátott dobozt. Ezek a dobozok nagyon praktikusak áruk mozgatásához vagy tárolásához.

A munkaruhákat ruhatartón szállítsa, és ehhez válasszon gardrób kartondobozokat!  Ez a csomagolás ideális ahhoz, hogy a ruha szállítás közben ne gyűrődjön vagy sérüljön. Az Ön által választott kartondoboz minősége mind a belső használat, mind a szállítások közben nagyon fontos.

Gondoskodjon róla, hogy vevői pozitív tapasztalatokat szerezzenek, mikor a dobozokat átveszik!

A szállításhoz megfelelően kiválasztott kartondoboz segít az ügyfélélmény fokozásában. A csomagolás mindig feleljen meg vállalkozása márkaimázsának. Egy sérült doboz eltérítheti a vevőt attól, hogy ismét az Ön webáruházából rendeljen. Függetlenül attól, hogy a vevő magánszemély-e vagy vállalkozás, elvárja, hogy a rendelését kifogástalanul kezeljék.

Könnyen elkerülheti, hogy a vevő a gyenge csomagolás miatt visszaküldje az árut. Először gondosan válassza ki a szállítódobozt. Ezt követően meg kell akadályoznia, hogy a termékek elmozduljanak, és meg kell védenie azokat az ütődésektől és zökkenésektől. Ehhez használhat térkitöltő párnákat, hullámkartont, buborékfóliát vagy térkitöltő chipseket. Végezetül gondoskodjon a doboz biztonságáról annak lezárásával. A ragasztószalagot a csomag súlya alapján kell kiválasztani, és elhelyezni. Ha a doboz ezt követően raklapon kerül kiszállításra, gondoskodjon kiegészítő védelemről, és tartsa stabilan árut  streccs fóliával történő betekeréssel.

csomagoloanyagok

Napjainkban a drónok a futárok versenytársai. A Manutannál a szállításhoz használt kartondobozokat az érintésmentes szállítás korszakához igazítottuk. A digitális technológia segít a környezetvédelemben is, amikor kartondobozok készítéséről van szó.

Környezetbarát csomagolási megoldások

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a kartondobozok készítéséhez ma már kevesebb alapanyag szükséges. Az ily módon előállított környezetbarát csomagolás erősebb és könnyebb anélkül, hogy az ára növekedne.

A Manutan a környezetvédelem iránt elkötelezett beszállítókat és partnereket vont be csapatába egy környezetbarát termelési módszer megvalósítása érdekében. A csomagolás minden szintjén a környezetbarát csomagolást részesítjük előnyben. A kartoncsomagolás használata  szemléletünk lényeges részét képezi, melynek során kihívásokkal is találkozunk.

2019-ben például több mint 32 millió tonna csomagolási hulladék származott papírból és kartonból. Ezért létfontosságú, hogy felhasználáskor annak környezeti hatásait is figyelembe vegyük. Mivel a karton cellulózból készül – így az erdőpusztítás problémát jelent, nem beszélve arról, hogy a karton fából történő előállítása energiaigényes is.

Ugyanakkor létezik környezetbarát megoldás a fenti problémák legalább részleges kezelésére: az újrahasznosított karton előállítása és használata.  Ennek a környezetkímélőbb szemléletnek több előnye van:

  • csökken az erdőirtás, és
  • jelentős mértékű víz-, illetve elektromos áram takarítható meg.

A Manutan kartondobozai újrahasznosított anyagból készülnek és újrahasznosíthatók. A duplafalú hullámkartondobozok például 80%-ban újrahasznosított papírból és 20%-ban fűrészelési hulladékból készült csomagolópapírból állnak.

Az újrahasznosított kartondobozok ideális csomagolóanyagok a termékek szállításához. Az ilyen csomagolás egyszerre merev és környezetkímélő, megvédi az árut, és lehetővé teszi, hogy az ellátási lánc óriási lépést tegyen a fenntarthatóbb világ felé.


További cikkek az Ön számára